Preţul duşului va fi mai fierbinte decît apa care curge la el, 399 lei u primarul Focşaniului spune că apa caldă costă 399 lei, populaţia fiind taxată la 285 lei, în timp ce agenţii economici plătesc 376 lei u edilii vor un tarif la căldură mai mare decît cere Prefectura, 285 şi nu 203 lei, însă recunosc că ritmul de încasare la facturi este redus u la rîndul său, prefectul Sorin Hornea îi cere primarului să închidă ENET-ul dacă nu este în stare să-l modernizeze
Scandalul Primărie-Prefectură nu a trecut odată cu topirea zăpezii şi încălzirea vremii. Primarul Decebal Bacinschi îl acuză pe prefectul Sorin Hornea că este duplicitar, precizînd că în urma unor discuţii purtate în Palatul Administrativ ar fi fost de acord cu tariful de 285 lei. Ulterior, prefectul s-a sucit, neacordînd aviz de legalitate hotărîrii CL Focşani de majorare a agentului termic de la 203 lei la 285 lei/gigacalorie. Mai mult, primarul spune că l-a reclamat pe Sorin Hornea la Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru că se implică în treburile administraţiei locale, care nu l-ar privi. “Domnul Liviu Grădinaru, director în cadrul MAI, mi-a spus că prefecţii nu trebuie să se implice în preţul gigacaloriei. Preţul se hotărăşte de Consiliul Local şi putem să-l stabilim cît ne permitem”, a spus Bacinschi în cadrul unei întîlniri cu presa.
Primarul spune că martori la „înţelegerea” cu Sorin Hornea ar fi atît şeful CJ Marian Oprişan, cît şi Iulian Matache, directorul Direcţiei de Dezvoltare din CJ, care ar fi participat la negocierea Primărie-Prefectură pe marginea preţului la gigacalorie. „Înainte de a iniţia proiectul cu 285 lei/gigacalorie, am discutat cu dînsul (n.r. Hornea), o dată cu el, apoi de faţă cu Matache şi apoi cu Marian Oprişan. A fost de acord iniţial, apoi n-a mai fost. Altă discuţie pe tema gigacaloriei nu am mai avut”, a mai spus Bacinschi.
Gigacaloria în 2000 – 15,6 lei, în 2012 – 285 lei
În sprijinul tarifului pe care-l vrea, şi cu care s-a facturat consumul la încălzirea populaţiei pentru luna februarie, primarul a prezentat şi un grafic al evoluţiei preţului la gigacalorie în Focşani, începînd din 2000, cînd încălzirea costa clienţii ENET 15,6 lei. În decursul anilor a crescut ajungînd la 285 lei în prezent, crescînd de aproape 19 ori. Preţul va mai creşte pentru că, potrivit înţelegerilor cu UE, Romania trebuie să elimine subvenţiile la căldură, iar conflictul administrativ din această iarnă îl vom avea şi în sezoanele reci viitoare.
Potrivit primarului, 54,3% din încasările din taxe şi impozite s-ar duce la ENET, în timp ce racordate la sistemul centralizat de încălzire ar mai fi 17.820 de unităţi locative din totatul de 34.492 locuinţe cîte au fost înregistrate la recensămînt. Numărul apartamentelor legate la căldura ENET este în scădere de la an la an, trendul fiind unul descendent, chit că societatea de termoficare are în implementare un program de reabilitare şi rentabilizare pe bani europeni.
Apa caldă mai scumpă decît căldura
Pentru a confirma parcă opoziţia Prefecturii la majorarea preţului gigacaloriei la 285 lei, edilii s-au plîns că în continuare ritmul de încasare a facturilor este scăzut. ENET-ul are de achitat la GDF Suez pentru consumul din ianuarie şi februarie facturi la gaz de 15,5 milioane lei. Primarul Decebal Bacinschi a mai explicat o dată şi cît ne va costa apa caldă de la duş după ce va trece sezonul rece şi ENET nu va mai furniza agent termic pentru încălzire, eliminîndu-se şi subvenţiile şi ajutoarele de la bugetul local şi central. „Preţul apei calde va fi 399 lei! Populaţia va plăti însă 285 lei, în timp ce agenţii economici vor fi facturaţi la 376 lei”, a concluzionat primarul.
Hornea îi cere lui Bacinschi să nu „persecute” clienţii ENET
Prefectul Sorin Hornea susţine că sistemul centralizat de încălzire are mai mult viitor decît centrala de apartament. Totuşi, Hornea îi răspunde lui Bacinschi şi afirmă că „nu voi permite ca cetăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să devină abonaţi captivi, să fie mărit preţul energiei termice după încheierea perioadei în care aceştia se puteau debranşa. Oamenii trebuie să ştie din timp ce măsuri urmează să ia autorităţile locale, ca, la rîndul lor, să poată să ia cele mai bune decizii pentru familiile lor. În plus, orice hotărîre a Consiliului Local care priveşte interesele cetăţenilor trebuie să fie pusă în dezbatere publică, iar hotărîrea care priveşte stabilirea preţului de 285 lei/Gcal nu a respectat prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică”, după cum se arată într-un comunicat de presă. Totodată, prefectul îi cere primarului să nu persecute focşănenii racordaţi la ENET. „Dacă primarul municipiului Focşani nu este în stare să modernizeze acestă societate, ar fi bine să o închidă acum, înainte să cheltuiască bani europeni prin proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare”, mai spune Hornea.