REGULÃ CLARÃ Traditia bâlciului, începând de “Sfântã Marie Mare”, adicã de la Adormirea Maicii Domnului si pâna pe 29 August, când este “Tãierea Capului Sf. Ioan Botezãtorul”, este pãstratã cu sfintenie în Bârlad. În fiecare an, aici, în luna august vine bâlciul si la propriu si la figurat. An de an, în acceasi lunã vin “italienii”, “spaniolii” si alte nationalitãti europene, mai precis cei plecati sã munceascã în UE, iar participantii la bâlci profitã de fluxul mare de oameni, ca sã îsi vândã marfa. Cei mai multi dintre ei îsi întind tarabele abia acum, pentru cã mii de oameni sosesc cu o sãptãmânã înainte de sãrbãtoarea de pe 29 August, când este temeiul. Multi se opresc direct la tarabele care vând icoane, cãrti de rugãciune, rozarii ori alte obiecte religioase. Însã sunt multi tarabagii care oferã spre vânzare turtã dulce, baloane, pepeni ori ceaune de fontã, pentru gulas. Nu lipsesc nici comerciantii de chinezãrii, de la cei care vând slapi de cauciuc si pânã la cei care aduc treninguri ori baticuri. Astfel cã pelerinajul este si un bun prilej pentru a târgui si câteva obiecte necesare într-o gospodãrie. Pentru dumneavoastrã, am realizat un fotoreportaj, împreunã cu Daria, fetita prietenei mele sositã din Republica Moldova, de la Bãlti, si care a vãzut pentru prima datã un bâlci.
Cu cocalarul la bâlci! Musai cu masinã cu volan pe dreapta!
Cum treci FEPA Bârlad, spre Obor, nu mai ai unde arunca un ac. Este bâlci, atât la propriu cât si la figurat: cãrute, masini, autocare, dubite, biciclisti, politisti. Este barierã, ca sã nu poti intra cu masina în bâlci, pãzitã de doi politisti locali. Unul dintre ei “cedeazã” prea usor când un cocalar ce conducea o masinã cu numãr de Anglia, KUI 8649, vrea sã intre cu ea în bâlci. Desi noi ne-am lãsat masinile în parcare, la Grãdina Publicã, cocalarul intrã fãrã jenã în bâlci cu masina! Politistul local îi dã voie, deschizându-i larg bariera! Nu-i asa cã este ca la bâlci? Si cum cineva s-a revoltat si i-a atras atentia politistului cã nu procedeazã corect, cocalarul s-a întors cu masina dupã câtiva metri, a scuipat persoana care s-a revoltat si a plecat supãrat cã nu a putut sã-si etaleze “bolidul” pe “aleile” pline de dudui în pantaloni care mai de care mai scurti si cu bucile la vedere!
Daria, “minunea de la Bãlti” cum îi spunem noi, prietenii mamei, vede bâlciul pentru prima datã. Asa ceva nu “ezistã” în Bãlti, locul unde s-a nãscut si a crescut Daria. Acum a venit la bunica la Bârlad si cu mama în bâlci. De la intrare, Daria a reusit sã ia tarabele la rând, sã se doteze cu telefon, brãtarã, “florisele”, si sã se tragã în masinute, lanturi si cãiuti. “Este ceva nou pentru ea, cã nu a mai vãzut bâlci, dar eu am mai fost, sunt bârlãdeancã si pot spune cã an de an m-a cam dezamãgit bâlciul. Este din ce în ce mai departe de ceea ce iubeam noi la bâlci”, ne-a spus putin dezamãgitã, Luisa, mama Dariei. Una peste alta, Daria a fost extrem de încântatã de faptul cã tot ce si-a dorit, si-a cumpãrat !
Desi este lume peste lume, bârlãdenii care locuiesc în zona Obor nu au nici o spaimã ca sã-si aducã acasã vacile si caprele de la pãscut. Cã doar e searã si ele trebuiesc mulse si bãgate în grajd. Iar caprele s-au asezat frumos la pozã, ca sã fie vedete! Ca la bâlci! Turma de vaci a traversat bâlciul fãcându-si loc printre oamenii veniti la distractie, lãsând în urmã … mormanele de sub coadã, ca niste veritabile “Gretele” ce presarã drumul, ca sã stie pe unde sã se întoarcã. Mormane în care cãlcau “doamnele si domnii” ce mâncau seminte si scuipau pe jos, fãrã a se uita pe unde merg!
Pentru distractii existã cãlusei, tiribombe, buburuze, un sac de box, în care poti sã-ti rupi pumnii pentru 5 lei si un „Hammer”, o drãcovenie ce ridicã oamenii cu cracii-n sus si îi tine asa, câteva clipe. Pentru cei care nu se mai pot da în utuluse, ciocane si învârtitori, aproape de iesirea din bâlci, un bãietandru, cam negru la fatã dar vesel nevoie mare, vinde CD-uri cu nume celebre în manele: Gutã, Sorinel Pustiu, Liviu Pustiu, Petricã si Florin Cercel, Florin Salam si Adi de Vito. Lumea se strânge si scoate banii. Cum sã rateze asa ceva!? În aerul amusinând a vatã de zahãr dulce, a gogosi, a mici, hamsii, fum, a muste care fac amor peste tot si toate si a seminte prãjite, rãsunã o manea rãscolitoare, de se rup inimile iubitorilor de gen: „Sã iubesc din nou mi-e taaare greu, vreau sã uit durerea din sufletu’ meeeu…” Dar tuturor le trece repede… E bâlci si omul trebuie sã petreacã, nu?! Asa cã repede se schimbã maneaua cu hitul verii (na, cã era sã zic kitsch-iul verii!): „Eu vara nu dorm….”