Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Cotroceni, că, pentru prima dată în 8 ani de mandat, a fost „împiedicat” să îşi exercite atribuţiile constituţionale. Şeful statului a mai spus că, în premieră, după revoluţie, un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără a avea mandat şi a arătat că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European.
Şeful statului şi-a început declaraţia de presă spunând că nu este cea mai veselă zi pentru el.
„Este pentru prima dată în opt ani de mandat când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiile constituţionale”, a adăugat Traian Băsescu. El a spus că a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru că ar fi fost „o situaţie stânjenitoare”.
„Această reputaţie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă astăzi la Bruxelles am fi mers doi delegaţi. Ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi eu cred că într-un moment în care nu numai UE aşteaptă foarte mult de la acest Consiliu, dar toată lumea este focusată pe acest Consiliu, o stânjenitoare dispută între preşedinte şi premier nu ar fi făcut numai înconjurul Uniunii Europene, dar şi înconjurul lumii, pentru că jurnalişti ca dumneavoastră sunt peste tot şi ar fi încercat să speculeze orice fisură, fie ea şi o fisură cu aspect stânjenitor care ar fi putut viza delegaţia românească”, a explicat preşedintele.
Preşedintele a arătat totodată a spus că este pentru prima dată în 22 de ani când un prim-ministru îşi asumă atribuţiile preşedintelui fără să aibă mandat. Preşedintele Băsescu a mai declarat că România este nelegitim reprezentată la Bruxelles.”Suntem într-o situaţie în care statul de drept e pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de Ponta şi prin presiunile făcute pe justiţie”, a acuzat şeful statului.
El a mai spus că, din punctul său de vedere, decizia de miercuri a Curţii Constituţionale nu necesita publicarea în Monitorul Oficial. „Pentru mine, decizia de ieri a Curţii Constituţionale nu necesita publicarea în Monitorul Oficial pentru că ceea ce preciza este şi în Constituţie. Practic au făcut citire a articolelor 80 şi 140 din Constituţie. Nu aveam nevoie de publicare, ci să nu fiu împiedicat sa merg la Bruxelles”, a spus şeful statului.Băsescu a precizat că, joi, că la ora 12.00 premierul Victor Ponta i-a dat telefon pentru a-i cere să îi dea mandat pentru Consiliul European. „Mandatul pentru Consiliul de astăzi (n.r. – joi) este extrem de complicat şi vă garantez că, privind la delegaţia cu care a mers şi ştiind subtilităţile Consiliului European, sunt convins că nu au înţeles mandatul pentru CE de azi. E bine că azi discuţiile sunt doar incipiente”, a spus şeful statului.
Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineaţă spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe şi de cel al Afacerilor Europene.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.
După decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a declarat că va merge, „evident”, la Bruxelles, la Consiliul European.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a discutat, miercuri seară şi joi dimineaţă cu preşedintele Traian Băsescu despre participarea la CE şi că „rămăsese” să aibă o întâlnire cu şeful statului chiar la Bruxelles, adăugând că va încerca pe cale instituţională să rezolve conflictul.
Iată principalele declaraţii:
Nu este cea mai veselă zi din mandatele mele de preşedinte pentru că este prima dată în 8 ani când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiunile constituţionale.
Nu vreau să mă credeţi că mă plâng, dar este o realitate. În cei 8 ani de când reprezint statul român în Consiliul European, am reuşit să ne creăm o bună reputaţie. Reputaţia construită ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă am fi mers doi delegaţi, ar fi fost o situaţie stânjenitoare. Când toată lumea este focusată pe Consiliu, o stânjenitoare dispută nu ar fi făcut doar înconjurul UE, ci înconjurul lumii.
Aş remarca faptul că este prima dată în perioada postdecembristă când un premier îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă mandat de la acesta. O asumare nelegitimă de mandat de reprezentare a statului. Cu atît mai mult cu cât unii formatori de opinie spun că se iau de decizii economice. Nu, se adoptă concepte.
Nu ştiu dacă Florin Georgescu se află la Bruxelles că sunt chestiuni economice. Sau ministrul Economiei. Cert este că România este legitim prezentă la Consiliu, dar este nelegitim reprezentată.
Niciun parlamentar nu are a se plânge de modul cum Constituţia reflectă ordinea în stat având în vedere că de 2 ani cer revizuirea Constituţiei. Problemele acestea se rezolvă prin revizuirea Constituţiei, nu prin încălcarea ei.
Ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi pentru partenerii europeni, să arbitreze ei o astfel de dispută.
Nu am vrut să particip la crearea unei astfel de impresii în faţa partenerilor europeni. Agenda UE de azi este mult mai subtilă decât pare. De mai bine de un an şi jumătate, am fost unul din liderii UE care au spus că soluţia noastră pntru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei. Documentul care se va discuta azi este despre cedare de suveranitate, deşi nu va fi prins în concluzii. Se va vorbi despre control bugetar, despre unificarea fiscalităţii, despre creşterea autorităţii Băncii Centrale Europene, adică suntem în sfera articolului 80 privind atribuţiile preşedintelui privind suveranitatea. Se vor pune bazele spre o mai puternică integrare.
Este clar că ideea unei integrări tot mai rapide, fiscale, economice, politice, bancare este în substratul agendei şi trebuie să ai experienţa necesară să poţi să le abordezi. Dacă veţi vrea o discuţie competentă despre lucrările Consiliului o vom putea face, fără tensiunea momentului de azi.
Am decis să nu merg la Bruxelles pentru a proteja ceea ce am construit 8 ani.
(Veţi depune plângere penală împotriva premierului Ponta?) Niciodată! Nu este treaba mea şi vă rog să nu-mi atribuiţi niciun fel de intenţie din acest punct de vedere. Nu am cerut nimănui acest lucru, nu am făcut astfel de afirmaţii.(Cum comentaţi afirmaţiile despre decizia CCR?) Suntem în altă temă, anume derapajul democratic grav pe care USL îl generează de când a venit la guvernare. CCR nu este majoritar ţinând de preşedinţie sau de PDL. Sunt derapaje şi la presiuni şi ameninţări pe justiţie, pe CSM , atitudinea multora, inclusiv ale ministrului Justiţiei. Statul de drept este pus sub semnul întrebării de atitudinea de ieri a lui Victor Ponta. Decizia de ieri a CCR pentru mine nu necesita publicarea în Monitorul Oficial pentriu că ceea ce a precizat CCR este şi în Constituţie care a făcut o citire a art 80 şi 148 din Constituţie. Eu aveam nevoie să nu fiu împiedicat să ajung la Bruxelles.
N-a venit să discutăm un mandat, m-a anunţat doar că se duce. Azi, la 12, mi-a dat un telefon să-i aprob un mandat. Mandatul pentru Consiliu este extrem de complicat şi privind la delegaţia cu care a mers şi, ştiind subtilităţile Consiliului, sunt convins că nu au înţeles mandatul pentru azi.
Mă refer la două instituţii când spun că am fost împiedicat să-mi exercit mandatul. Delegaţiile, aşa am stabilit de 8 ani, sunt transmise la MAE de către preşedinte. Asta pentru că sistemul de comunicaţii al UE este locat la MAE. Delegaţiile se comunică prin sistemul confidenţial de comunicaţii COREU. Am transmis pe 28 mai lista delegaţiei, am primit răspuns de la ministrul de Externe prin care mi se spunea că, din dispoziţia primului-ministru nu se transmite delegaţia. Ieri am transmis de două ori şi până dimineaţă, delegaţia pe care ar fi trebuit să o conduc nu a fost transmisă la Consiliul European. Prin decizia premierului şi a ministrului de Externe, preşedintee a fost împiedicat să-şi exercite mandatul.
www.rtv.net