spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ponta, în SUA: Guvernul continuă explorările de gaze | FOTO – VIDEO

- Advertisement -

UPDATE:

Ponta, în SUA: Guvernul continuă explorările de gaze neconvenţionale. Chevron nu se va retrage

Premierul Victor Ponta a declarat luni, în State Unite, că Guvernul României continuă explorările de gaze neconvenţionale. De asemenea, premierul a mai spus că Chevron nu se va retrage din România.

„Guvernul pe care îl conduc e decis să continue toate explorările de gaze neconvenţionale, atât timp cât sunt îndeplinite şi respectate toate standardele de mediu”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă organizată la Washington, potrivit hotnews.ro.

Întrebat de ziarişti dacă s-a pus problema ca Chevron să se retragă din România, Ponta a răspuns: „Nici vorbă de retras din România”.

Chevron anunţă când va fi reluată explorarea de la Pungeşti

Explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune, a declarat Tom Holst, managerul Chevron pentru România.

Explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune, a declarat Tom Holst, managerul Chevron pentru România.

Angajaţii statului, vacanţă pe banii Chevron: „Neam de neamul meu nu a văzut aşa lux, hotel de ăla”

El a susţinut declaraţia la Washington, în contextul unei întâlniri cu premierul Victor Ponta.

„Aş dori să fac precizări cu privire la motivele suspendării activităţii în zona localităţii Pungeşti. Una dintre cheile filosofiei de afaceri a Chevron este aceea de a acţiona în siguranţă sau de a nu a o face deloc. Prioritatea noastră numărul unu este aceea de a dezvolta operaţiunile în siguranţă pentru angajaţi, subcontractori şi comunitate”, a spus Tom Holst.

Premierul Victor Ponta, jandarmul exploatărilor

El a precizat că explorarea va reîncepe atunci când se va înţelege că metodele companiei sunt cele mai sigure.
„La Pungeşti, noi şi Guvernul credem că activitatea trebuie să se desfăşoare în siguranţă, munca acolo trebuie să se bazeze pe o interrelaţionare pe termen de lungă durată, ce se poate extinde peste 30 de ani. Ei trebuie să înceapă să aibă încredere. Noi vom reiniţia, vom reporni operaţiunile în Pungeşti atunci când standardele de siguranţă sunt îndeplinite şi când se va înţelege mai bine că avem cele mai bune practici şi că pe acestea le dezvoltăm în proiectul din România.”, a spus Holst.

Aproximativ 500 de persoane din Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde au rămas internaţi.

Sursa : Realitatea.net

Utilajele Chevron, pe pozitii

Desi se anuntase cã utilajele Chevron nu se mai aflã în judet, acestea au fost vãzute astãzi în parcarea Pensiunii Traian din satul Munenii de Jos. Se aflã acolo, inclusiv tuburile de beton destinate constructiei unei cãi de acces de la drumul judetean la teritoriul destinat amplasãrii sondei.

Protestatarii din tabãra de Rezistentã de la Pungesti se regrupeazã pentru o opri o nouã încercare a utilajelor Chevron

Conform declaratiei secretarului primãriei Pungesti, Constantin Chiriac, primarul comunei este în concediu medical de mai bine de o sãptãmânã, exact în perioada în care locuitorii care l-au votat pentru un al doilea mandat protesteazã în stradã împotriva intentiei Chevron de a ridica prima sondã de explorare a gazelor de sist. Cu toate cã primarul este bolnav, acesta a fost zãrit pe parcursul întregii dimineti în municipiul Vaslui, inclusiv pe holurile Consiliului Judetean Vaslui. Tot în aceastã dimineatã, în biroul presedintelui CJ Dumitru Buzatu a avut loc o sedintã fulger la care a participat, în afara primarului Mircia Vlasã, si comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judetean, col. Paul Smântânã. Protestatarii s-au regrupat iarãsi fiind convinsi cã, mâine, marti, 22 octombrie, chiar la orele 6.00 dimineata, utilajele firmei constructorului agreat de Chevron, societatea Mif, din Târgu Mures, sã facã o nouã încercare de a se apuca de treabã la marginea comunei Pungesti. La jumãtatea sãptãmânii trecute, în urma rezistentei localnicilor, conducerea Chevron a anuntat suspendarea momentanã a lucrãrilor, utilajele fugãrite de protestatari dispãrând într-o directie necunoscutã. Dupã ce au primit girul guvernantilor, aceleasi utilaje au fãcut cale întoarsã, fiind parcate în fata motelului de la intrarea în Lipovãt, pãzite cu cerbicie de un paznic care nu permite nici mãcar fotografierea treilerelor sau a camioanelor firmei muresene.

Azi în Pungesti, mâine în toatã tara!

FILA DE ISTORIE…

In fata a 2.000 de oameni, Mariana Morosanu a dat citire Proclamatiei de la Pungesti oficializandu-se astfel Miscarea de Rezistenta. Lupta continua, protestatarii raman pe pozitii pana cand in Parlament se va da o lege de interzicere a fracturarii hidrulice.

Fenomenul Pungesti

AMPLOARE… O miscare care a plecat de la o mânã de locuitori din comuna Pungesti a ajuns în presa din întreaga lume. Aseara proclamatia de la Pungesti a fost recititã în fata a peste zece mii de oameni în Piata Universitãtii din Bucuresti. Mesajul tãranilor din Pungesti a trecut, însã, granitele tãrii. Sustinerile acestora au venit de pe tot mamapondul. Cel mai important este faptul cã Miscarea de Rezistenta de la Pungesti nu s-a stins dupã protestul de sâmbãtã. Acolo au rãmas, alãturi de sãtenii din Pungesti cei mai aprigi protestatari, decisi sã nu plece pânã când Parlamentul nu va emite o lege de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Un ultim ajutor a venit asearã, din partea cãlugãrilor de la Mãnãstirea Petru Vodã din judetul Neamt. Acestia au postat de pagina lor (www.apologeticum.ro) un mesaj prin care cer întãrirea Rezistentei de la Pungesti.

ECOURI Peste 2.000 de persoane, venite din toatã tara au participat, sâmbãtã, la mitingul de la Pungesti, acolo unde, de o sãptãmânã, localnicii comunei protesteazã împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist. Momentele emotionante, slujba religioasã ascultatã în genunchi de participanti, ori dãrâmarea simbolicã a unei sonde de cãtre rãzesii din zonã îmbrãcati în costume populare si cãlare pe cai, au culminat cu citirea Proclamatiei de la Pungesti în prezenta protestatarilor sositi din Piata Universitãtii. În aceeasi zi, au avut loc manifestãri de sustinere al protestatarilor din Pungesti în Paris si Valencia. De asemenea, în Canada, au avut loc confruntãri violente între manifestantii anti-fracking si fortele de ordine!

Anuntat imediat dupã acordarea, de cãtre CJ Vaslui a autorizatiei de construire pentru ridicarea sonde de explorare a gazelor de sist firmei Chevron, mitingul de sâmbãtã, organizat a strâns sâmbãtã, la Pungesti, peste 2.000 de persoane. Multi dintre cei care au venit sã se alãture protestatarilor din comuna Pungesti, ce militeazã pentru interzicerea exploatãrii prin metoda fracturãrii hidraulice a gazelor de sist în zonã erau de pe întreg teritoriul judetului Vaslui, dar si din tarã, sau chiar din strãinãtate. La protest au participat chiar si cetãteni strãini, inclusiv regizorul polonez Lech Kowalski, producãtorul filmului Drill Baby Drill, un documentar despre protestele anticorporatiste împotriva gazelor de sist din Polonia si SUA. Constãnteni, bucuresteni, ieseni, gãlãteni, nemteni, cu totii s-au declarat, cel putin pentru o zi, cu sufletul alãturi de locuitorii din Pungesti, care, de o sãptãmânã, sunt în stradã pentru a se asigura cã generatiile viitoare vor avea parte de un mediu curat, fãrã ape poluate. Reprezentanti ai societãtii civile, activisti ecologisti, primari din judet, consilieri locali sau judeteni, dar, mai ales, foarte multi oameni simpli, au dorit sã-si alãture glasul în a protesta împotriva intentiei de a se permite metode nesigure din punct de vedere ecologic de exploatare a bogãtiilor subsolului de cãtre companii strãine. Mânati de acelasi spirit civic, în rândul manifestantilor s-au aflat si deputatul Tudor Ciuhodaru, dar si atleta vasluianã, multimedaliatã la campionate europene sau mondiale de juniori, Mirela Lavric, care a venit însotitã de fratele ei. Din Iasi, de pe patul de spital, acolo unde este internat în urma „tratamentului” aplicat de jandarmi în timpul protestelor de vineri, Costicã Spiridon a tinut sã-si încurajeze consãtenii: „Multumesc tuturor celor care sunt acum la Pungestii, si mã bucur sã vãd cã atâti de multi români, din toatã tara, s-au alãturat cauzei noastre. Consãtenilor mei le transmit sã se tinã pe pozitie, sã manifesteze în continuare pasnic, fãrã violente, pânã si mai-marii ne vor bãga în seamã doleantele. Celor care nu cred în corectitudinea noastrã, si care acum împrãstie cu noroi, le cer doar atât: veniti la Pungesti si stati de vorbã cu oamenii din stradã! O sã vedeti adevãrul!” Cei mai multi dintre participanti si-au exprimat ferm opinia împotriva metodei de exploatare a gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, metodã insuficient documentatã si care poate avea efecte dezastruoase asupra mediului, prin poluarea în special a apei freatice si a solului.

Manifestare pasnicã

Pe tot timpul mitingului, manifestantii au protestat pasnic, pe tãpsanul din apropierea drumului judetean, scandând lozinci împotriva Chevron, a guvernului si a primarului comunei, au agitat pancarte si steaguri, si s-au tinut discursuri cu privire la pericolul acestei metode de exploatare a gazelor de sist si complicitatea guvernantilor care permit unor companii strãine sã le implementeze în România. „Nu înseamnã cã, dacã suntem din Vaslui, cel mai sãrac judet, sãrãcit însã tot de guvernanti, nu stim sã citim un raport, nu stim sã ne informãm si, mai ales, nu stim sã ne apãrãm drepturile, pãmântul si viata. Suntem cobaii Europei, prin care metode de exploatare folosite în premierã sunt testate pe noi, oamenii simpli, care, credeau unii, nu se pot apãra. Nu este corect ca un proiect care afecteazã o întreagã comunitate si care-si poate arãta efectele nocive multi ani de acum înainte sã fie fãcut fãrã a fi consultatã populatia. Nu suntem împotriva progresului sau civilizatiei, suntem însã împotriva minciunii si a ignorantei în care se vrea a fi tinuti. Noi ne ducem mai departe misia noastrã, iar biserica trebuie sã-si joace rolul de pãstor, nu sã fie folositã doar în campanii electorale”, a cuvântat Vasile Lãiu, protopopul Bârladului. „Nu suntem împotriva exploatãrii resurselor minerale, dar acest lucru sã fie fãcut în interesul locuitorilor acestei tãri, cu garantii împotriva poluãrii mediului. Vrem sã se facã un studiu, nu un simplu raport întocmit de americanii care vor sã exploateze gazele de sist, un studiu întocmit de o companie independentã, pentru a se vedea adevãratul impact asupra mediului. Drept garantii, cerem ca statul român sã angajeze o firmã de reasigurare, care sã plãteascã în eventualele cazuri în care ar fi afectat solul, apa sau sãnãtatea locuitorilor”, a cerut Ovidiu Tiron, membru al GISC Bârlad.

Protest inedit al rãzesilor


Mitingul a fost punctat de mai multe actiuni, începând cu o rugãciune spus de participanti în genunchi. Initiativa i-a apartinut protopopului Vasile Lãiu, ca o rememorare a momentului în care o mânã de copii în frunte cu profesoara Elena Dudescu a oprit înaintarea utilajelor Chevron flancate de jandarmi si o masinã de pompieri. S-a proclamat Pungesti drept Zonã Liberã de Fracturare Hidraulicã si a fost anuntã Proclamatiei de la Pungesti: “Vom protesta pânã când în Parlament se v-a da o lege de interzicere a gazelor de sist. Poate momentul cel mai frumos al mitingului a fost aparitia rãzesilor din Pungesti, cãlare pe cai si îmbrãcati în costume populare, care au dãrâmat o sondã simbolicã, instalatã pe tãpsanul din fata perimetrului Chevron si au strivit-o sub copitele cailor, fluturând steagul lui Stefan cel Mare. Consiliera localã Monica Focsa a anuntat începerea campaniei de stârgere de semnãturi pentru demiterea primarului comunei, cel care nu a fost alãturi de proprii locuitori în toate aceste zile, având un interes vãdit, terenul sãu, aproape 2 ha fiind cel pe care se doreste a fi instalatã sonda de explorare a Chevron-ului. În sprijinul manifestantilor au sosit si câtiva zeci de protestatari din Piata Universitãtii, în frunte cu George Epurescu, Vlad Ioachimescu, Marina Stefan sau printesa Brianna Caragea, primul declarând, în aplauzele celor prezenti la miting cã „Am venit de la Kilometrul Zero al Democratiei la Kilometrul Zero al Demnitãtii Umane. Vã multumim cã ati rezistat, cã ati oprit utilajele, si, pentru voi, am trecut, miercuri seara, pe sub Arcul de Triumf!”. Proclamatia de la Pungesti a fost cititã în prezenta protestatarilor din Piata Universitãtii: „Noi, cetãtenii care luptãm împotriva fracturãrii hidraulice, constituiti în Miscarea de Rezistentã, proclamãm PUNGESTIUL ZONÃ LIBERÃ DE FRACTURARE HIDRAULICÃ. Ne angajãm sã continuãm lupta noastrã prin toate mijloacele pasnice si constitutionale pânã când în Parlamentul României se va adopta o lege de interzicere a fracturãrii hidraulice. Întrucât întreaga clasã politicã s-a coalizat împotriva poporului, este datoria noastrã legitimã de a organiza REZISTENTA în fata atacului fãrã precedent asupra populatiei României, în favoarea unor interese de grup ilegitime. Guvernantii au înstrãinat resursele cãtre companii care intentioneazã sã le exploateze prin metode contestate si chiar interzise de Uniunea Europeanã. Mai mult, licentele de exploatare sunt secretizate si poporul nu cunoaste pretul pentru care am fost vânduti. Uniunea Europeanã trage un semnal de alarmã asupra pericolului potential al fracturãrii hidraulice în explorarea si exploatarea gazelor de sist si impune pentru prima datã în lume realizarea unui studiu de impact asupra sãnãtãtii si mediului. Chemãm alãturi de noi pe toti cei care gândesc si simt la fel, în spiritul reinstaurãrii legalitãtii si bunului simt în România”, este textul proclamatiei. La sfârsitul mitingului, o parte dintre cei prezenti s-au deplasat la Bârlad, locul unui al doilea eveniment de aceeasi facturã, circa 100 – 150 de persoane rãmânând în continuare de veghe la Silistea, acolo unde, sfidând temperaturile negative, si-au petrecut noaptea, asa cum fac de o sãptãmânã.

Mesajul calugarilor de la Petru Voda

Frații noștri rezistă eroic de o săptămână în plin câmp, unde au îndurat ploi, frig și nopți nedormite. Este de apreciat cum o mână de oameni din aceste sate, sprijiniți și de câțiva frați din Iași și Bârlad reușesc să rămână pe poziții, apărând întreaga Românie de invazia Chevron.

Acești oameni luptă pentru întreaga țară! Dacă la Pungești se cedează, atunci se va merge și în alte zone cu exploatările! Sunt vizate zone imense din județul Bârlad, Galați, Constanța!

Am stat alături de acești oameni în noaptea de sâmbătă spre duminică, noaptea cea mai friguroasă de când se protestează la Pungești și vă putem spune că este nevoie de mare ajutor din partea oricui este disponibil și are dragoste să ajute! Este nevoie de pături groase, corturi care să reziste la frig, ideal ar fi rulote sau containere tip dormitoare.

Localnicii vor să mențină rezistența până când se va da o lege împotriva exploatărilor prin fracturare hidraulică sau în caz contrar fac apel către români să se iasă în stradă pentru a cere demisia Guvernului. Prin urmare, grupul de la Pungești va prinde iarna pe câmp și pregătirile încep încă din aceste zile.

O altă problemă ar fi cu înlocuirea celor care stau deja de o săptămână de veghe, unii fiind răciți și ar dori să meargă pentru o zi două acasă. Cei care puteți să rupeți două, trei zile din timpul dvs. sunteți rugați să veniți la Pungești să-i înlocuiți pe frații de aici.

O altă rugăminte ar fi către preoți care să vină la Pungești să facă rugăciuni, sf. maslu pentru întărirea oamenilor.

Români si spanioli împreunã: Miting de sustinere în Valencia

SUSTINERE Pe 19 octombrie în Valencia, Spania, românii plecati acolo la muncã, în sprijinul sãtenilor din Pungesti si în semn de solidaritate cu toti românii amenintati de începerea explorãrii gazelor de sist prin fracturarea hidraulicã. „Am vãzut ce spun cei din Guvernul României despre gazele de sist si pãrerea mea este cã sunt niste mincinosi! Când au spus cã ce alegem, între cancer si sã murim de foame, eu aleg adevãrul cã nu o sã murim de foame, deoarece avem pãmânt, apã, aer si putem exista. Sunt niste mincinosi, cum se poate asa ceva în tara noastrã? Ce cred ei, cã suntem toti prosti si ei sunt desteptii?”, a spus revoltatã Violeta Manta, o bârlãdeancã plecatã în Valencia la muncã si care s-a numãrat printre organizatorii acestui miting de protest.

Asociatia AMA din Spania (o asociatie ecologistã care militeazã pentru un mediu curat) a organizat o manifestare anti-fracking în Valencia, la care s-au alãturat mai multi români care muncesc acolo. O bârlãdeancã, Violeta Manta, plecatã la muncã în Valencia, s-a numãrat printre organizatori. Ea s-a revoltat când a vãzut la televizor cum oamenii din Pungesti au sãrit sã-si apere mediul si viata, aruncându-se practiv în fata utilajelor de la Chevron. Asa se face cã, sub lozinca „Guvern, trãdare! România nu e de vânzare!” circa 200 de români au protestat sâmbãtã si ei la Valencia. Orasul fiind unul turistic, bârlãdenii si cei care manifestau au fost întrebati ce probleme au de au iesit în stradã si, la auzul cã manifestul lor e contra fracturãrii hidraulice, strãinii si turistii li s-au alãturat si i-au felicitat. „Românii nu stiu toti ce periculoasã este aceastã metodã si asta am vãzut sâmbãtã cum au stat în casã când noi fierbem aici. As fi dorit sã le vorbesc chiar eu celor care au stat acasã sã le spun adevãrul pe întelesul lor. Am manifestat lângã cei de la AMA dar o sã încercãm sã facem o asociatie sã se stie cã si noi suntem români si nu suntem de acord cu ce face guvernul român. Nu avem viitor în România si acolo e tara mea si voi face tot ce pot împotriva acestui guvern mizerabil si corupt. Deja am vorbit aici cu cei de la primãrie si cu politia cu cele ce se întâmplã acum în România si ei sunt oripilati de ce le-am spus. Noi aici, la Valencia, am iesit si am demonstrat împotriva gazelor de sist. Aici au fost foarte bine organizati si astfel am învãtat cum se organizeazã o demonstratie care are putere de a aduna lumea si cum sã-i faci sã îsi deschidã sufletul. Noi suntem cu tot sufletul alãturi de cei de la Pungesti si Bârlad. Suntem cu ochii atintiti asupra a ceea ce se întâmplã si le vom sãri în ajutor oricând. Bravo, românilor adevãrati din Pungesti si Bârlad!”, a spus Violeta Manta.

Tot mâna rusilor?

Proteste violente în Canada fatã de gazele de sist

Politia din provincia canadianã New Brunswick a arestat aproximativ 40 de persoane joi dupã ce eforturile de a debloca o autostradã au degenerat, iar opozantii gazelor de sist au incendiat mai multe masini ale politiei. Incidentul a venit dupa sãptãmâni de protest ale localnicilor care au blocat un drum în apropiere de orasul Rexton pentru a împiedica explorãrile de gaze de sist din zonã facute de SWN Resources Canada, scrie Reuters.

VOCEA POPORULUI

“Am venit din convingere si voi rãmâne pânã la capãt!”

“Sunt activist înregimentat al PER, iar prezenta mea, încã din prima zi la Pungesti, este atât politica cât mai ales convingerea cã trebuie sã luãm atitudine. La Pungesti am venit direct de la Izvoarele, din judetul Galati, acolo unde am fost sã vãd cu ochii mei situatia. Aici, încã de la sosire sunt alãturi de oamenii din comunã, împotriva fracturãrii hidraulice ce se doreste a fi folositã în exploatarea gazelor de sist. Nu sunt un conservator radical, ci doar împotriva unei dezvoltãri haotice, si pentru gãsirea unor surse alternative de energie care nu afecteazã natura. Voi rãmâne pânã la capãt la Pungesti, pânã fie vom fi evacuati în fortã, fie se renuntã la metoda fracturãrii. Nu sunt împotriva Chevron, ci a oricãrei companii sau corporatii care vrea sã intre în România prin coruptie, cu gândul de a învenina acest pãmânt”, Constantin Pâslaru – Iasi, 43 ani

“S-a dat lectie guvernantilor!”

“Vreau sã le multumesc locuitorilor din Pungesti, care, cu mic cu mare, de la copii la bãtrâni de 80 de ani, si-au apãrat pãmântul, dând astfel o lectie guvernantilor. Celor din urmã vreau sã le transmit un mesaj: Nu ne mai mintiti! Nu ne mai jigniti! Nu criticati oameni pe care nu i-ati cunoscut niciodatã, pentru care nu aveti ochi sã-i vedeti, nici urechi sã le ascultati pãsurile si nevoile. Aceiasi oameni simpli au dat o lectie de civism celor care, ajunsi într-o functie politicã, au crezut cã pot sã-si vândã tara fãrã vreo împotrivire. A trebuit sã ajungem la aceastã extremã, sã fim tãvãliti în iarbã de cei care ar fi trebuit sã ne apere, pentru ca identitatea poporului român sã renascã. Si a renãscut aici, la Pungesti, prin vocile oamenilor simpli, sãraci, dar curati si onesti.”, Dan Albu – Bârlad

“Sã nu creadã nimeni cã suntem ignoranti!”

“Nu înseamnã cã, dacã suntem din Vaslui, cel mai sãrac judet, sãrãcit însã tot de guvernanti, nu stim sã citim un raport, nu stim sã ne informãm si, mai ales, nu stim sã ne apãrãm drepturile, pãmântul si viata. Suntem cobaii Europei, prin care metode de exploatare folosite în premierã sunt testate pe noi, oamenii simpli, care, credeau unii, nu se pot apãra. Nu este corect ca un proiect care afecteazã o întreagã comunitate si care-si poate arãta efectele nocive multi ani de acum înainte sã fie fãcut fãrã a fi consultatã populatia. Nu suntem împotriva progresului sau civilizatiei, suntem însã împotriva minciunii si a ignorantei în care se vrea a fi tinuti. Noi ne ducem mai departe misia noastrã, iar biserica trebuie sã-si joace rolul de pãstor, nu sã fie folositã doar în campanii electorale”, protopop Vasile Lãiu

“Fracking-ul nu este sigur, va fi contaminatã pânza freaticã!”

“Ca cetãtean, fiind si geolog de meserie, sunt total împotriva acestei metode de exploatare a gazelor de sist prin fracturare hidraulicã. Consider cã faptele trebuie prezentate din punct de vedere stiintific, dar nu pãtimas. Fiind consultat în calitate de geolog, am arãtat, în mai multe rânduri, factorii de risc pe care îi presupune aceastã metodã de exploatare. E foarte important cã, la aceastã orã, se doreste exploatarea prin fracturare hidraulicã, metodã foarte distructivã si periculoasã pentru sãnãtatea oamenilor. Cu sigurantã existã si alte metode sau tehnologii de extragere a gazelor de sist, dar acestea sunt mult mai scumpe, folosirea lor conducând la cresterea pretului. În geologie existã o butadã “Sterilul unei generatii reprezintã utilul generatiei viitoare”, cu alte cuvinte, pentru aplicarea unor tehnologii mai sigure, care sã genereze o poluare mai redusã, ar trebui sã investim în tehnologii noi, sau sã lãsãm timpul sã decidã în legãturã cu problemele generatiei viitoare. Cel mai important factor de risc ce trebuie evitat este unul fãrã echivoc, recunoscut chiar de agentia americanã EPA, si anume contaminarea pânzei freatice. Afirmatiile conform cãrora acest lucru e improbabil datoritã adâncimii diferite si a distantei mari la care se aflã gazele, respectiv acviferul sunt nefondate. Asta pentru cã cimentarea unei gãuri de sonda nu se realizeazã perfect, randamentul fiind maxim de 80%. În coloana de cimentare, aceste fisuri si gãuri, alãturi de fracturile si faliile intersectate de sondã fac posibilã contaminarea pânzei freatice cu substante foarte nocive pentru sãnãtatea oamenilor si pentru sol! Natura pare imperfectã pentru întelegerea noastrã, dar, în fapt, este perfectã!”, Gabriel Milan Sava – geolog, 45 ani, Bârlad

“Membrii CARP sunt alãturi de locuitorii din Pungesti”

“La adunarea generalã a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Elena Cuza”, de la Covasna, s-a adoptat în unanimitate o platformã program care include si activitãti ecologice, ori pentru combaterea exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, platformã aprobatã de cei 30.000 membri ai Casei. Este convingerea si crezul meu cã fracking-ul este o metodã nocivã, care distruge solul, aerul, apa si viata. Trebuie sã fim alãturi de oamenii de la Pungesti pentru cã efectele instalãrii unei sonde poate afecta nu doar oamenii din Pungesti, si toate comunele de pe Valea Racovei, dar si Bârladul, si, mai departe, pânã la Galati sau Focsani. Aceastã luptã va continua chiar dacã unii politicieni încearcã sã ne determine prin orice mijloc sã renuntãm la actiunile noastre. Trebuie sã demonstrãm cã noi, acesti “inculti si exaltati din Moldova”, cum am fost numiti, avem dragoste de patrie si vrem sã asigurãm continuitatea poporului român pe aceste meleaguri”, Mihai Nicolae, 57 ani, presedintele CARP Bârlad

“Avem nevoie de agriculturã, nu de sonde!”

“Trebuie sã oprim explorarea gazelor de sist pe teritoriul întregii Românii, Pungestiul nu este decât o luptã în aceastã bãtãlie. Avem nevoie de agriculturã, în special cea ecologicã, avem nevoie de un mediu curat, în care sã ne crestem copiii si în care sã trãim. Guvernantii sã nu-si mai batã joc de tara asta si de oamenii acestia frumosi”, Zâna Domintean, Galati

“Preotii trebuie sã le fie alãturi credinciosilor”

“Am fost si sunt alãturi de credinciosi, si le sustin opinia si faptul cã nu sunt de acord cu exploatarea gazelor la noi în comunã. Încercãm sã ne facem auziti de cãtre guvernanti, pentru ca crezul nostru sã fie luat în seamã. Mã bucurã sã vãd atât de multe fete bisericesti prezente, venite din tot judetul, semn cã pãstorii sunt alãturi de turma pe care o conduc, si nu doar îsi îndrumã credinciosii, dar îi si sprijinã la nevoie”, pãrintele Adrian Tapu, preot paroh la Pungesti

“Locuitorii din Murgeni, împotriva fracking-ului”

“Am venit aici atât în nume personal, cât si în calitate de consilier local, initiator al proiectului de hotãrâre a Consiliului Local Murgeni din februarie a acestui an de interzice a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în oras. Sunt alãturi de oamenii din Murgeni care-si apãrã pãmântul si vor sã trãiascã într-un mediu sãnãtos si în natura care le-a fost lãsatã de Dumnezeu. În acelasi timp, prin prezenta mea, de mai multe zile, la Pungesti, doresc sã-mi arãt solidaritatea fatã de cei care demonstreazã în Piata Universitãtii si în alte orase si care sunt împotriva exploatãrii gazelor prin fractionare hidraulicã. Ader la Proclamatia de la Pungesti, prin care se cere parlamentarilor sã interzicã prin lege fractionarea hidraulicã, asa cum se întâmplã în toate tãrile civilizate. Împreunã cu mine au mai venit de la Murgeni alte 20 de persoane, inclusiv consilieri locali, si vom participa si la mitingul de la Bârlad si din oricare localitate unde se pune în discutie acest subiect”, Daniel Cain – consilier local Murgeni

“Vrem sã trãim demn”

“Am venit împreunã cu mai multi locuitori din comuna Rosiesti pentru a ne arãta sustinerea fatã de locuitorii din Pungesti, care nu doresc decât sã trãiascã demn, într-un mediu curat. Suntem constienti cã, de fapt, la Pungesti, este o primã încercare de a se exploata gaze de sist printr-o metodã distructivã, si, dacã nu vom lua atitudine, aceste sonde se vor rãspândi nu doar în tot judetul, dar în toatã tara. Trebuie gãsite si alte metode decât aceastã fracturare hidraulicã, mai putin poluante si mai putin distructive”, Dan Nica, consilier local Rosiesti

“Politicienii trebuie sã fie alãturi de cetãteni”

“Am venit împreunã cu mai multi tineri, considerând cã pozitia personalã este mai importantã decât pozitia vremelnicã a unui partid sau altul. Trebuie sã demonstrãm cã societatea civilã trebuie sã se manifeste, mai ales în cazuri ca acesta, în care este pusã în discutie sãnãtatea oamenilor. Aceastã solidaritate trebuie sã existe si, pentru cã suntem atâtea voci care ne manifestãm împotriva fracturãrii hidraulice, opozitia noastrã trebuie sã fie luatã în seamã. Nu trebuie sã cãdem în plasa politicienilor, în special a acelora care, înainte de alegeri erau împotriva gazelor de sist, doar pentru a-si face capital politic. Nu vreau sã fiu vãzut, ca alti politicieni, care se dau în fruntea oamenilor, ci doar sã fiu între oameni, doar ca sã-mi exprim opinia, nu sã o impun cu forta.”, Cornel Plesu, consilier judetean

“Ca tatã, si ca om, mã opun exploatãrii”

“Sunt aici în nume propriu, dar fãrã sã mã dezic de calitatea de consilier judetean. Am doi copii, unul de trei ani, altul de zece luni, si în primul rând ca tatã, constient de viitorul copiilor, sunt împotriva exploatãrii gazelor dacã sunt extrase prin metode poluante si distructive. Nu trebuie grabã, sã se mai astepte câtiva ani, pânã se vor gãsi metode mai putin poluante. Asa cum s-a asteptat sã se înceapã explorarea din 2004, când s-a dat prima autorizatie, se mai poate astepta. Sau sã întelegem cã Chevronul si alte companii au asteptat sã revinã PSD-ul la putere ca sã poatã intra linistiti în tarã?”, Alex Curelaru, consilier judetean

“Azi a fost rândul Pungestiului, mâine sondele pot fi oriunde”

“Am fost alãturi de protestantii din Pungesti si, chiar dacã distanta dintre Silistea si Suletea este destul de mare, am fost, împreunã cu mai multi consãteni, în mai multe rânduri la protestele de aici. Am venit atât din convingere, pe propria cheltuialã, pentru a-i sprijini pe conjudetenii nostri, dar si pentru cã, chiar la marginea comunei Suletea, la vecinii din Gãgesti, se prefigureazã la fel, instalarea unei sonde de explorare a gazelor de sist ale Chevron-ului. Dacã cedãm la Pungesti, vor prinde curaj si vor trece si peste eventualele proteste care ar avea loc la Gãgesti, Bãcesti, Puiesti sau oriunde în altã parte. Noi vrem sã trãim într-un mediu curat, sã ne crestem copiii pe un pãmânt nepoluat de substantele americanilor, sã bem în continuare aceeasi apã si sã respirãm acelasi aer fãrã noxe. Mã bucurã sã vãd câtã lume, din tot judetul si din toatã tara, are aceeasi opinie cu noi, si au sãrit în sprijinul locuitorilor din Pungesti si împotriva intereselor unor companii strãine care, sub nici o formã nu le pasã de noi sau de ce lasã în urmã!”, Ciprian Robert Tamas – primar comuna Suletea

“Aici s-a creat un nucleu de oameni formati si destepti care îsi vor apãra pãmântul”

“De doi ani de zile ne luptãm sã informãm lumea. Suntem bine informati, am vorbit cu specialisti care ne-au explicat, am vãzut filme documentare nominalizate la Oscar. Vorbesc despre documentarul Gaz Land, despre pericolul fracturãrii hidraulice a gazelor de sist. Sute de substante chimice vor otrãvi apa, pãmântul si pe noi, oamenii. Pericolul depopulãrii unei regiuni întinse este iminent, mai ales în România unde densitatea populatiei este mult mai mare decât în Statele Unite, unde a început aceastã fracturare hidraulicã nenorocitã. Vorbim de perimetrele americane desertice, cu o populatie foarte micã. Acolo oamenii au fost afectati si tot biosistemul. Oamenii de la Pungesti sunt niste oameni minunati, moldoveni, rãzesii lui Stefan cel Mare si probabil gena lor este mai sãnãtoasã decât a politicienilor care sunt combinati atât din punctul de vedere al ADN-ului dar si din punctul de vedere al culorilor politice, nu mai au nicio genã de umanitate sau de independentã a constiintei proprii. Aici s-a creat un nucleu de oameni formati si destepti care îsi vor apãra pãmântul din care trãiesc si fac agriculturã. Dupã 24 de ani, nimic nou sub soare, lumea este la fel de sãracã si trãieste din agriculturã, nu vor apa poluatã, vor sã-si ude rosiile, plantele, ceapa, cu apa de aici care este cea mai purã”, a declarat Paul Iurea, reprezentantul Asociatiei “Vama Verde”

“Buzãul este alãturi de Pungesti”

“Sunt din Buzãu, nu fac parte din nici o organizatie de mediu, am venit încã de joi searã de una singurã si am de gând sã stau pânã mâine. În functie de evolutia evenimentelor, voi reveni. Am urmãrit protestele de sãptãmâna aceasta la televizor si pe Internet, m-au impresionat si am decis sã vin aici pentru a fi alãturi de oameni, deoarece consider cã lupta lor este legitimã”, a declarat Mihaela Roman din Buzãu.

“Presa a dezinformat”

“Am fost prezentã încã din a doua zi a protestelor. Încercãm sã mobilizãm localnicii, sã facem cu rândul, astfel încât sã rezistãm pânã în momentul în care se vor interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe tot teritoriul României. Am un mesaj pentru televiziuni, sã nu mai dezinformeze, n-am vãzut în viata mea atât de multi oameni frumosi ca cei adunati aici, ei luptã pentru o cauzã dreaptã si presa a scris numai lucruri urâte despre ei”, a declarat Zîna Domintean din Galati.

“Îl rugãm pe bunul Dumnezeu sã lumineze strãinii, sã stea acasã”

“Ar trebui sã îi strigãm pe Horia, Closca si Crisan sã se scoale din morti sã vinã cu toti adormitii din tot Ardealul. Sã îi chemãm pe toti care sunt adormiti, pe toti voievozii care zac sub lespedea dreptãtii, în toate sfintele mãnãstiri de pe tot teritoriul tãrii noastre. Arucati piatra si ridicati-vã din mormânt si veniti la Vaslui! Oamenii au iesit în stradã datoritã harului lui Dumnezeu, care le-a zis <<Treziti-vã, copii de români, cã vin hoardele strãine sã vã ia avutiile, sã punã stãpânire peste voi si sã vã ia ceea ce este mai scump, viata noastrã sfântã si curatã!>>. Sã stea acasã, îl rugãm pe Dumnezeu sã îi lumineze sã stea acasã”, a declarat preotul Gheorghe Tomozei.

“Sã fereascã Dumnezeu sã plece tãranul cu ghioaga”

“Vreau sã îi transmit primului-ministru Ponta sã fereascã Dumnezeu sã plece tãranul cu ghioaga, cã va fi vai si amar de toti care ne-au vândut. Am sã mor aici dacã este nevoie, am participat la Revolutia din 1989 sperând într-un trai mai bun, am scãpat si uite cu ce m-am ales. Primarul sã îsi dea demisia cã nu meritã sã ne reprezinte! Astãzi, desi este sâmbãtã, ca niciodatã, a hotãrât sã se împartã ajutoarele de la Uniunea Europeanã, sperând cã asa vom pleca de aici, cã nu va mai fi nimeni sã protesteze. Au renuntat oamenii la ajutoare, viata lor si a copiilor este mai importantã”, a declarat Neculai Florea din Armãsoaia.

“Pimarul este un trãdãtor”

“Sunt din Armãsoaia si am venit sã protestez împotriva extragerii gazelor de sist dar si pentru eliminarea primarului care este un trãdãtor. Sunt rudã cu el, sunt nepotul lui si desi am vrut sã îi vorbesc nu se aratã la fatã, se ascunde. În conceptia lui cetãtenii din Pungesti sunt prosti, betivi, lenesi. Avea o masinã cu numãrul PCC si îsi bãteau oamenii joc de el înainte sã ajungã primar, spuneau cã vine de la prostul comunei. De când este edil, oamenii zic cã vine de la produse cãrate pentru porci, produse pentru cãrat petrol si altele. Am doi copii si nu vor sã mã lase sã îi cresc într-un mediu curat”, a declarat Vasile Hergheliu.

“Am cinci copii si toti se ocupã cu agricultura”

“Am cinci copii stabiliti toti în comunã care se ocupã cu agriculturã, din asta trãiesc. Mai bine ne-ar omorî deodatã, dar ei vor sã ne termine încetul cu încetul. Am venit de luni si nu am de gând sã plec prea curând. Dacã este nevoie voi sta aici si de Crãciun”, a declarat Aurel Vasile.

EDITORIAL

What the frack, man?

Gelu Irimia

(Redactor SEF)

„Nimeni nu vrea ca România sã fie un mare producãtor de energie. Pentru România eu zic cã este mai bine sã fim un mare producãtor de energie electricã, de gaze, decât sã le importãm, dar nu înseamnã cã altii gândesc la fel”, premierul Victor Ponta la Antena 3.

„Gazprom are tot interesul ca România sã nu exploateze nici gazele din Marea Neagrã, nici pe cele de sist. E clar cã Gazprom, guvernul Federatiei Ruse, au interesul ca România sã nu-si exploateze resursele de gaze”, a declarat seful statului.” Traian Bãsescu la România TV.

În Pungesti, se protesteazã împotriva extragerii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Întâmplãtor sau neîntâmplãtor, în judetul Vaslui, o firmã americanã a primit aprobarea de a-si propti 2800 de sonde. Evident, în mesajele protestatarilor au apãrut cuvinte dulci la adresa firmei Chevron si a americanilor care o patroneazã. Complimentati au fost si politicienii de vazã ai tãrii, în frunte cu presedintele Bãsescu si premierul Ponta. Vedeti în citatele de mai sus, replica acestora. Desi, de fiecare datã, au puncte de vedere diferite, în privinta protestelor de la Pungesti, Ponta si Bãsescu au avut un punct de vedere identic. Ca prin minune, cele douã cabinete s-au pus de acord! Conform acestora, tãranii de la Pungesti sunt niste analfabeti pãcãliti de rusi. La fel si protestatarii din toatã tara care au venit sâmbãtã la Pungesti, la fel activistii din toatã tarã. Foarte frumos, foarte inteligent! Dar în Marea Britanie, acolo unde au fost cele mai puternice manifestãri împotriva fracturãrii hidraulice, tot mâna rusilor a fost? În Franta, în Canada, în Spania, în Bulgaria, în Polonia, a fost mâna rusilor? În SUA, a fost mâna rusilor? What the fuck, man? Este o luptã la nivel mondial a micilor comunitãti împotriva marilor corporatii. De fiecare datã, marile corporatii câstigã pentru cã au destul bani cu care sã cumpere politicienii din zonele respective. Nu as fi scris acest editorial dacã nu as fi fost atent la lectia de economie politicã din clasa a IX-a. Lectia mi-a fost predatã de doamna profesoarã Gabriela Cretu. Acum Gabriela Cretu este senator PSD.

Îmi cer scuze, doamna dirigintã cã sunt împotriva Guvernului pe care l-ati girat, dar asa m-ati educat acum 24 de ani!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.