spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bani la calamitãti pentru fermierii din judetul Vaslui (foto)

- Advertisement -

Promisiunea ministrului Agriculturii, la Cahul

DESPÃGUBIRI Fermierii vasluieni vor fi despãgubiti în urma calamitãtilor din acest an, a promis Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la Cahul, acolo unde a participat la cea de-a doua editie a Forumului Agricol România-Republica Moldova. Acesta a admis cã mii de hectare, având culturi agricole din judetul Vaslui, au suferit pagube importante, situatie prezentatã si de presedintele Asociatiei Producãtorilor Agricoli „Grup Est”, Ioan Nechifor. O delegatie de investitori din domeniul agricol din judet a participat la Cahul, inclusiv directorul Statiunii de Cercetãri de la Perieni, Dumitru Nistor, în încercarea de a gãsi posibilitãti de colaborare între cele douã maluri ale Prutului, dar si pentru a împãrtãsi din experientele acumulate în domeniu în ultimii ani. Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, a atras atentia Guvernelor din România si Republica Moldova cã este nevoie urgentã pentru constructia unor poduri peste Prut, „având în vedere cã în zona Prutului sunt doar sapte poduri, în timp ce peste Nistru sunt peste 40, ceea ce spune totul”.

Camera de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui a participat la Cahul cu o delegatie importantã de investitori din agriculturã, printre care presedintele Asociatiei Producãtorilor Agricoli „Grup Est”, Ioan Nechifor, directorul Statiunii Perieni, Dumitru Nistor, producãtori agricoli din diverse colturi ale judetului. Cea de-a doua editie a Forumului Agricol România-Republica Moldova a adunat în orasul de pe malul Prutului ministrii Agriculturii din cele douã tãri, Daniel Constantin si Valeriu Bumacov, dar si o serie de oficialitãti din judetul Vaslui, printre care prefectul Radu Renga, presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, sau senatorul Cristian David. Constantin si Bumacov au deschis, în preambulul Forumului, Expozitia Agricolã, la care firme din judetele Vaslui si Galati, ca si din raioanele de granitã ale R. Moldova au prezentat produsele lor, începând cu pâine si produse lactate si terminând cu produse apicole, blãnuri sau produse din industria mecanicã. De altfel, la standul CCIA Vaslui, cei doi ministri au fost invitati sã serveascã din mierea moldoveneascã, un produs extrem de apreciat de oficialii guvernamentali. Ministrul Agriculturii din România, Daniel Constantin, a primit cadou o casetã cu cutiute de miere, multumind gazdelor din Vaslui pentru cadou.

Agentiile de plãti în agriculturã din R. Moldova, la început de drum

Gentiana Serbu, consulul general al României la Cahul, a tinut sã explice, în deschiderea Forumului, cã se cautã în continuare cãi de colaborare între cele douã tãri. Rolul României, în actuala situatie în care se aflã R. Moldova, este de a împãrtãsi din experienta de preaderare si a ajuta tara vecinã si prietenã sã evite unele din greselile fãcute de oficialii de la Bucuresti. „Trebuie sã dinamizãm relatiile economice si de cooperare dintre cele douã tãri si sã pregãtim procesul de aderare cu un ajutor coerent si consistent, pentru a dezvolta agricultura de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus consulul general la Cahul. Ministrul Daniel Constantin a recunoscut cã este primul oficial din Guvernul României care calcã în R. Moldova, de la schimbarea petrecutã la nivel guvernamental, spunând cã „rãmânem un partener loial al eforturilor pe care tara vecinã îl face în vedere integrãrii în Uniunea Europeanã”. „Dupã cinci ani de integrare europeanã, în România au început sã functioneze agentiile de plãti, desi mai sunt multe de pus la punct si în acest domeniu. Am observat cã si în Republica Moldova sunt puse bazele acestor agentii de plãti care, cu cât vor functiona mai rapid, cu atât beneficiile pentru agricultori vor fi mai mari”, a spus Constantin. „Este un efort necesar si imediat pe care România si Republica Moldova îl fac pentru a creste relatiile economice si culturale. Prezenta oamenilor de afaceri din judetul Vaslui, dar si a celor din alte judete ale României, aratã dorinta de a strânge relatiile între agricultori de pe cele douã maluri ale Prutului. Avem obiective comune si trebuie sã întelegem cã investitiile din aceastã zonã vor avea efecte benefice pentru ambele tãri”, a explicat senatorul Cristian David.

„Culturile de rapitã sunt calamitate în proportie de 90%”

La conferinta de presã, cei doi ministri ai Agriculturii au tinut sã precizeze cã pasii începuti anul trecut, atunci când s-a organizat prima editie a forumului, trebuie continuati cu mãsuri concrete. „Am vrea sã fim si noi o tarã atât de prietenoasã, pe cât ne place sã credem cã suntem. Suntem alãturi de Guvernul R. Moldova în procesul de integrare, pe care îl dorim cât mai scurt. Vrem sã facem un plan de mãsuri prin care sã integrãm agricultura din cele douã tãri în efortul general de integrare”, a spus ministrul Daniel Constantin. La rândul sãu, ministrul Bumacov a sustinut cã „este o ocazie bunã pentru a cunoaste realizãrile agriculturii din România, în conditiile în care agricultura din R. Moldova stã în fata unor provocãri fãrã precedent. Contãm mult pe ajutorul colegilor din România, care au trecut programul Sapard cu succes, asa cum încercãm sã facem si noi în viitor”. „Noi nu venim în Europa pentru a cersi sau pentru a face concurentã cuiva, vrem sã facem produse de calitate”, a mai precizat ministrul Agriculturii din Republica Moldova. Daniel Constantin a recunoscut cã agricultorii români au mari probleme cu unele culturi, calamitate de fenomenele meteo din iarna 2011-2012, dar si de evenimentele din primãvarã. „Stiu cã 90% din productia de rapitã este calamitatã. Vom da un ajutor de minimis pentru agricultorii care au suferit pagube. Stiu cã sunt probleme si în judetul Vaslui, am fost informat de presedintele Asociatiei Producãtorilor Agricoli din judetul dvs., voi vedea dacã voi putea ajunge în judetul Vaslui în sãptãmânile viitoare”, a spus ministrul Constantin.

„Vrem sã ajutãm companiile din R. Moldova”

„Pânã nu demult, când se vorbea de Republica Moldova se amintea si despre o lipsã de reactie a românilor din stânga Prutului, un fel de nepãsare fatã de cei de dincolo, atitudine care explica de ce am fost detruncheati, stãpâniti, împãrtiti. A da mereu vina pe istorie înseamnã a te complace sã stai într-o pozitie comodã, de a gãsi scuze pentru neimplicare. S-au pus bazele unei colaborãri la nivel institutional. Dar mult mai temeinice devin acestea când sunt întãrite de relatiile interpersonale. Si, din perspectiva aceasta, dorim sã întãrim relatiile între oamenii de afaceri din sectorul agroalimentar. Acum o lunã a fost lansat la Iasi Centrul Bilateral de Afaceri România-Republica Moldova, care îsi propune sã gãseascã modalitãti pentru a spori prezenta fermierilor si producãtorilor din Republica Moldova pe piata româneascã” – Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, presedinte al Centrului bilateral de afaceri România-Republica Moldova.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.