Bârlãdenii au de ales douã variante: Referendum sau circ politic!
DEZBATERE Dupã ce miercuri, 14 martie, deputatul Dan Marian a lansat la Bârlad ideea unui referendum, prin care populatia sã-si exprime opinia în cazul exploatãrii gazelor de sist în judet, au apãrut si primele reactii. Primarul Constantin Constatinescu declarã cã initierea referendumului ar trebui fãcutã de Prefecturã sau Consiliul Judetean, pentru tot judetul, nu numai pentru Bârlad, si nu este de acord cu ziua propusã. Generalul (r) Neculai Rotaru, cel care cerea public ca bârlãdenii sã iasã „la luptã” împotriva Chevron, este si el de acord cã populatia, societatea civilã trebuie consultatã dar si foarte bine informatã, pentru a vota în cunostintã de cauzã si nu trebuie sub nicio formã politizatã aceastã mare problemã a bârlãdenilor. Una peste alta, mai toti cei consultati au fost de acord la unison cã referendumul este calea cea mai democraticã prin care se poate consulta comunitatea localã în privinta interzicerii exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice, consideratã pericol public pentru mediul înconjurãtor si pentru sãnãtatea populatiei.
În urmã cu douã zile, în cadrul unei conferinte de presã sustinutã la Bârlad, deputatul Dan Marian i-a invitat pe toti politicienii judetului sã-si spunã pãrerea vizavi de subiectul „fierbinte” care de peste o lunã de zile a zdruncinat linistea bârlãdenilor, speriindu-i cã vine apocalipsa peste ei, dacã firma Chevron va primi aviz pentru a exploata gazele de sist la Bârlad si împrejurimi, prin metoda fractionãrii hidraulice. Deputatul Dan Marian a insistat asupra faptului cã ultimul cuvânt trebuie sã-l aibã cetãteanul, propunând organizarea unui referendum în ziua alegerilor locale, pe 10 iunie, prin care populatia sã fie consultatã dacã este sau nu de acord ca gazele de sist sã fie exploatate prin metoda fractionãrii hidraulice. Reactiile nu au întârziat sã aparã, mai ales cã Dan Marian a si depus, tot miercuri, o solicitare la Primãria Bârlad, pentru ca primarul Constanbtin Constantinescu sã initieze referendumul.
„Deocamdatã analizãm propunerea fãcutã.”
„Deocamdatã analizãm propunerea fãcutã de domnul deputat Dan Marian si vom lua o decizie dupã ce ne vom informa cu acest lucru, pentru cã nu este usor sã faci un referendum chiar în ziua alegerilor. Sunt si alte cãi de a consulta populatia, dar noi vom analiza si, dacã lucrul acesta va fi oportun, îl vom face, dacã nu, nu. Încã nu am luat nici o decizie. Voi analiza cu specialistii din Primãrie, cu juristii în mod special, ce înseamnã din punct de vedere juridic, apoi ce cheltuieli se impun, vom consulta si consilierii locali si, dacã vom conveni cã referendumul nu este costisitor, cã este util si cã juridic nu existã impedimente, voi propune sã se facã. Dar, la prima vedere, un asemenea refrendum ar trebui fãcut în zonã, nu la Bârlad. Pentru cã dacã va fi fãcut doar pe Bârlad, el va fi opozabil unei hotãrâri a Primãriei, care este împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice. Societatea civilã nu poate lua o hotãrâre împotriva celei date de Primãrie. Dupã opinia mea, la prima citire a solicitãrii, cred cã referendumul trebuie initiat de Consiliul Judetean sau de prefecturã, împotriva hotãrârii guvernului, celui care a concesionat zona pentru exploatare. Cã nu noi am dat acceptul! Trebuie fãcut referendumul pe întreg judetul, nu pe o zonã anume. Apreciem gestul deputatului Dan Marian si suntem bucurosi cã ia si el pozitie alãturi de noi în acest subiect care ne preocupã si anume exploatarea gazelor de sist prin acea metodã care distruge mediul înconjurãtor si pune în pericol vietile cetãtenilor din zonã”, a spus primarul Constantin Constantinescu.
„Da, societatea civilã trebuie sã decidã, nu politicienii!”
Generalul (r) Neculai Rotaru, care a fost si el prezent la semnarea unei petitii adresate primului ministru al României, acum câteva zile la Bârlad, si care a cerut vehement sã nu se apropie Chevronul cu sondele lui de Bârlad, pentru cã „pe-aici nu se trece”, a precizat cã referendumul ar fi binevenit. „Da, este bine sã fie consultatã populatia, pentru a se îndepãrta problema aceasta de zona politicului. Nu este bine, am mai spus, cã anumiti politicieni fac din aceastã mare problemã a noastrã una electoralã, sperând sã atragã voturi. Trebuie ca societatea civilã sã îsi spunã opinia, trebuie sã luãm atitudine fermã în aceastã privintã. Ideea referendumului este bunã, dar nu stiu cât de potrivitã este ziua aleasã, cea a alegerilor locale. Sunt curios dacã asa va fi stabilitã, dar precizez, eu sunt parte a societãtii civile, nu am nimic în comun cu zona politicului si sunt de partea bârlãdenilor, care vor iesi în stradã dacã asa trebuie, sã nu-i lãsãm pe cei de la Chevron sã ne strice mediul si viata”, a precizat generalul Neculai Rotaru.
„Ideea este foarte bunã!”
Augustin Tomescu, profesor si directorul celui mai prestigios colegiu bârlãdean „Gheorghe Rosca Codreanu”, o voce puternicã în rândul societãtii civile bârlãdene, a fost si el de acord cã ideea referendumului lansatã de deputatul Dan Marian este foarte bunã. „Trebuie informati oamenii, pentru cã dacã nu primesc informatia corectã, vor veni foarte multi la referendum si ne vom trezi cu o mare problemã, cã nu vor vota ceea ce trebuie! Ideea este foarte bunã! Este necesar un referendum 100%, pentru cã este normal ca societatea civilã sã decidã. Referendumul este cea mai democraticã mãsurã de consultare a populatiei în aceastã problemã gravã, privind exploatarea gazelor de sist din zona Bârlad, prin metoda fractionãrii hidraulice”, a precizat profesorul Augustin Tomescu, directorul Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad.
„Trebuie sã mã consult cu ceilalti colegi din asociatie.”
Bogdan Pãlici, membru al Asociatiei Vira Films Bucuresti si initiatorul cauzei „Împotriva exploatãrii gazului de sist la Bârlad” de pe site-ul de socializare Facebook, care este bârlãdean, ne-a precizat asearã cã nu stie ce rãspuns sã dea privind ideea referendumului. „Nu stiu dacã referendumul trebuie organizat la nivel de judet si nu la nivel de tarã. Voi avea o pozitie oficialã în cel mai scurt timp, pentru cã trebuie sã mã consult cu ceilalti colegi ai mei din asociatie si cu cei din grup, ca sã vedem cât de legalã este organizarea referendumului, ce implicatii va avea si apoi vã voi comunica opinia celor care sunt total împotriva metodei de exploatare a acestor gaze de sist în România”, a precizat Bogdan Pãlici.