În prima jumătate a anului 2022, 13 județe din țară au raportat zero avorturi la cerere în sistemul public de sănătate, iar două din trei întreruperi de sarcină se fac la privat, arată datele INSP. De asemenea, în trei dintre aceste județe nu există acces la avort la cerere, nici la stat, nici la privat.
În ultimii trei ani, peste 300 de femei și-au provocat avorturi empirice, iar principalul motiv pentru creșterea numărului de întreruperi de sarcină nesigure acela că cele mai multe spitale refuză să le ofere pacientelor posibilitatea de a face avort la cerere, invocând diverse motive.
„Principalele motive invocate de medicii care refuză această procedură sunt de natură morală și religioasă. Și le este la îndemână să se scuze astfel pentru că pot refuza orice procedură medicală care contravine convingerilor lor morale în baza Codului de Deontologie Medicală. Problema este că atunci când refuză procedura, medicul nu este obligat să îi indice pacientei un alt doctor sau o altă unitate medicală care efectuează avorturi la cerere”, arată Andrada Cilibiu, expertă în drepturi sexuale și reproductive în cadrul Centrului FILIA…https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/avortul-a-devenit-aproape-imposibil-de-facut-in-2228699.html