spot_img
22 C
Vaslui
15-sept.-2024
spot_img

VIDEO Bâlciul din Vaslui redevine ce a fost odată, grație locului de desfășurare, la fosta fabrică de cânepă, în spatele stației Lukoil

- Advertisement -

DISTRACȚIE DE TOAMNĂ… Bâlciul la Vaslui revine în forță. Acesta, în 2024, va avea dimensiunea bâlciurilor făcute pe vremuri, la Gura Bustei. Pe lângă iujuri, caruselei și terase cu mâncare tradițională, anul acesta vor reveni meșteșugarii care fac haine de blană, căciuli, cojoace, vin și cei cu oale, ulcele și ceaune, adică va fi un iarmaroc în toată puterea cuvântului. Locația aleasă este una potrivită pentru astfel de evenimente. În spatele stației Lukoil dinspre Bârlad, în incinta fostei Fabrici de Cânepă a Vasluiului. Acolo este un teren generos, unde se făceau acele șuri uriașe din cânepă. Terenul este prevăzut cu alei betonate, cu o sumedenie de stâlpi, unde în trecut erau montați paratrăsnete, iar acum numai bine pe aceștia se vor trage cablurile prin care se vor alimenta utilajele de distracție. Familia Buzdugan din Huși, ai cărei membri sunt considerați regii iujurilor din România, având în vedere terenul generos, dar și faptul că au cum să se racordeze corespunzător la energia electrică, vor aduce un utilaj special, numit „High Energy 2”, foarte apreciat în rândul tinerilor amatori de senzații tari. Intrarea se va face pe lângă spălătoria de după stația Lukoil. Este pe asfalt, iar domnișoarele care vor să vină cu pantofi cu toc, pot să o facă, pentru că sunt alei betonate. Locația nu este departe de oraș, iar accesul se poate face și pe jos, dar și cu mașinile. Vestea bună pentru șoferi este că își pot parca în tihnă mașinile, fără să blocheze drumurile naționale, întrucât vor fi amenajate peste 2-3000 de locuri de parcare. Organizatorii s-au pregătit exemplar timp de 4 zile au cosit toate buruienile, au pietruit acolo unde era nevoie și speră ca această locație să devină una care să rămână de tradiție, întrucât corespunde din toate punctele de vedere. Bâlciul este deschis de astăzi și ține până după Sfânta Maria Mică. Reprezentanții Primăriei au dat autorizația după ce s-au convins că acolo sunt îndeplinite toate condițiile. Au toalete ecologice, tomberoane pentru gunoi și apă potabilă pentru comercianții de produse alimentare. Lulu Buzdugan a declarat în exclusivitate pentru Vremea Nouă: „Vasluiul este pentru noi locul unde vrem să facem cel mai de referință bâlci al nostru”.

A venit bâlciul la Vaslui! Chiar dacă Primăria municipiului a încercat să se debaraseze de acest eveniment, vasluienii și-l doresc, iar din acest motiv iată că anul acesta, bâlciul își reia activitatea, dar într-o locație specială, la marginea orașului, cu multe locuri de parcare și un spațiu generos. Este vorba de locația fostei fabrici de cânepă din Vaslui, situată în spatele stației de benzină Lukoil. De la ieșirea spre Bârlad, un spațiu amplu, propice pentru astfel de activități, cu alei betonate, în care pot intra până la 20 – 30.000 de oameni. Iată că a fost nevoie de un antreprenor din Huși, ca să vină să identifice această locație ideală pentru astfel de evenimente, după ce în locația unde se ținea vechiul bâlci, s-a construit o bază sportivă. „Am identificat această locație pe care am închiriat-o de la o persoană privată, pentru a duce mai departe tradiția bâlciului la Vaslui. Pentru noi, locația este bună și nu deranjăm pe nimeni aici. Avem locuri de parcare, accesul se poate face prin două părți cu drumuri asfaltate, fie pe lângă spălătoria de la Lukoil, fie pe drumul asfaltat, care duce spre stația de epurare. Aici avem tot ce ne trebuie, alei betonate pentru acces la utilajele noastre de distracție, stâlpi unde în trecut erau montate paratrăsnete pentru a proteja fabrica, acum putem trage cablurile electrice, pentru a nu mai fi pe jos. Noi ne-am străduit ca totul să fie bine, am cosit toți scaieții și iarba, am cules tot ce erau resturi de bolovani din ciment, am reparat o alee de acces, am pietruit, pentru a se face accesul ușor și, față de anul trecut, când am organizat pe terenul de sport al Clubului Viitorul, acum avem o parcare în care încap și 10.000 de mașini. Nu suntem între blocuri, nu deranjăm pe nimeni, am adus toalete ecologice, tomberoane, pentru a menține curățenia, am adus apă potabilă și putem să spunem că locația este pregătită. La cel mai înalt nivel de siguranță, de confort”, a declarat Lulu Buzdugan, organizatorul bâlciului. 

În bâlciul de la Vaslui, Lulu Buzdugan regele iujurilor din România, aduce cel mai special utilaj de distracție: „High Energiy 2”

Astfel, bâlciul de la Vaslui revine la amploarea de altădată, când se organiza la Gura Bustei. „Noi suntem aici veniți cu 14 utilaje sau iujuri cum le mai spune noi, pentru tineri, avem și carusele pentru copii, dar important este că am invitat și alți parteneri de-ai noștri, cu terase pentru mâncăruri tradiționale, meșteri populari, care vin cu obiecte de artizanat, cu meseriașii care fac haine de blană, căciuli, gulere. Deci, cu alte cuvinte, un bâlci așa cum se făcea pe vremuri la Vaslui. Bâlciul începe de astăzi, 2 septembrie, și va ține, așa cum știm cu toții, până după Sfânta Maria Mică, sărbătorită pe 8 septembrie. Atunci va fi temeiul bâlciului, cum spunem, noi. Sperăm ca vasluienii să înțeleagă eforturile noastre de a readuce strălucirea bâlciului, așa cum era pe timpuri, fiindcă noi, familia Buzdugan , cei mai mari proprietari de iujuri, carusele și alte utilaje de distracție din România, vrem să facem la Vaslui bâlciul nostru de referință. Noi suntem din Huși și acum că am identificat această locație la Vaslui, chiar credem că va fi aici un iarmaroc de pomină”, a mai declarat Lulu Buzdugan. În bâlci am fost adus un utilaj de distracție considerat de tineri ca fiind cel mai la modă, este vorba despre un aparat „High Energy2”, care face tot felul de rotiri speciale, în siguranță deplină.

Oamenii de cultură susțin continuitatea organizării bâlciului anual la Vaslui și salută ideea organizării acestuia la fosta fabrică de cânepă

Pe lângă vasluienii care sunt mari amatori de bâlci vor veni și oamenii din comunele de nord ale județului și nu numai. „Acest bâlci, vrem sau nu vrem, este o tradiție a orașului nostru. Dar, în special, acesta se remarcă prin faptul că toate comunele din jurul Vasluiului, de la Tanacu, Pungești, Oșești, Rosiești, Oltenești, Lipovăț, Bogdănești, Bogdana vin aici pentru a-și face cumpărăturile de toamnă. Vin pentru a-și cumpăra căciuli de miel, pe care nu le găsești în magazine, cojoace, sumane, butoaie, etc. Copiii se bucură de distracțiile oferite de iujuri, își cumpără cele necesare de școală. Este, într-un cuvânt, ceea ce noi spunem un adevărat iarmaroc al celor mulți, al poporului. Aud de la dumneavoastră că au găsit o locație foarte bună și asta mă bucură, pentru că acolo unde s-a organizat anul trecut risca să își piardă identitatea. Ne-o luau cei de la Bârlad înainte și era păcat, că niciodată bâlciul de la Bârlad nu fusese peste bâlciul de la Vaslui”, a declarat un reprezentant al Direcției Județene de Cultură, care a ținut să își păstreze anonimatul, întrucât nu vrea să intre în contradicție cu instituția în care lucrează, care, în paralel, organizează în Copou, un târg de toamnă, al meșterilor populari.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

33 COMENTARII

  1. Defluirea pe unde o faceți ??? Poate înființați un nou sens giratoriu macar provizoriu ptr voi. Propun sa stați acolo tot anul, faceți bâlci non-stop ! Apropo, Buzdugane ! Cât te-a costat articolul asta așa pozitiv ???

  2. Bâlciul a fost ceva frumos acum 30 și cv de ani…Acum, e depășit, ieșit din uz, de prost gust și extrem de kitsch-os. Dacă vreți parc de distracții, uitati-va prin marile orașe de afară cum arată unul. N-ar strica să avem așa cv permanent, nu doar odată pe an. Dar cin’ să facă?!

    • Fă tu, dacă tot zici ca e mai bine!😉 Dar eu cred ca in maxim o luna intri in faliment! Auzi…Parc de distracții în Vaslui! Tu nu realizezi ce sărăcie este în acest județ!

  3. Bâlciul e cea mai mare tiganeala, bine pentru locuitorii orașului Vaslui ca nu ma este aproape de locuințele lor. Pavel și-a bătut joc mult de vasluieni când organiza bâlciul la ieșirea din oraș spre Gura Bușteni.

  4. In germania la bâlci, nu îți dă bon fiscal, dar nu mai sare neamțul de cur in sus, ca cinstitul de român …nu va obliga nimeni sa mergeți să mâncați , dar un copil poți să l duci la roata, mașinuțe, etc, odată pe an.

  5. Eu cred că ar trebui desfiintat pentru că nu e organizat cum trebuie , curățenia lasă de dorit ,igiena chioșcurilor de mâncare e rea de nu-ți vine să mănânci acolo etc

    • Dupa logica ta, ar cam trebui sa inchidem tot orasul si sa nu mai organizam nimic. Prietene, asa sunt balciurile prin Europa. Nimeni n-o sa-ti investeasca.bani ca sa fie curat de sa mananci de pe jos pe un eveniment care tine o saptamana. Plus, nu te forteaza nimeni sa mananci acolo.

    • Mai bine stăm acasă pe tiktok! Faci parte din categoria de oameni care găsesc nod în papură la orice! 🤪🤪🤪 Mai este unul pe-aici care nu-și găsește liniștea din cauza lipsei bonurilor fiscale. Ooof! Fă-ți și tu o șandrama, vinde ceva în bâlci și nu da bon nimănui și gata. Tot îți faci atâta inimă rea.🤷

  6. Aoleu!!! Pai ce facem, domn’ primar? Stam cu ochii in soare si ne uitam la altii cum fac bani? E nasol ca de 4 ani, ditamai primaria nu a gasit un teren adecvat ca sa organizeze balciul. De 2 ani in vechea locatie, la obor stau 2 gramajoare de nisip si pietris nemiscate, ca deh poate se apuca constructorul bazei sportive sa o termine. Nu a facut nimic in 2 ani. Asa stati si va uitati. Chiriile alea nesimtite pe care le incasati la balciul n-o sa le mai vedeti niciodata. La Zilele Vasluiului cati bani a-ti facut numai din chirii? E normal sa ceri pentru 3–4 zile aproape 20.000 de Ron pentru o terasa si aproape 5.000 Ron pentru o rulota? Unde va credeti de cereti sumele astea astronomice? Bine ca vine privatul si incet, incet va inlocuieste.

  7. În sfârșit vin iar fraierii aia la care le confiscăm marfa ca pe vremuri fara sa ne vadă șefii, anul asta vreau pitici de gradina, am vila și gradina mare

  8. Bâlciul trebuie să rămână tradiție la Vaslui, dar trebuie sa fie organizat perfect. Se poate betona tot spațiul ăla, daca se vrea. Faptul că sună manelele , asta e de când lumea, de aia ii spune bâlci. Dar aici, veneau bunicii noștri să și cumpere una alta, iar copiii, aveau ultima distracție înainte de a începe școala. Lăsați bâlciul sa supraviețuiesca, nu îl omorati.

    • Am făcut asta mulți ani în urmă ,forfota bâlciului e unica ,am lucrat cu tiganii si majoritatea sunt oameni cinstiti și ca o completare am avut de-a lungul anilor și câteva probleme,dar ce credeți cu români nu cu tigani .

  9. 😂 eu sunt tare curios unde e organizarea aia exemplară unde sunt aleile alea betonate și unde e iarba cosita😂 că e o nebuneala totala acolo , auzi la ei drumuri.pietruite , …au pus fix 4 cupe de piatra in doua gauri , of….și mai taiati din locurile alea de parcare că nu incap 2000/3000 de mașini acolo

    • Între-o săptămâna s-au organizat mult mai bine decât o făcea primăria la gura Buștei….rautati gratuite și în necunoștință de cauză .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.