Isteria provocata de cresterea bezmetica a francului elvetian a atins, cum era de asteptat, si Bacaul. Sute de bacauani care au au avut neinspiratia de a se indatora la banci, imprumutând in franci elvetieni, trag acum ponoasele. Din pacate, mare lucru nu se poate schimba, nici macar guvernantii neavând solutii cât de cât salvatoare.
I.T., din Bacau, este unul dintre sutele de bacauani care, in prezent, este atins de aprecierea excesiva a monedei elvetiene. Ca multi alti tineri, a decis, prin 2007, sa faca un imprumut la o banca, pentru a-si cumpara o locuinta. A imprumtat 52.000 de franci, indatorându-se pe o perioada de 29 de ani. Initial, a fost incântat, fiindca, pe atunci, se putea lua o suma mai mare imprumutându-se intr-o moneda exotica
„Atunci, era 1,90 lei un franc elvetian. Pâna la a creste cursul, sincer sa fiu, eram destul de multumit de rata, erau 237 de franci elvetieni pe luna, echivalentul a 870 de lei noi. Ceea ce m-a incântat si inca ma incânta era dobânda extraordinar de mica, adica de 3,25 DAE (dobânda anuala efectiva n.r.). Asta daca nu ar fi fost diferenta de curs valutar, cea care ne omoara, de fapt. Ma intreb ce vom face când un franc elvetian nu va mai fi cât un euro, ca acum, ci zece euro”, spune I.T., client al unei banci, lovit de aprecierea excesiva a francului elvetian.
Este constient ca, la ora actuala, solutii nu poate gasi, in conditiile in care o refinantare a creditului, poate cea mai buna varianta in alte cazuri, este exclusa din start. Si asta intrucât procedura ar insemna un curs actual al euro, ajuns la un nivel la fel de exagerat. „As pierde enorm de mult. Daca as face o conversie intre franc si euro sau franc si leu, in primul rând pierd pentru ca imi ia in calcul un euro de 4,5 lei, iar transformând in lei, ma urca la o dobânda de la 3,5 la suta la cel putin 5 sau 6 la suta, deci a doua pierdere. Nu, mie mi-ar conveni sa se intepeneasca cumva cursul. Nici «electo-rata» nu e solutie, pentru ca m-ar scuti, eventual, la plata dobânzii vreo doi ani, dar care se adauga la sfârsit. Nu, multumesc”, mai spune I.T.
Clientii bancilor strâng rândurile
Asa ca, multora dintre românii cu credite în franci elvetieni nu le-a ramas decât sa strânga rândurile. Astfel, mii dintre clientii bancilor, loviti de cursul francului elvetian, s-au mobilizat, organizându-se într-un grup pe facebook, Grupul Clientilor cu Credite în CHF, cu scopul declarat de a determina denominarea creditelor in valuta. De fapt, deja, sunt doua astfel de grupuri, fiecare cu câteva mii de membri.
Luni, 19 ianuarie, la Grupul Clientilor cu Credite în CHF de pe Facebook aderasera deja peste 5.000 de membri din toata tara, dintre care peste 100 din Bacau, de la avocati, economisti sau manageri de firme, pâna la mediatori, profesori, jurnalisti, asistenti medicali, cosmeticieni etc.
A doua zi, numarul lor aproape ca se dublase. Unii, cu adevarate povesti de viata in spate, altii doar ca simpatizanti ai cauzei celor loviti de evolutia francului elvetian. „Nu vreau sa fiu falimentar. Pentru asta ma lupt. Vreau o viata decenta, sa imi pot creste copiii. Acum, am doar venitul sotiei, de 900 lei, eu neavând de munca, iar rata a ajuns la 1.700. Stie cineva o solutie de unde sa scot bani pentru a plati?”, suna o postare facuta de Adrian Misaila, unul dintre sutele de mii de români afectati de creditele in CHF.
Initiatorii Grupului doresc atragerea in curent a tuturor românilor afectati de evolutia francului elvetian si obtinerea sprijinului din partea asociatiilor de protectie a consumatorilor (ACCBAR, AURSF, Parakletos). Inclusiv colaborarea cu marile case de avocatura din tara (Piperea, Cuculis, Coltuc si altii) care sa-i ajute la obtinerea unor intrevederi cu Presedintele Comisiei de Buget si Finante, reprezentanti ai BNR si directorii juridici ai bancilor implicate etc. Organizatorii miscarii de fronda iau in calcul organizarea unui miting in fata Guvernului sau de pichetare a sediului BNR.
Bacauanii, indemnati sa plateasca doar câte un leu pentru a bloca activitatea casieriilor
Initiatorii miscarii, folosind modelul adoptat in trecut de protestatarii nemultumiti de cresterea preturilor la carburanti (care alimentau masinile cu câtiva litri, platind apoi cu maruntis), fac apel la blocarea activitatii bancilor. De altfel, pe pagina Grupului Clientilor cu Credite in CHF, se puteau citi si descarca cereri de adeziune, documente cu planul de actiune al grupului, precum si cerere pentru recalcularea soldului creditului etc.
„Pentru a veni in sprijinul afirmatiilor reprezentantilor BNR si ale Ministrului Vâlcov, va propun blocarea LEGALA a activitatii bancilor. O sucursala fara activitate reprezinta o pierdere !! Le putem demonstra ca banii nostri conteaza! Cum putem face asta: – 1,2,3 persoane dispuse sa blocheze casele vor plati câte 1 leu in contul lor. NU exista dispozitie legala pentru suma minima depusa, tranzactia dureaza destul de mult (cât timp printeaza, stampileaza, etc) in acest fel, se elimina posibilitatea efectuarii schimbului valutar sau a platilor de orice fel. Daca fiecare depune un minim 100 lei (se traduce in 100 tranzactii), se acopera mai mult de 1,5 ore”, se arata in documentul postat pe facebook.
O alta varianta de protest propusa membrilor asociatiei era ca un grup de minimum 20-30 persoane sa formeze o coada, in timp ce alti câtiva ocupa birourile si discuta cu consilierii bancari pentru gasirea unei solutii satisfacatoare pentru banca, dar si pentru client, in ideea clara de a-i exaspera pe functionarii bancilor.
In plus, membrii si simpatizantii acestui curent erau invitati sa poarte minipancarte cu insemnul „GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF” pentru promovarea grupului si „pentru a demonstra bancilor ca reprezentam o forta si a-i forta sa ia in consideratie discutiile cu reprezentantii grupului nostru”.
Potrivit datelor oficiale, in România, ar fi circa 750.000 de clienti ai bancilor care au credite în franci elvetieni. Bancile care au acordat împrumuturi în moneda elvetiana sunt Volksbank, OTP, Raiffaisen, Piraeus Bank si Banca Româneasca.
– See more at: http://www.desteptarea.ro/bacauanii-cu-credite-in-franci-elvetieni-indemnati-sa-saboteze-activitatea-bancilor/#sthash.be8V3msg.dpuf