SUSTINERE Alesii huseni s-au dovedit darnici cu locasele de cult si, dupã discutii anterioare pe aceastã temã, la ultima sedintã de CL au concretizat planul de sustinere financiarã a bisericilor locale: nouã biserici ortodoxe si douã catolice au primit, fiecare, câte 6.400 de lei.
Desi initial se dorise ca întreaga sumã de 70.000 de lei sã fie datã Parohiei Romano-Catolice, „Nasterea Sfintei Fecioare Maria” din Husi, bisericã ce a avut parte de o serie amplã de lucrãri de modernizare, în cele din urmã consilierii au convenit ca atunci când fondurile vor fi disponibile, suma sã se împartã „frãteste” la toate parohiile, ortodoxe sau catolice. „Nu ni se pare corect ca toti cei 70.000 de lei sã fie dati doar unei biserici. Nu ar fi echitabil. Ori dãm la toate, dacã tot avem bani de dat, ori la niciuna”, au spus, atunci, consilierii. De aceea s-a decis ca toate bisericile sã primeascã o suma egalã din fundurile disponibile. Cu o conditie, însã: în numele parohiei, sã fi fost depusã o cerere în acest sens.
Au primit bani parohiile care au solicitat sustinere financiarã!
ALOCARE „Am înteles cã mai este una sau douã parohii care nu au primit, <<Sfântul Ilie>> si <<Sfintii Ioachim si Ana>>, dar as vrea sã spun cã aceste parohii nu au avut cerere de finantare depusã. Absolut toate care au avut, au primit acum câte 6.400 de lei. Este vorba despre cele douã biserici catolice, despre <<Sfântul Ioan>>, <<Sfântul Nicolae>>, <<Sfântul Dumitru>>, <<Episcopia Husilor>>, Mãnãstirea <<Schimbarea la fatã>>, <<Sfântul Toma>>, <<Sfântul Gheorghe>>, <<Înãltarea Domnului>> si <<Sfintii Voievozi>>. Fireste, fiecare dintre aceste parohii au anumite nevoi, fie cã este vorba de o renovare, de câteva reparatii sau de înfiintarea unei biblioteci, cum este cazul bisericii <<Sfântul Toma>>. Acestea au fost fondurile, li s-au alocat în mod egal. Din pãcate, parohiile care nu au primit, nu au fãcut nicio solicitare în acest sens”, a spus primarul Ioan Ciupilan.