CONSECVENTÃ Dupã ce douã grupuri de braconieri piscicoli au fost prinse în mai putin de o sãptãmânã la barajul de acumulare Solesti, o nouã „trupã” infractionalã a fost surprinsã în flagrant de angajatii Ligii de Protectie si Securitate în noaptea dintre 25 si 26 aprilie. În speranta cã vor trece neobservati bãrbatii, originari din comuna Miclesti, si-au camuflat cele douã masini cu care s-au deplasat la baraj. Pentru a stopa acest fenomen din ce în ce mai des întâlnit Inspectoratul General al Politiei Române, Agentia Nationalã pentru Pescuit si Acvaculturã si Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor au fãcut un plan comun.
Adevãrate bande infractionale au luat nastere în comunele vecine Solestiului, raza de actiune a acestora fiind barajul de acumulare, plin ochi de pesti, foarte usor de prins, deoarece în aceastã perioadã depun icre, apropiindu-se foarte mult de mal. În urma experientei acumulate în anii precedenti, amatorii pescuitului ilegal s-au specializat în arta camuflãrii, gãsind diferite metode, din ce în ce mai ingenioase de a se ascunde vederii „inamicilor”, agentii de pazã care au rolul de a supraveghea barajul. Nu au fost intimidati de faptul cã în decurs de câteva zile mai multi sãteni au fost prinsi cã pescuiau fãrã drept, ulterior predati politiei, pe numele a doi dintre ei fiind întocmite dosare penale. „Agentii de pazã, însotiti de politistul din comunã, au observat pe malul de lângã pãdure douã mijloace de transport camuflate si mai multi cetãteni care erau în baraj. Acestia au fost descoperiti la scurt timp dupã venire, de aceea cantitatea de peste gãsitã în portbagaj nu depãsea 3 kilograme. În total au fost sapte bãrbati, patru din Miclesti si trei din Codãesti. Niciunul dintre ei nu era proprietarul masinilor”, a declarat Gheorghitã Moraru, directorul Ligii de Protectie si Securitate. „Politistii de la Sectia de Politie din Solesti au avut în noaptea dintre 25 si 26 aprilie o actiune desfãsuratã cu agentii de pazã de la societatea care asigurã supravegherea barajului de acumulare Solesti. Pe latura esticã a barajului au identificat patru persoane din satul Chircesti, comuna Miclesti, care pescuiau ilegal. În urma cercetãrilor au fost luate mãsuri contraventionale conform prevederilor Ordonantei 23/ 2008 privind pescuitul si acvacultura”, a declarat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui.
Autoritãtile nationale, plan comun pentru stoparea braconajului piscicol
Fenomenul de braconaj în bãlti a luat o asa amploare încât Inspectoratul General al Politiei Române, Agentia Nationalã pentru Pescuit si Acvaculturã si Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor au fãcut un plan comun de actiune pentru prevenirea si combaterea braconajului piscicol si a comercializãrii ilegale de peste. Acest ordin care s-a dat în teritoriu trebuie sã ducã la constituirea unor grupuri de actiune locale coordonate de adjunctul politiei în scopul de a elabora mãsuri concrete pentru combaterea fenomenului. Desi s-a dat startul actiunilor, comoditatea si-a spus cuvântul, din moment ce s-au fãcut doar câteva verificãri prin piete pentru a afla provenienta mãrfii. Primordialã ar fi fost deplasarea la locurile în care îsi desfãsoarã activitatea aceste bande infractionale pentru ca membrii lor sã fie prinsi în flagrant si sanctionati drastic. Desi aceste bande infractionale sunt foarte bine organizate si actioneazã frecvent, surse din interiorul DIICOT-ului sustin cã faptele sãvârsite nu sunt de competenta lor întrucât bandele se organizeazã doar ocazional, în aceastã perioadã, desi experienta anilor precedenti contrazice acest lucru. În conditiile în care braconierii piscicoli reusesc în unele cazuri sã pescuiascã sute de kilograme de peste în decurs de câteva zile, prejudiciul pe termen lung este urias, ridicându-se la miliarde de lei, statul având la rândul lui de pierdut de pe urma evaziunii fiscale.