spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bârlădenii au creat un grup de sprijin pentru ucraineni: “colaborăm direct cu un grup de moldoveni din Vama Palanca” (FOTO)

- Advertisement -
AJUTOR… Mai mulți bârlădeni cu suflet mare ajută refugiații ucraineni, împreună cu un alt grup din Republica Moldova.

SPRIJIN… Mai mulți bârlădeni inimoși și-au unit forțele și au sărit în ajutorul ucrainenilor fugiți din mijlocul războiului. Le oferă transport, cazare, mâncare și multe alte lucruri de strictă necesitate. “Ne-a impresionat foarte tare drama prin care trec acești oameni și încercăm să îi sprijinim cu tot ce putem. Colaborăm cu un grup de moldoveni, care merg în Vama Palanca, iau refugiați ucraineni, indiferent că vin pe jos sau cu mașina, îi aduc în Chișinău, îi cazează acolo, iar apoi îi ajută să ajungă în România, unde intervenim noi”, a spus Cătălin Arteni, unul dintre bârlădenii implicați activ în criza umanitară din Ucraina. Alături de el se mai află Marian Roșca – directorul AJOFM, Vasile Stoica – primarul comunei Băcani, părintele Teofil Ștefănică și Iulian Groza – secretarul Primăriei Puiești.

Sâmbătă, aceștia au reușit să găsească cazare pentru o mamă cu două fetițe. “Le-am cazat la fratele părintelui Ștefănică, la Daniel Ștefănică, directorul Școlii nr. 2. Și-ar fi dorit să ajungă într-un centru de refugiați de la Galați, unde se află și sora ei, dar locurile sunt ocupate. Astăzi au ajuns două familii pe care le-am cazat, cu ajutorul domnului doctor Bogos de la Vanbet, la Pensiunea Serena Maria, unde vor beneficia, totodată, și de hrană. Au venit din Odesa, sunt obosiți și oripilați de modul în care se comportă atacatorii din Rusia. Mâine (n.r. azi) vor mai ajunge încă două doamne cu copii mici. Încercăm să ajutăm și persoanele care se află în tranzit, astăzi am sprijinit o mamă cu un copil de până într-un an de zile să ajungă în Centrul de refugiați din Brăila. Încercăm să îi consiliem cu privire la drepturile omului, cu privire la legislația muncii și a asigurărilor. Sunt mulți care nu au unde să se ducă, nu sunt persoane care să dispună de sume mari de bani și, atunci, nu știu ce o să facă pe viitor. O problemă o întâmpină și cei care vin cu mașina în România. Ei nu au carte verde, trebuie să încheie asigurare de frontieră pentru autovehicule, iar o astfel de asigurare pe 30 zile costă 150 euro, majoritatea nu își permit un astfel de cost. Poate că ar trebui ca Guvernul să găsească o portiță și să-i sprijine. Este foarte mare nevoie de cartele de telefon, sunt persoane care nu au mai prins, pentru că probabil a fost un interval de ore în care voluntarii nu au mai avut. Pentru ei e important să țină legătura cu familia, mai ales că unii și-au lăsat acasă rudele, tații… Majoritatea au plecat din Ucraina doar cu hainele de pe ei sau cu o geantă de lucruri, sunt uimiți să vadă că românii sunt atât de generoși. Nu s-au gândit niciodată că pot să găsească atât de mult sprijin, atât de multă omenie din partea unor persoane cu care relaționează pentru prima dată. Percep tot acest ajutor ca pe ceva divin”, ne-a povestit Cătălin Arteni.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Se vede din avion ca esti un politician frustrat! In loc sa stai si sa comentezi pune mana si ajuta si tu o persoana in nevoie. Si la drept vorbind, crezi ca doar de cazare au nevoie refugiatii: mancare, apa medicamente, hainute pentru copiii lor cine crezi ca le-au donat! Tu in niciun caz! Implicate si dupa aia poti comenta ce vrei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.