spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Bârladul în doliu: a murit dr. Constantin Teodorescu!

- Advertisement -

PIERDERE Dr. Constantin Teodorescu a fost si este considerat cel mai mare admirator al Municipiului Bârlad si culturii sale. Colectionar de artã, întemeietorul uneia dintre cel mai prolifice fundatii culturale care îi poartã numele, sustinãtorul moral si finantator al numerosilor artiști bârlãdeni, Constantin Teodorescu a fost fãrã îndoialã cea mai importantã figurã culturalã a orasului Bârlad si a istoriei sale deosebit de importante. Moartea sa este cea mai mare pierdere pe care o putea suferi atât cultura, artistii bârlãdeni consacrati si în devenire, cât si bârlãdenii în special, pentru cã a dispãrut practic sufletul manifestãrilor si sustinãtorul financiar al multora dintre artistii români. În memoria sa, autoritãtile locale bârlãdene au decretat pentru sâmbãtã, 20 august, ziua când va fi înmormântat dr. Constantin Teodorescu, zi de doliu local, fiind arborat drapelul de doliu pe sediul Palatului Comunal, acolo unde functioneazã Consiliul Local al Municipiului Bârlad, unde de aproape opt ani, marele dispãrut era consilier local al PSD si presedintele Comisiei Locale de Culturã a CLM Bârlad. Zeci de oficiali din Bârlad si din toatã tara îsi manifestã regretul pentru trecerea în nefiintã a celui care a fost Dr. Constantin Teodorescu.

Conform unui comunicat trimis la toate redactiile mass-media din Bârlad, familia, Fundatia Culturalã „Dr. Constantin Teodorescu” si Centrul „Mihai Eminescu” Bârlad îsi exprimã cu profundã durere plecarea la cele sfinte a dr. Constantin Teodorescu, presedintele fundatiei ce-i poartã numele, si cel ce a oferit Bârladului o impresionantã si inestimabilã colectie închinatã poetului Mihai Eminescu, luând astfel fiintã o nouã institutie de culturã la Bârlad – Centrul Mihai Eminescu. Trecerea în nefiintã a fost determinatã dupã o lungã si grea suferintã. „Ne exprimãm sentimentul de respect si pretuire fatã de domnul dr. Constantin Teodorescu , mare filantrop si om de culturã, pentru tot ceea ce a fãcut pentru cultura bârlãdeanã si cea nationalã”, se mentioneazã în comunicat.

O viatã închinatã culturii bârlãdene si oamenilor

Doctorul Constantin Teodorescu s-a nãscut în localitatea Murgeni, din judetul Vaslui, pe 30 septembrie 1939. A urmat cursurile Colegiului National Gheorghe Rosca Codreanu, iar în 1964 a absolvit Facultatea de Medicinã Generalã din cadrul UMF Iasi. A ocupat prin concurs functiile de extern de spital(1962-1964), intern de spital (1964- 1967), secundar de chirurgie generalã(1967-1969), medic specialist de chirurgie generalã la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

În 1968 a ocupat prin concurs functia de preparator de chirurgie generalã pânã în 1977. În aceastã perioadã a efectuat si studiile doctorale în specialitatea Chirurgie pe o temã de oncologie. Prin transfer, din 1977 si pânã în 1990, si-a desfãsurat activitatea ca medic primar chirurg sef sectie la Spitalul de Adulti Bârlad. În perioada 1990- 2007, si-a continuat activitatea ca sef Sectie în Spitalul municipal din Tecuci pânã la pensionare. Pentru actele de culturã a avut o pasiune fãrã limitã pentru care s-a dãruit neconditionat. Dr. Constantin Teodorescu a sustinut organizarea a numeroase manifestãri stiintifice si culturale în spitalul din Bârlad cât si în cel din Tecuci. În 1985 a participat la înfiintarea Sectiei de numismaticã din judetul Vaslui. În 1992, la Tecuci a înfiintat Sectia de numismaticã. S-a implicat si a colaborat activ la publicatiile: Observator, Semnal si Tecuciul Cultural. A scris editoriale la ziarul Pãreri Tutovene, rubrici medicale si de culturã generalã.

Cetãtean de onoare al municipiului Bârlad

A înfiintat la Bârlad publicatiile: „Bârladul Cultural”, „Bârladul” si din 1991 Fundatia Culturalã “Dr. Constantin Teodorescu” sub patronajul cãreia a initiat si organizat zeci de evenimente culturale de cea mai înaltã tinutã. Este cetãtean de onoare al municipiului Bârlad, iar în ultimele douã legislaturi a detinut functia de consilier local( PSD) , fiind presedintele Comisiei de Culturã a municipiului Bârlad. În 1987 a donat Muzeului Judetean Vaslui, colectia de artã contemporanã „Dr. C. Teodorescu”. A colaborat timp de trei decenii cu colectivul Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad, unde, de asemenea, a oferit o impresionantã si valoroasã colectie de artã. Pentru spatiul public a mai oferit lucrãri de sculpturã în Bârlad, Vaslui si Brãila, si lucrãri de artã la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” si Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad. A initiat si coordonat publicarea a numeroase cãrti de analizã politicã, culturalã si socialã, albume de prezentare a Bârladului, Vasluiului si Husului. A participat la zeci de emisiuni de educatie medicalã si cu teme culturale la posturile de televiziune locale Cony Sat si Media TV. La initiativa dr. Constantin Teodorescu, în colaborare cu Primãria si Consiliul Local, pe 15 ianuarie 2011, a luat fiintã Centrul Mihai Eminescu.

Donatiile cele mai importante, din colectia personalã, fãcute la muzeul bârlãdean

La jumãtatea lunii iulie anul trecut, între medicul Constantin Teodorescu, presedintele Fundatiei Culturale “Constantin Teodorescu” din Bârlad si Muzeul “Vasile Pârvan” din localitate, s-a semnat la notar, Contractul de donatie de bunuri culturale nr. 962, autentificat prin actul 504/15.07.2010. Dr. Constantin Teodorescu a donat, în nume propriu muzeului bârlãdean, 152 de bunuri culturale si anume: tablouri si sculpturi ale mai multor artisti plastici români de renume, multi dintre ei fiind bârlãdeni, valoarea acestora fiind inestimabilã. “Aceste bunuri au fost colectionate de mine începând din anul 1986 si pânã în prezent si aceastã donatie pe care am fãcut-o muzeului reprezintã dorinta si scopul meu de a liberaliza muzeul bârlãdean, contribuind astfel la îmbogatirea patrimoniului cultural bârlãdean”, a precizat atunci medicul Constantin Teodorescu. Colectia de artã va purta denumirea de “Colectia de artã Dr. Constantin Teodorescu”, lucrãrile fiind expuse în cadrul muzeului în conditii adecvate, acestea neputând fi înstrãinate, vândute sau transferate la alte muzee, colectii sau locatii de artã. Din colectia de artã “Dr. Constantin Teodorescu” fac parte lucrãri de pictori renumiti si anume: Corneliu Baba (26 de tablouri), Bob Bulgaru (41 de tablouri), Dan Hatmanu (10), Vasilian Dobos, Elena Utã Chelaru, Dragos Pãtrascu, Mihai Adamiu, Vasile Grigore, Horia Bernea, Traian Brãdean, Stefan Pelmus, Mihai Bandac si sculpturi realizate de artistul Ion Irimescu. De asemenea, din aceastã colectie mai fac parte lucrãri ale artistilor: A. Valentin, Doina Leahu, Georgel Pascu, Dima, C.M. si sculpturile realizate de Dorinel Filichi, Mircea Stefãnescu, Dan Mateescu, Dan Covataru si Paul Constantinescu. Din cauza problemelor de sãnãtate, dr. Constantin Teodorescu a avut câteva „divergente” cu conducerea Muzeului „Vasile Pârvan”, privind faptul cã, pentru a-si cãuta de sãnãtate, dr. Teodorescu a vândut douã dintre cele mai valoroase tablouri ale sale, iar cei de la muzeul bârlãdean le-au declarat furate, desi legal nu le apartineau. Lovit în demnitatea si mândria sa, dr. Constantin Teodorescu a gãsit tãria sã nu se lase dominat de rãzbunãri si intrigi, el finalizând apoi actul de donatie pentru toatã colectia sa de artã, cãtre Muzeul „Vasile Pârvan din Bârlad.

Sâmbãtã, 20 august, a fost declaratã zi de doliu la Bârlad

Edilul sef al municipiului Bârlad Constantin Constantinescu si viceprimarul orasului Traian Petcu, profund îndurerati de trecerea în nefiintã a celei mai proeminente figuri contemporane din cultura bârlãdeanã, dr. Constantin Teodorescu, au declarat sâmbãtã, 20 august, zi de doliu la Bârlad. În acea zi va fi înmormântat dr. Constantin Teodorescu, la orele 11.00, cortegiu funerar plecând de la Biserica “Sf. Ioan” unde este depus corpul neînsufletit al celui denumit de presa localã “Mesia culturii bârlãdene”, dr. Constantin Teodorescu.

REGRETE

“A iubit Bârladul poate mai mult decât familia”

“Sincer sunt profund îndurerat de disparitia unui mare om, care iubea Bârladul poate mai mult decât îsi iubea familia. Am decretat zi de doliu pentru sâmbãtã, pentru cã toti trebuie sã ne reculegem la cãpãtãiul celui care si-a închinat viata si a pus atâta suflet în actiunile culturale dedicate Bârladului si artistilor sãi, indiferent din ce domeniu proveneau: scriitori, pictori, sculptori, sportivi etc. A coordonat ca nimeni altul activitatea Galeriilor de Artã “N.N.Tonitza” si împreunã cu el am avut o contributie covârsitoare la înfiintarea Centrului “Mihai Eminescu”, pentru care el a fãcut una dintre cele mai consistente donatii din tarã, referitoare la Eminescu si la cultura bârlãdeanã de-a lungul timpului, iar eu ca primar am contribuit la ridicarea edificiului de astãzi. Desi nu sunt în tarã si nu pot participa la funeralii, de aici de unde sunt, inima mea va plânge pentru cã nu am apucat sã-mi iau rãmas bun de la unul dintre marii oameni ai Bârladului. Adio domnule doctor si Dumnezeu sã vã odihneascã în pace”, a spus primarul Bârladului, Constantin Constantinescu.

“Toti bârlãdenii au suferit o mare pierdere”

“Nu-mi vine sã cred cã marele om de culturã, cel de la care au învãtat meserie atâtia medici, colectionarul de artã si OMUL Constantin Teodorescu, prieten si mentor în meseria noastrã de medic si un coleg de partid cu un înalt simt al datoriei, a dispãrut atât de brusc. Sunt departe de tarã si disparitia sa mi-a lãsat un mare gol sufletesc, gândindu-mã la tot ceea ce a fãcut acest mare OM pentru Bârlad. Dumnezeu sã-l odihneascã si cred cã toti bârlãdenii au suferit o pierdere incomensurabilã !”, a spus medicul Cristina Tiron, consilier judetean din partea PSD Bârlad.

Regret disparitia acestui mare iubitor de culturã”

„Am avut o colaborare bunã cu dr. Constantin Teodorescu, care a fost unul dintre consilierii cu o activitate meritorie, mai ales în domeniul cultural, unde în ultimii sase ani si-a lãsat amprenta prin contributia adusã la ridicarea Pavilionului „Marcel Guguianu”, transformarea „Casei Rosii” în Centrul „Mihai Eminescu” si la toate manifestãrile organizate la Galeriile de Artã „N.N.Tonitza” din Bârlad. Dupã aprecierea mea, el intrã în galeria consilierilor locali bârlãdeni care si-au dedicat cu adevãrat activitãtile comunitãtii si mã refer aici la Constantin Petrican, Aurel Ionescu Motet, Elena Monu, Gheorghe Manaz etc. Mentinez cã în problemele cu care ne-am mai confruntat ca si consilieri, eu cu domnul doctor Constantin Teodorescu, el era cel pentru care nu conta culoarea politicã sau pozitia partidului, importantã fiind rezolvarea problemei pentru care ne confruntam. Regret disparitia acestui mare iubitor de culturã si de Bârlad. Dumnezeu sã-l ierte!”, a spus consilierul local Corneliu Plesu, reprezentantul PDL Bârlad în cadrul CLM.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.