spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Bârladul va avea cel mai mare telescop pentru observatii solare din România! (FOTO)

- Advertisement -

PREMIERÃ NATIONALÃ… La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va fi inaugurat, pe 21 iunie, cel mai mare telescop destinat publicului, pentru observatii solare din România. Achizitia acestui instrument a fost posibilã prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentatã de omul de afaceri Constantin Dulute si S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentatã prin presedinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicatã si Primãria Municipiului Bârlad, reprezentatã prin primar Dumitru Boros.

Inaugurarea oficialã va avea loc cu prilejul eclipsei partiale de Soare din dimineata zilei de 21 iunie Telescopul Lunt are apertura de 152 mm si distanta focalã de 900 mm.

„Este construit special pentru observatii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare si modern telescop pentru observatii solare aflat în dotarea unei institutii publice din România. Odatã cu achizitia telescopului pentru observatii solare, publicul va avea ocazia sã viziteze Observatorul Astronomic din Bârlad si pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiatã stea de Pãmânt – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în asa fel încât sã observãm în conditii de sigurantã cele mai fine detalii din atmosfera solarã: protuberante, filamente si eruptii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafetei soarelui cu scopul popularizãrii stiintei si astronomiei în rândul publicului vizitator.” A precizat muzeograful Ciprian Vîntdevarã, seful Serviciului Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Eclipsa partialã de Soare din 21 iunie va fi vizibilã si din România. La Bârlad, magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Durata eclipsei: 1 orã. Începutul eclipsei: 8.13. Faza maximã: 8.43. Sfârsitul eclipsei: 9.14. Publicul vizitator va avea ocazia sã priveascã în premierã eclipsa partialã de Soare cu ajutorul telescopului Lunt recent achizitionat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.