spot_img
spot_img
4 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bârladul devine șantier: start pentru proiectul de refacere a infrastructurii de apă și canal! (FOTO)

- Advertisement -
LUCRĂRI… Proiectul de refacere a infrastructurii de apă și canal va avea un impact major asupra localității, acesta se extinde pe mai bine de jumătate din oraș.

ÎN SFÂRȘIT… După mai bine de zece ani de așteptare, pe 16 august a început execuția lucrărilor la cel mai amplu obiectiv de investiție derulat vreodată în Bârlad! Este vorba despre proiectul ce presupune conectarea la rețeaua de apă potabilă a orașului a încă 148 de străzi, alei și fundături din nouă cartiere, reabilitarea rețelei de apă pe alte 10 străzi din oraș și amenajarea a 11 stații de pompare a apei potabile. Investiția, în valoare totală de peste 66 milioane de lei fără TVA, trebuie să fie realizată în termen de 20 de luni. Primele străzi vizate sunt Caraiman și Dochia, unde sunt prevăzute lucrări de extindere a rețelei de apă potabilă și de extindere a rețelei de canalizare.

SC Motris Company SRL Bacău, firma care a cîștigat licitația privind execuția investiției „Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui”, a trecut la executarea lucrărilor. Astfel, la patru luni de la semnarea contractului, timp în care a fost eliberată autorizația de construire, s-a făcut organizarea de șantier și s-a emis ordinul de începere a lucrărilor, constructorul băcăuan a început deja primele lucrări la proiectul de refacere a infrastructurii de apă și canal din tot municipiul Bârlad. Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare, precum și extinderea alimentării cu apă pe un număr total de circa 260 de străzi din localitate a început cu străzile Caraiman și Dochia.

„Proiectul, atât de mult așteptat de zeci de mii de locuitori din municipiu, devine realitate, după ani și ani de așteptări. Nu ne bucurăm că au fost anumite întârzieri în demararea lucrărilor, dar mai bine mai târziu decât niciodată… Execuția lucrărilor prevede inclusiv reabilitarea stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești. La nivel local sunt vizate locuințele din cartierele Centru, Țuguiata, Bariera Puiești (Cotu Negru), Deal, Crâng, Complex Școlar, Munteni, Podeni și Gară. Investiția este coordonată de la nivel județean, de către SC Aquavas SA Vaslui. Prioritate vor avea străzile pe care urmează să facem și noi investiții în infrastructura rutieră și mă refer aici la cele din proiectul de Mobilitate Urbană. Dar vor demara lucrări urgente și pe străzile cu probleme, cum ar fi strada și Fundătura Al. Sahia. Vreau să mai spun că proiectul va avea un impact major asupra localității, pentru că se extinde pe mai bine de jumătate din oraș, motiv pentru care le cerem oamenilor răbdare și înțelegere. Reamintesc că acest proiect, alături de varianta de ocolire și centrul comercial, sunt cele mai mari investiții dezvoltate în Bârlad în ultimii 30 de ani.”, a precizat primarul Dumitru Boroș.

Valoarea Contractului de finanțare a proiectului este de 66 milioane lei, fără TVA, din care 85% este contribuția Uniunii Europene, 13% a statului iar 2% vor fi suportați de bugetul local. Obiectivul proiectului este „Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă a populației” și va avea drept rezultat final conectarea la sistemele de alimentare cu apă și canalizare a tuturor cetățenilor din municipiu. Contractul de finanțare a fost semnat pe 5 decembrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene – Autoritatea de Management Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM). Contractul de execuție (semnat pe 24 martie 2021) are o valoare totală de 66.044.850,20 lei fără TVA (adică 78.593.371,74 lei cu TVA) și este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Ce lucrări sunt incluse în proiect

Investiția presupune extinderea rețelei de apă potabilă a orașului pe încă 148 de străzi din nouă cartiere (Centru, Țuguiata, Bariera Puiești, Deal, Crâng, Complex Școlar, Munteni, Podeni și Gară, precum și reabilitarea rețelei pe alte 10 străzi din oraș și amenajarea a 11 stații de pompare a apei potabile. Cele 10 străzi prevăzute pentru reabilitarea rețelei de apă sunt: Dragoș Vodă, Republicii, Stroe Belloescu, Vasile Lupu, Siret, General Naumescu, Nicolae Iorga, Transilvaniei, Victor Ion Popa și Decebal, însumând o lungime de 12.869 metri. De asemenea, rețeaua va fi extinsă pe 148 de străzi, fundături și alei din cele nouă cartiere enumerate mai sus, adică pe o lungime de 35.450 metri. Nu în ultimul rând, vor fi amenajate 11 stații de pompare a apei potabile pe străzile Veronica Micle, Prodana, Trestiana, Metalurgiei și Aurel Vlaicu. Panourile informative cu lista străzilor pe care se vor face lucrări au fost deja montate în toate cele nouă cartiere.

În ceea ce privește partea ce ține de sistemul de canalizare din proiect, lucrările propuse a se realiza constau în: reabilitarea rețelei pe o lungime de 10.900 metri, inclusiv a racordurilor de pe această lungime; extinderea rețelei pe o lungime de 24.640 metri, pentru a se asigura o acoperire a serviciilor de colectare și epurare a apei uzate de 100%; montarea a cinci stații de pompare a apei uzate prevăzute cu conducte de refulare cu o lungime totală de 819 metri, pentru a se asigura transferul apei uzate către stația de epurare; reabilitarea a trei stații de pompare a apei uzate. Obiectivul proiectului este creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă a populației, rezultatul final așteptat fiind conectarea la sistemele de alimentare cu apă și canalizare a tuturor cetățenilor din Bârlad.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Imi poate explica si mie cineva cum poate face
    Ldp-ul achizitii directe cu firmele de casa (care nici macar nu au ca si activitate constructiile) de peste 165.000 lei fara licitatie?! Intreb si eu…ca astia prosti cu firmele de constructii stau si mor de foame, iar altii de la stingatoare s-au apucat de constructii pe smecherii. Nu o fi penala treaba?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.