Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul educatoarei de la Poiana, surprinsă în timp ce bătea copiii la ore u pentru că educatoarea a intrat în concediu medical, cazul acesteia nu poate fi adus în faţa unei comisii de disciplină u modul în care sunt eliberate avizele medicale ar trebui să intre în atenţia autorităţilor pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat o anchetă la grădiniţa din satul Poiana, unde copiii ar fi fost înjuraţi şi bătuţi de către educatoare. “Pe site-ul www.stirileprotv.ro din 22 octombrie 2016, a fost publicat articolul «Copii bătuţi şi înjuraţi de educatoare, la o grădiniţă din Vrancea. Dacă te mai ridici, te dezbrac şi te trimit acasă», conform căruia cadrul didactic îi agresează repetat pe copilaşii aflaţi în clasă”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului. Acelaşi comunicat precizează că motivele pentru care educatoarea are această atitudine sunt de cele mai multe ori banale. Femeia se enervează fie pentru că cei mici pleacă din bancă sau fac mizerie, fie nu reţin o poezie atât de repede pe cât şi-ar dori ea. Contactat telefonic, directorul şcolii de la Vrîncioaia de care aparţine grădiniţa Poiana, Nicuşor Caloianu, ne-a declarat că într-adevăr, reprezentanţii Avocatului Poporului au trecut pe la Poiana unde au “vizionat” dosarul educatoarei şi au plecat. “Cei de la Avocatul Poporului au ajuns la noi, au văzut dosarul educatoarei şi … cam atat”, ne-a spus directorul Nicuşor Caloianu.
Cum a fost semnat avizul psihologic al educatoarei?
Cazul educatoarei de la grădiniţa Poiana, Mihaela Ciornea, a intrat atat în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea cat şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, instituţii care au efectuat propriile verificări la faţa locului. O săptămană întreagă reprezentanţii Protecţiei Copilului s-au aflat la Poiana unde au stat de vorbă cu educatoarea, conducerea şcolii, cu părinţii copiilor, dar mai ales cu micuţii de la clasa educatoarei. “Spre bucuria noastră, toate familiile au primit echipa DGASPC Vrancea, care a stat de vorbă cu oamenii, i-a consiliat şi îndrumat. Nu s-a sesizat nicio altă situaţie de risc la niciuna din celelalte familii. Educatoarea este încă în concediu medical prin urmare nu se poate dispune la acest moment întrunirea comisiei disciplinare”, ne-a declarat Adina Lăscan, purtător de cuvant al DGASPC Vrancea. Deşi ar fi normal ca autorităţile să verifice şi modul în care educatoarea a obţinut avizul psihologic pentru a activa în acest an şcolar, aviz care a declarat-o aptă din punct de vedere psihologic, directorul şcolii de la Vrîncioaia susţine că nu i s-a cerut avizul educatoarei de către nici o instituţie. Acesta a fost eliberat, potrivit declaraţiilor directorului, de un psiholog din comuna Vidra. Avizul psihologic este dat de obicei un psiholog sau de către un medic de Medicina Muncii, după ce şcoala a încheiat cu acesta un contrat. Psihologul aplică un chestionar cu mai multe întrebări, şi, în funcţie de răspusurile cadrelor didactice, se dă avizul psihologic. Unii psihologi sunt însă de părere că acel chestionar aplicat cadrelor didactice nu este însă în măsură să stabilească dacă persoana respectivă are sau nu tulburări de ordin clinic. Chestionarele care sunt aplicate sunt strict legate de abilităţile şi aptitudinile pe care cadrul didactic le are în relaţia cu elevul şi nu este în măsură să pună un diagnostic din punct de vedere clinic la momentul testării. Un alt aspect discutabil în privinţa avizelor îl reprezintă relaţia instituţie de învăţămant – psiholog care are la bază un contract. Atunci cand un psiholog reuşeşte să semneze un contract cu o unitate de învăţămant , are tot interesul să dea avize positive. Pentru că se înţelege de la sine că în cazul unor avize negative anul următor nu va mai reuşi să semeneze un alt contract cu acea unitate de învăţămant.
Educatoarea de la Poiana a indignat o ţară întreagă
- Advertisement -
- Advertisement -