spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bacul la Românã, accesibil pentru restantieri

- Advertisement -

USOR Varianta extrasã la proba de Limbã si literaturã românã a fost accesibilã si „imposibil de picat”, spun absolventii de liceu. Cel mai greu subiect a fost al doilea, unde candidatii au avut de argumentat o afirmatie fãcutã de Lucian Blaga. Neasteptat de simplu a fost subiectul al treilea, spun elevii, unde au avut de comentat un roman, la alegere.

Subiectul al doilea la Limba si literatura românã a dat multe bãtãi de cap candidatilor la Bacalaureat. Ieri, la prima probã scrisã din sesiunea de toamnã a fost extrasã varianta cu numãrul trei. Din cei 837 de absolventi asteptati s-au prezentat în centrele de examen doar 676. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, în judet nu s-a înregistrat nicio tentativã de fraudã ori probleme cu întârzierea subiectelor. La primul subiect, candidatii au avut de rezolvat nouã cerinte pe baza unui fragment din poezia „De-or trece anii” de Mihai Eminescu, printre care comentarea în maxim zece rânduri a primei strofe, scotând în evidentã relatia dintre ideea poeticã si mijloacele artistice. La subiectul al doilea elevii au avut de argumentat în 15 – 30 de rânduri despre munca eficientã, pornind de la ideile sugerate de o afirmatie fãcutã de Lucian Blaga: „Trebuie sã existe o anumitã concordantã între actiuni si planuri, dacã vrem sã scoatem din ele toate roadele pe care le pot da”. În elaborarea textului, candidatii trebuiau sã respecte structura discursului de tip argumentativ, formularea ideilor în scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimãrii unei aprecieri, sã formuleze o opinie proprie fatã de problematica pusã în discutie, formularea unei concluzii pertinente si sã respecte normele limbii literare. La subiectul al treilea, candidatii au avut de redactat un eseu de douã – trei pagini în care sã prezinte tema si viziunea despre lume dintr-un roman studiat. În redactarea eseului, elevii trebuiau sã evidentieze douã trãsãturi care fac posibilã încadrarea romanului studiat într-o tipologie, ilustrarea temei romanului studiat prin douã secvente comentate, sustinerea unei opinii despre modul în care o idee sau temã se reflectã în romanul studiat si prezentarea a patru elemente de structurã si de compozitie ale textului narativ.

„Imposibil de picat”

„Primul subiect la Românã mi s-a pãrut mai usor decât cel din iulie. Si la al treilea nu putea fi mai simplu. Nici nu a fost ceva exact ca în iulie, doar Eminescu. Cred cã era obligatoriu sã stii un singur roman, nimic mai mult.”, a spus un candidat de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui. „Eu am scris despre Morometii la subiectul al treilea. Mie mi s-a pãrut imposibil de picat bac-ul la Românã. Chiar fãrã sã înveti poti lua mãcar nota cinci. Dacã ai fost putin atent pe la ore si ai putinã culturã generalã încât sã fii în stare sã argumentezi niste idei, nu vãd cum ai pica la Românã.”, a spus o altã elevã. „Simplu subiectul al treilea! Si Eminescu, acceptabil. Dar încã mã bucur cã mi-a picat acum douã luni poezie la subiectul al treilea. Ambele variante, din ambele sesiuni, la Românã au fost usoare.”, a mai adãugat un candidat. Toate cele trei subiecte valoreazã 30 de puncte, la care se adaugã zece din oficiu. La proba de mâine, la alegere între Matematicã si Istorie, sunt asteptati 1280 de candidati. Pentru a promova examenul de maturitate, absolventii de liceu trebuie sã îndeplineascã mai multe conditii, cumulativ. Toate probele de evaluare a competentelor trebuie sustinute, chiar dacã nu au impact asupra mediei finale, iar la probele scrise trebuie sã obtinã cel putin nota cinci la fiecare dintre ele si cel putin media sase.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.