spot_img
spot_img
7.6 C
Vaslui
19-ian.-2025

Bârlãdenii care au fost în bâlci au dat nas în nas cu o expozitie ineditã de fotografie, organizatã în aer liber

- Advertisement -

DE VIS…Într-o superbã zi de final de varã, bârlãdenii care s-au aflat în trecere prin fata Centrului „Mihai Eminescu” au fost martorii unei expozitii inedite de fotografii . Autoarea expozitiei este Gina Gheorghiu, fotograf si operator video în cadrul Primãriei Municipiului Bârlad. Fost cameraman la douã televiziuni locale, aceasta a început sã cocheteze cu fotografia din 2012. Si iatã astãzi, aceasta a expus 30 de fotografii, cu tematica „Arta în sat”.

„Am realizat cã nu pot sã trec indiferentã pe lângã unele imagini, simtind nevoia sã le imortalizez pentru a nu le pierde. M-am gândit cã doar aparatul de fotografiat mã va ajuta sã le pãstrez, asa cã având o camerã foto profesionistã, am continuat sã aflu cât mai multe dintre secretele artei fotografice, de la profesionisti. Am reusit sã «fur» din aceastã meserie încã din 2012 si am observat de la zi la zi cã fotografiile mele sunt tot mai reusite. Am exersat arta fotograficã pozând prieteni, rude, cunoscuti. Fotografiile bucurã oamenii si asta este tot ce-mi doresc”, a mãrturisit Gina Gheorghiu. Autoarea expozitiei si-a prezentat fotografiile în cadrul proiectului „Artã în sat”, promovat pe gardul Centrului „Mihai Eminescu” din Bârlad, fiind la a doua expozitie personalã în stradã. „Nu m-a obligat nimeni sã expun în stradã. Este adevãrat cã studioul meu se aflã în incinta Centrului «Eminescu», dar nu asta a contat în luarea deciziei. Pur si simplu mi-am dorit ca fotografiile sã fie expuse în stradã, pentru cã acolo le poate vedea mai multã lume. M-am bucurat cã atât de multi oameni s-au oprit din drumul lor si le-au privit, chiar si oameni de la tarã, pentru cã multi au venit la Bâlci. Cred cã aceastã modalitate de expunere este foarte eficientã pentru cã, din pãcate, în spatii închise accesul este limitat”, ne-a mai spus ambitioasa fotografã.

Gina Gheorghiu, aflatã la prima experientã de acest gen, se gândeste deja la o altã expozitie. Stie cã poate mai mult, asa cã promite ca data viitoare sã demonstreze cât de mult a evoluat. Cele 30 de ilustrate au fost panotate pe gardul institutiei. Imaginile surprinse de autoarea expozitiei Gina Ghiorghiu, bibliograf, sunt din satul natal Fruntiseni, judetul Vaslui. Într-un dialog maraton de sase ore cu trecãtorii, multi dintre acestia nu doar cã au tinut sã o felicite pe autoare, ci au dorit sã-si exprime o diversitate de amintiri legate de locurile copilãriei lor, gãsind foarte mult asemãnãri. În ansamblu, expozitia a fost realizatã ca o poveste despre satul Fruntiseni, comuna Fruntiseni, în care s-a regãsit frumusetea naturii, institutiile importante ale comunitãtii, biserica satului, cimitirul, oameni ai locului muncind, clãdiri vechi, ulitele satului, necuvântâtoarele care însufletesc gospodãriile, dar si cu care gospodarii de cele mai multe ori se mândresc fãcând parte din existenta lor cotidianã. Nu a fost uitatã lada de zestre si copiii satului care au menirea sã ducã mai departe traditiile si reprezintã viitorul comunitãtii. Mesajul expozitiei a fost „Vesnicia s-a nãscut la sat”, asa cum a defint importanta satului românesc Lucian Blaga.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.