spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Avocatii din Vaslui, cu ochii pe Buzatu!

- Advertisement -

Cine pune mâna pe contractul de 100 de milioane?

INTERESE Miercuri, la Tribunalul Vaslui se va judeca cel mai greu dosar pe care Consiliul Judetean îl are în acest moment, un dosar de daune în care o firmã din Bucuresti cere peste 1,5 milioane de euro pentru lucrãri efectuate si nedecontate. La termenul de miercuri, Consiliul Judetean ar trebui sã fie reprezentat de un avocat plãtit din bani publici, pentru a cãrui reprezentatie s-a aprobat deja o sumã de 10.000 de lei, fãrã TVA. La sedinta de Consiliu Judetean din 10 iulie, consilierii judeteni PNL si PSD au fãcut initial front comun împotriva adoptãrii unui proiect de hotãrâre prin care se cerea angajarea unei firme de avocaturã pentru reprezentarea în instantã a CJ pentru douã litigii în care este implicat CJ Vaslui. Este vorba de procesele aflate pe rolul Tribunalului Vaslui, la care societatea Electrica Serv Bucuresti, care a fãcut lucrãri de reabilitare si extindere a retelelor de apã si canalizare din municipiul Husi, cere peste 6 milioane de lei, bani aferenti unor lucrãri contestate cã ar fi executate, plus penalitãti si cheltuieli de judecatã. Cum timpul este scurt, conducerea CJ Vaslui va face o selectie de oferte. În mediul avocãtesc din Vaslui se vorbeste despre faptul cã acest contract ar fi promis unei avocate pe care Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a angajat-o pentru a reprezenta majoritatea institutiilor care au legãturã cu activitatea Consiliului Judetean în instante, avocata Carmen Budan. Dacã va fi angajatã de Buzatu în acest dosar, Budan ar urma sã se confrunte în instantã cu casa de avocaturã a fostului ministru de Justitie, Cãtãlin Predoiu.

Avocatii din Vaslui se bat pentru a pune mâna pe contractul de 10.000 de lei, un dosar de reprezentare în instantã al institutiei Consiliului Judetean, cu o mizã uriasã. Este vorba de o sumã de 6 milioane de lei, pe care o firmã din Bucuresti, reprezentatã în instantã de casa de avocaturã a fostului ministru de Justitie, Cãtãlin Predoiu, o cere de la CJ Vaslui pentru lucrãrile de modernizare a retelelor apã-canal în Husi, care nu au mai fost decontate de institutia judeteanã. Povestea acestui scandal este cunoscutã publicului larg. Odatã cu implementarea proiectului de reabilitare a infrastructurii în municipiul Husi, s-a încheiat cu Consiliul Judetean contractul de executie a lucrãrilor nr. 125/09.03.2011 privind „Reabilitarea si extinderea retelelor cu apã a retelelor de canalizare si a statiilor de pompare apã brutã si ape uzate în municipiul Husi, câstigãtor fiind o societate din Capitalã. Este vorba de o firmã cu sediul în Buftea, SC Electrica Serv Constructii Civile si Edilitare SRL, care a început lucrãrile la Husi. Ulterior, la receptia lucrãrilor, s-a constatat cã o parte din ele nu au fost executate, astfel cã CJ a refuzat sã facã receptia, firma în cauzã actionând Consiliul Judetean în judecatã în douã dosare, cerând plata lucrãrilor executate. Asa au apãrut dosarele 2572/89/2013, în care se cere plata sumei de peste 2,678 milioane lei, la care se adaugã o sumã de 56.239 lei penalitãti si cheltuieli de judecatã, cu termen pe 23 iulie, si dosarul 2573/89/2013, în care se cere plata sumei de aproape 2,7 milioane lei, la care se adaugã penalitãti si cheltuieli de judecatã necalculate. Primul proces are termen pe 24 iulie, în timp ce la al doilea nu s-a dat încã termen de judecatã. Este vorba de unele lucrãri care nu au fost receptionate de cãtre beneficiar, Consiliul Judetean Vaslui, din 2011 si pânã acum. De atunci, se pare, societatea contractantã si-a schimbat de mai multe ori fie denumirea, fie sediul, firma care a dat în judecatã judetul Vaslui fiind înfiintatã în anul … 2013! De altfel, vicepresedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalache, declara, în ultima sedintã de CJ, cã institutia pe care o reprezintã ar trebui sã achite lucrãri neexecutate. „Le-am plãtit pentru cât au muncit! Nu vreau sã creadã toti bãietii smecheri cã la Vaslui sunt doar prosti. Facturile pe care le-am semnat sunt conform muncii prestate, ce cer ei e vorba de o spoialã, acoperitã si declaratã ca fiind lucrãri executate. Cât priveste firma care are pretentii la zeci de miliarde, este nou înfiintatã, în chiar acest an, dupã ce a trecut prin mai multe procese de reorganizare. Sunt mai multe îmbârligãturi acolo, iar unii din cadrul firmei din Buftea dau cu subsemnatul, altii sunt deja închisi. Nu suntem asa de prosti, n-am dormit 22 de ani aici, ca sã vinã unii din Bucuresti, cu cine stie ce avocat, noi sã ne speriem si sã-i facem lui burta mare, pe banii vasluienilor!”, a tunat Mihalachi.

Si, totusi, cine va fi avocatul Consiliului Judetean?

Nu a fost usor pentru Mihalachi sã convingã consilierii judeteni sã aprobe suma pentru acest contract de reprezentare în instantã. Consilierii PDL au fost rezervati, spunând cã suma ce se doreste a fi alocatã este prea micã pentru importanta proceselor. Într-un fel, au dreptate, câtã vreme cele douã dosare privesc acoperirea unei sume de peste 6 milioane de lei care, dacã va fi aprobatã de judecãtori, va bloca activitatea Consiliului Judetean. Principalele obiectiuni le-a avut consilierul local PNL Radu Bobârnat, care a cerut ca acest contract de asistentã si reprezentare juridicã sã se facã prin licitatie în plic închis, în loc de concurs de oferte. „Trebuie sã asigurãm transparentã în cheltuirea banilor publici”, a spus Radu Bobârnat, constient fiind cã termenul pânã la primul termen de judecatã este foarte scurt. La vot, consilierii PDL si PNL au fãcut front comun, nu doar la punctul din proiectul de hotãrâre care privea caietul de sarcini, dar chiar la întreaga hotãrâre, deci împotriva angajãrii de cãtre CJ a unei case de avocaturã sau a unui avocat specializat pe acest tip de procese. Proiectul de hotãrâre privind angajarea unei firme de avocaturã pentru reprezentarea în cele douã cauze aflate pe rolul Tribunalului Vaslui a fost necesar dat fiind faptul cã „volumul mare de lucru în cadrul Compartimentului juridic – contencios si coordonarea consililor locale depãseste cu mult desfãsurarea în conditii normale a activitãtii consilierilor juridici angajati în cadrul CJ”, asa cum se aratã în expunerea de motive. Mai mult decât atât, în Consiliul Judetean sunt doar doi juristi, dintre care unul este începãtor, având doar un an vechime. „Dat fiind complexitatea procesului, am considerat necesar sã cerem alocarea de fonduri pentru angajarea unor avocati specializati pe tipul respectiv de spete, cu atât mai mult cu cât daunele cerute de reclamant sunt foarte mari”, a spus vicepresedintele Vasile Mihalachi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.