REZULTATE… Emotii mari pentru absolventii de liceu care au sustinut exemenele sesiunii de toamnã a bacalaureatului: primele rezultate se vor afisa la finalul acestei sãptãmâni – vineri, 25 august, iar pe 29 august, elevii vor afla notele finale. Pentru prima datã, lucrãrile elevilor nu au mai fost duse în alte judete, ci au fost scanate si încãrcate pe o platformã securizatã, iar apoi distribuite automat si aleatoriu printr-un singur click cãtre doi profesori corectori aflati în alt judet, altul decât judetul din care provin candidatii. Acest proces de corectare digitalizatã nu implicã schimbãri în ceea ce priveste criteriile de evaluare/baremele pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat.
Absolventii de liceu care nu au luat BAC-ul din prima, au sustinut în perioada 16 – 21 august, probele celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an. În judetul nostru, examenul s-a desfãsurat în douã centre: Colegiul Național „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad si Liceul „Stefan Procopiu” din Vaslui.
Afisarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederilor specifice în vigoare (Regulamentul general privind protectia datelor – GDPR ), va avea loc în data de 25 august (pânã la ora 12:00) pe site-ul bacalaureat.edu.ro.
Contestatiile pot fi depuse în aceeasi zi, în intervalul orar 12:00- 18:00, atât în format standard/letric, cât si electronic.
Candidatii completeazã, semneazã si depun/transmit electronic inclusiv o declaratie – tip în care se mentioneazã faptul cã au luat cunostintã cã nota acordatã ca urmare a solutionãrii contestatiei este finalã si poate modifica, dupã caz, nota initialã, prin crestere sau descrestere.
Rezultatele finale vor fi comunicate marti, 29 august.
Nota minimã de promovare – pentru fiecare probã – este 5 (cinci), iar media finalã necesarã pentru a promova examenul este cel putin 6 (sase).
Premierã pentru învãtãmântul românesc: BAC-ul de toamnã, corectat digital!
Cea mai importantã noutate pentru aceastã sesiune de toamnã a examenului de bacalaureat este cã toate lucrãrile sunt evaluate digitalizat. Pentru corectarea digitalizatã s-au folosit scannere instalate în centrele de examen, astfel cã, lucrãrile au fost scanate în sãlile de examen, în prezenta candidatilor, secretizarea lor realizându-se automat, în momentul încãrcãrii acestora pe o platformã securizatã de cãtre profesorii asistenti. Lucrãrile sunt distribuite automat si aleatoriu printr-un singur click cãtre doi evaluatori aflati în alt judet, altul decât judetul din care provin candidatii. În acest mod, profesorii evaluatori nu mai folosesc borderourile scrise pe care se adunau punctajele obtinute de elevi, ci fac aceastã operatiune în cadrul platformei, printr-un sistem integrat care calculeazã automat nota elevului.
Se doreste ca prin aceastã metodã digitalizatã sã se evite acele situatii în care este o diferentã foarte mare între notele acordate de cei doi profesori corectori. Dacã vor mai exista astfel de situatii, când vor fi diferente care depãsesc un punct, un punct si jumãtate între notele acordate de cei doi profesori evaluatori, lucrarea va fi repartizatã automat cãtre alti doi profesori corectori, acestia vor pune si ei note, iar dupã, se va face o medie si se va decide nota finalã pe care o meritã candidatul.
Dacã acest sistem digitalizat folosit pentru corectarea lucrãrilor de la sesiunea de toamnã a bacalaureatului din acest an va functiona, ministrul educatiei intentioneazã sã îl aplice la toate examenele nationale si chiar si în cazul simulãrilor.