VANDALISM CU DEDICATIE Soferii de pe douã autospeciale ale Ambulantei si-au gãsit masinile particulare în parcarea din spatele blocului cu cauciucurile sparte ieri dimineatã. Ei spun cã fãptasii ar fi “colegii” care furã de zor combustibil din autospecialele Serviciului de Ambulantã ca rãzbunare pentru colaborarea lor în ancheta pe care Ministerul Sãnãtãtii a încheiat-o recent si care s-a soldat cu o sesizare penalã.
Grupul infractional de la Serviciul de Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui se dedã la gesturi extreme, pe mãsurã ce se strânge latul în jurul infractiunilor cu furt de combustibil si piese de schimb care se desfãsoarã nestingherit în unitate de zeci de ani. Dupã bãtãi, amenintãri directe si cãtre familii, în noaptea de miercuri spre joi, masinile particulare a doi soferi de ambulantã care nu sunt parte în prãdãciunea de la Ambulantã au fost vandalizate în parcarea din spatele blocurilor în care locuiesc fiindu-le tãiate cauciucurile.
Întâmplarea se petrece chiar dupã ce un control al Ministerului Sãnãtãtii efectuat la SAJ s-a soldat cu sesizarea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui cu privire la grave nereguli legate de consumul de carburant al autospecialelor în perioada 2008 – 2014. Infractiunile poartã semnele clare ale unei rãzbunãri, de vreme ce cei doi soferi, Mihai Tufã si Cãtãlin Cantur, sunt singurii care colaboreazã îndeaproape cu organele de anchetã. Dupã ce s-au trezit cu toate cele patru cauciuri tãiate în dimineata zilei de ieri, cei doi au depus plângere penalã, Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui demarând o anchetã. Soferii însã se tem acum de ce e mai rãu, dându-si seama la ce gesturi pot recurge “colegii” lor.”Este un adevãrat grup infractional, iar furtul si prejudiciul sunt deja probate de expertiza organelor de anchetã. Este o practicã de ani de zile care a intrat deja în traditia Ambulantei”, spune Cãtãlin Cantur.
Cum se fura combustibilul
Modalitãtile prin care s-a furat au fost destul de diverse, potrivit acestuia: surplusul la consumul estimat a luat întotdeauna cãi necunoscute, bonurile de alimentare erau tranzactionate, pur si simplu.
“Au fost alimentate cu carduri de ambulantã taxiuri si masini particulare. Treceau numai pe foaia de parcurs, iar masina rãmânea în parcare”, spune soferul.
Pentru cã nu a pãstrat tãcerea în legãturã cu jaful de la Ambulantã, Cãtãlin Cantur a fost amenintat în nenumãrate rânduri, pentru ca, în 2010, unul dintre colegii sãi sã treacã la fapte. A fost bãtut ajungând sã necesite 7 zile de spitalizare. Fãptasul a primit o amendã de 4 milioane, însã, culmea!, conducerea administrativã a SAJ a decis ca ambii sã primeascã aceeasi pedeapsã pentru întâmplarea petrecutã în unitate: avertisment si pentru bãtãus si pentru cel bãtut. Asta pentru cã, potrivit soferilor “recalcitranti” la practicile ilegale de la Ambulantã, conducerea este mânã în mânã cu cei care furã si, mai mult, acoperã jaful folosind fondurile unitãtii. Pânã la vandalismul asupra masinii sale, Cantur a fost amenintat permanent, “colegii” ajungând si la sotia sa care în urma unor asemenea amenintãri a ajuns pe patul de spital, la urgente, cu un sever atac de panicã. Celãlalt sofer cu rotile tãiate, Mihai Tufã, spune cã nu a fost niciodatã la Politie si nu este el cel care a fãcut sesizãri.
“M-au anchetat la Politie sã spun cã au gãsit o masinã cu dop prin care se fura motorinã. Cei care au tãiat cauciucurile sunt cei care furã motorinã zi de zi si acum se simt cu musca pe cãciulã. Este o chestiune de intimidare”, a spus Mihai Tufã. Recentul control al Ministerului Sãnãtãtii, care a speriat pe unii dintre lucrãtorii de la Ambulantã, a stabilit, pentru trei ambulante, un consum nejustificat de motorinã de zeci de tone în perioada 2008-2014. Una dintre autospeciale avea motorul astfel modificat încât sã poatã fi “usuratã” de combustibil. Pentru una dintre autospecialele marca Mercedes Benz aflate în dotarea SAJ a rezultat o diferentã de peste 16 de litri fatã de cât era normat, la a doua diferenta a fost de 14 mii, iar pentru a treia suspiciunea de furt se referã la 28 de mii de litri.