![](https://www.vremeanoua.ro/wp-content/uploads/2025/02/Azile-Avocatul-Poporului-stia-Weber-minte.jpg)
DIFICULTĂȚI… Avocatul Poporului, Renate Weber, a atras atenția că, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, nu există proceduri prin care polițiștii să anunțe familiile victimelor unor accidente.
“Am avut o situație semnalată de colegii mei încă din 2022. De câte ori se întâmplă un accident în România, noi nu avem, la nivel de Minister de Interne, de Poliție, proceduri prin care acei polițiști să anunțe familiile. Fie că e vorba de un deces în urma unui accident, fie că e vorba de vătămare corporală. Nu există proceduri. Unii o făceau și anunțau din proprie inițiativă, (…) alții nici măcar acest lucru nu-l făceau”, a declarat Renate Weber, într-o conferință de presă. Ea a adăugat că instituția pe care o conduce a purtat o “amplă” corespondență cu Ministerul de Interne pe acest subiect. “Ni s-a promis că se va lucra, că se vor face proceduri și se tot lucrează, suntem în 2025 și de-abia am dat o recomandare ministrului: faceți o dată procedurile astea. (…) E o chestie care altfel ni s-ar părea banală, de bun simț, că și oamenii ăia trebuie instruiți cum să discute cu părinții unei victime, cu rudele, cu soția, cu soțul supraviețuitor”, a spus Avocatul Poporului.
Situația din județul Vaslui
Problema semnalată de Renate Weber este una cât se poate de reală și la nivelul județului Vaslui. În ultimii ani, presa locală a fost rugată în repetate rânduri de lucrătorii MAI să amâne publicarea unor articole cu accidente, tocmai pentru că rudele victimelor încă nu fuseseră anunțate de producerea acestor evenimente nefericite. De multe ori, primii care au ajuns la aceste rude au fost avocații sau reprezentanții companiilor de asigurări, cărora le-a revenit misiunea de a da vestea mai puțin fericită.