Sportul rege trebuie salvat !
DIFICULTÃTI…Dupã disparitia echipei “galben-verde”, fotbalul vasluian a intrat într-un con de umbrã. De la întrecerile celor mai prestigioase competitii europene cu care vasluienii au fost obisnuiti în ultimii ani, reflectoarele au cãzut în acest sezon pe fotbalul mic, cel al Ligii a IV-a. Ceea ce se vede însã nu dã prea multe sperante iubitorilor sportului rege care încã mai sperã ca judetul Vaslui sã mai gãzduiascã o echipã de fotbal, fie ea si de Divizia B.
În primul rând din cauza lipsei de valoare a întrecerii. Spre deosebire de alte campionate din strãinãtate, cel românesc nu promoveazã deloc competitivitatea. Iar în Liga a IV-a cu atât mai putin se poate vorbi despre acest aspect. Din startul sezonului se cunosc echipele calificate pentru play-off, iar de frica retrogradãrii nu joacã nimeni, pentru cã ea nu existã ! Mai jos de atât nu ai unde sã pici ! Fotbalul pentru marea majoritate a echipelor din campionatul judetean reprezintã doar o bunã oportunitate de a se mai întâlni la un grãtar la sfârsit de sãptãmânã. Lucrurile s-au mai schimbat în acest sezon, când în Seria Nord a campionatului judetean au apãrut cele douã echipe ale Vasluiului, Atletico si FC 2002 Vaslui.Dupã ce au strâns cam ce era mai bun din împrejurimile Vasluiului, cele douã formatii au reusit la sfârsitul turului sã-si depunã candidatura pentru prezenta în play-off. Au demonstrat cã si cu proiecte pornite de la zero, într-un timp extrem de scurt, se pot obtine rezultate notabile. Alãturi de ele, o altã formatie care-si demonstreazã seriozitatea în fiecare etapã joacã la Negresti sub comanda antrenorului Mihai Stoian. Asa se face cã abonata de pânã acum la locurile de play-off, FC Gârceni, trebuie sã dea serios din coate în acest an dacã vrea sã-si mai atingã obiectivul. Chiar dacã asta înseamnã mai multã muncã si si mai multe bãtãi de cap pentru bãietii primarului Mircia Scutelnicu, rezultatele unei competitii serioase, cu adversari de aceeasi valoare se vor vedea în play-off si mai ales la barajul pentru promovare. Situatia stã ceva mai îngrijorãtor în Seria Sud, acolo unde Juventus Fãlciu mãrsãluieste nestingheritã spre câstigarea campionatului. Viitorul Bârlad si Pajura Husi se luptã pentru locul ce a apartinut pânã anul trecut Suletei, dar la locul I nu râvneste nici una. Un egal si unsprezece victorii au bãietii lui Neculai Moraru în tur, iar la ce miscãri au fost pe piata transferurilor în aceastã pauzã de iarnã, “juventinii” vor termina cu un bilant asemãnãtor si a doua parte a competitiei. Paradoxal, acest lucru nu-i bucurã deloc. Când bati cu 18-0 sau 14-1 realizezi cã de fapt n-ai adversari. Joci singur. Iar lipsa unor meciuri serioase va conta foarte mult în play-off.
Primãriile ar putea da o mânã de ajutor sportului rege
La începutul anului, Vremea Nouã a calculat cam la cât se ridicã bugetul unei echipe de Liga a IV-a. În functie de obiectivul stabilit în startul sezonului, cheltuielile se pot ridica si la 20.000 de lei pentru o formatie de top, care si-a propus prezenta în play-off. În cazul echipelor ce si-au propus mentinerea în campionat, sumele pot varia între 6000 lei si 15.000 de lei. Multe dintre formatiile care activeazã în Liga a IV-a o fac sub “patronajul” primãriilor, iar acolo unde primarii sunt foarte apropiati de echipe, rezultatele se vãd. Cele mai bune exemple sunt ale edililor din Gârceni si Fãciu, Neculai Moraru si Mircia Scutelnicu. “Pentru un jucãtor de fotbal e foarte important sã simtã alãturi pe cineva potent financiar. La Fãlciu nu sunt probleme cu banii, domnul primar este alãturi de noi, iar acest lucru se vede si în evolutia echipei. Merge cu noi aproape prin toate deplasãrile, am avut meciuri jucate pe teren advers în care ne-am bucurat de prezente numeroase din partea fanilor nostri. Dacã ar fi toti primarii ca al nostru sau ca domnul Scutelnicu, primarul de la Gârceni, fotbalul judetean ar creste ca valoare.” ne-a declarat Iulian Hristian, jucãtorul Fãlciului