spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

AVOCATII DE CASÃ AI CJ VASLUI, BANI DE LA BUGET!

- Advertisement -

Alti bani, altã distractie, alte procese pierdute

BANI Consiliul Judetean Vaslui pare o manã cereascã pentru zecile de avocati din judet. Mai nou, dupã ce a plãtit 200 milioane lei vechi pentru avocati care au pierdut (partial!) procesele cu Electrica Serv, seful CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a decis sã convingã consilierii judeteni sã mai angajeze alti avocati pentru a recupera… banii plãtiti, la ordinul judecãtorilor, cãtre firma din Bucuresti! De fapt, dupã ce a plãtit aproape 30 miliarde lei vechi cãtre firma Electrica Serv, pentru o serie de lucrãri despre care societatea din Bucuresti considera cã le-a executat, prin dispozitie judecãtoreascã, Consiliul Judetean a decis sã angajeze alti avocati care sã readucã în visteria CJ banii plãtiti aiurea, pentru lucrãri neexecutate în municipiul Husi. Nu se stie câti banii din bugetul judetului au fost încasati în mod eronat de firma din Bucuresti, nu se stie ce lucrãri s-au executat sau nu pentru lucrãrile executate în Husi, care sunt strãzile pe care s-a lucrat. Se va face o expertizã si se va stabili totul. Cert este cã onor consilierii judeteni au mai aprobat ieri, la solicitarea lui Buzatu, alocarea a încã 100 milioane lei vechi drept onorariu pentru unul dintre avocatii din judet, care sã descâlceascã itele unei afaceri care se poartã de ani de zile prin instantele din Moldova.

Nu se mai terminã cosmarul autoritãtilor judetene, în rãzboaiele în instantã cu firma Electrica Serv Bucuresti. Odatã cu implementarea proiectului de reabilitare a infrastructurii muncipiului Husi, s-a încheiat contractul de executie a lucrãrilor nr. 125/09.03.2011 privind „Reabilitarea si extinderea retelelor cu apã a retelelor de canalizare si a statiilor de pompare apã brutã si ape uzate în municipiul Husi”, câstigãtor fiind o societate din zona Ilfov, Electrica Serv, cu sediul în Buftea, în apropierea Bucurestiului. SC Electrica Serv Constructii Civile si Edilitare SRL a dat în judecatã CJ Vaslui în mai multe dosare, mai ales cã unele lucrãri în Husi nu au fost executate corespunzãtor. La receptia lucrãrilor (a unora dintre lucrãri, pentru cã nu se stie nici acum foarte clar ce a lucrat Electrica Serv!) sefii de la CJ Vaslui au constatat cã o parte din ele nu au fost executate, astfel cã nu s-a mai fãcut receptia, firma din Buftea actionând institutia judeteanã în instantã, în douã dosare. Este vorba de dosarele 2572/89/2013, în care se cerea plata sumei de peste 2,678 milioane lei, la care se adãuga suma de 56.239 lei penalitãti si cheltuieli de judecatã, si a dosarului 2573/89/2013, în care se cere plata altor aproape 2,7 milioane lei, la care erau alte penalitãti si cheltuieli de judecatã necalculate. În ambele dosare era vorba de unele lucrãri care nu au fost receptionate, din motive obiective, de cãtre beneficiar, CJ Vaslui, din 2011, societatea contractantã schimbându-si de mai multe ori fie denumirea, fie sediul, mai ales cã firma care a dat în judecatã judetul Vaslui era înfiintatã în anul … 2013! De altfel, vicele Vasile Mihalache, a spus în mai multe rânduri cã „le-am plãtit pentru cât au muncit! Nu vreau sã creadã toti bãietii smecheri din Bucuresti cã la Vaslui sunt doar prosti. Facturile pe care le-am semnat sunt conform muncii prestate, ce cer ei, e vorba de o spoialã, acoperitã si declaratã ca fiind lucrãri executate. Cât priveste firma care are pretentii la zeci de miliarde, este nou înfiintatã, în chiar acest an, dupã ce a trecut prin mai multe procese de reorganizare. Sunt mai multe îmbârligãturi acolo, iar unii din cadrul firmei din Buftea dau cu subsemnatul, altii sunt deja închisi. Nu suntem asa de prosti, n-am dormit 22 de ani aici, ca sã vinã unii din Bucuresti, cu cine stie ce avocat, noi sã ne speriem si sã le facem lor burta mare, pe banii vasluienilor!”. Desi a considerat cã a avut dreptate, CJ Vaslui a plãtit, la propriu, aproape 30 miliarde lei vechi cãtre Electrica Serv, pe baza unor decizii judecãtoresti.

Procese care nu se mai terminã, pe banii contribuabililor

La Curtea de Apel Iasi, Consiliul Judetea Vaslui a câstigat unul dintre procesele intentate de firma SC Electrica Serv SRL Buftea, scãpând de plata sumei de 50 miliarde lei vechi, cerutã de firma din zona Bucurestiului. Juristii institutiei se chinuie si acum sã recupereze peste 65 mii lei, de la fostul executor judecãtoresc. Acesta din urmã a executat silit, în favoarea propriului buzunar, CJ Vaslui, dupã ce institutia a fost obligatã sã plãteascã, într-un alt dosar, aceleiasi societãti din Buftea, aproape 2,7 milioane lei. Pentru implementarea proiectului judetean de reabilitare a sistemelor de apã si canal, licitatia pentru executia de lucrãri în muncipiul Husi a fost adjudecatã de o firmã înfiintatã cu doar un an înainte, SC Electrica Serv SRL Buftea. În acest sens, între CJ Vaslui si firma ilfoveanã a fost încheiat contractul de executie a lucrãrilor nr. 125/09.03.2011, privind „Reabilitarea si extinderea retelelor cu apã, a retelelor de canalizare si a statiilor de pompare apã brutã si ape uzate în municipiul Husi”. Dat fiind lucrãrile defectuoase executate de firmã, conducerea CJ a refuzat plata acestora, astfel cã Electrica Serv a actionat institutia în instantã, în douã dosare, cerând efectuarea plãtilor. în dosarul 2572/89/2013 s-a cerut plata sumei de 2,678 milioane de lei, la care se adaugau 56.239 de lei penalitãti si cheltuieli de judecatã, iar în dosarul 2573/89/2013 se cerea plata altor 2,7 milioane de lei, si cheltuieli de judecatã, suplimentar ilfovenii cerând si penalitãti în valoare de alte aproape 2,2 milioane lei. Primul proces a fost câstigat de Electrica Serv, atât la instantele vasluiene, cât si, în luna februarie, la Curtea de Apel Iasi, acolo unde a fost judecat apelul fãcut de avocatii angajati de CJ Vaslui. Celãlalt proces a fost câstigat, în toate instantele, de CJ Vaslui, dat fiind cã apãrãtorii au reusit sã demonstreze cã, în fapt, lucrãrile a cãror platã se cerea nici nu fuseserã executate, din aceastã cauzã presedintele pe atunci al CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, refuzând sã semneze vreun deviz de lucrãri. De altfel, asa cum declara Mihalachi în 2011, „M-am sãturat sã dau bani la smecherii care cred cã la Vaslui sunt doar prosti. Le-am plãtit pentru cât au muncit!”, aluzie la faptul cã firma ilfoveanã nu executase lucrãrile din devize. Al doilea proces, prin care firma din Buftea cerea aproape 50 miliarde lei vechi, a fost câstigat de CJ Vaslui, instantele retinând faptul cã cererea firmei de constructie nu avea fundament, nefiind acceptatã la platã nicio facturã sau semnat vreun deviz de beneficiar. Sentintele, în ambele cazuri, au rãmas definitive.

Motivatia lui Buzatu: „Trebuie sã clarificãm situatia cu Electrica Serv”

„În urma licitatiei publice desfãsuratã conform O.U.G. nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice si a contractelor de concesiunea de servicii, s-a încheiat contractul de executie lucrãri nr.1825/09.03.2011 privind „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã, a sistemelor de canalizare a statiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti, Etapa a II-a – mun. Husi, Obiect: „Reabilitarea si extinderea retelelor cu apã a retelelor de canalizare si a statiilor de pompare apã brutã si ape uzate, mun. Husi”. Pe parcursul derulãrii contractului au apãrut situatii litigioase care s-au concretizat prin cereri de chemare în judecatã a autoritãtii contractante de cãtre S.C. „Electrica Serv Constructii Civile si Edilitare” SRL Buftea, municipiul Bucuresti, cu privire la care dumneavoastrã ati aprobat, prin Hotãrârile Consiliului judetean Vaslui nr.143/2013 si nr.263/2013, achizitionarea unor servicii de asistentã si reprezentare juridicã. În prezent, institutia mai are pe rolul Tribunalului Vaslui dosarul nr.3950/89/2013, având ca reclamant S.C. Electrica Serv Constructii Civile si Edilitare S.R.L. Buftea, dosar în care instanta de fond a respins actiunea formulatã de cãtre societatea reclamantã. Având în vedere complexitatea situatiilor juridice generate de derularea contractului de executie lucrãri nr.1825/9.03.2011, cu modificãrile si completãrile ulterioare, este necesarã clarificarea acestora si introducerea unei actiuni în fata instantei de judecatã” – Dumitru Buzatu, presedinte CJ Vaslui, în expunerea de motive cãtre consilierii judeteni.

Consilier judetean: „Nu este clar pentru ce plãtim acesti bani”

„Din câte mi-am dat seama, nu e clar ce anume se doreste si pentru ce plãtim acesti bani cãtre un avocat. Consiliul Judetean a plãtit deja 30 de miliarde lei vechi cãtre firma din Bucuresti, dupã care a angajat unul sau doi avocati, iar rezultatele s-au vãzut: un proces cu sume minore, câstigat, altul cu 30 de miliarde pierdut, iar banii achitati la Bucuresti. Vã dati seama, din ce am vãzut în presã, au administratori la aceastã firmã care au probleme cu legea, iar noi de unde sã mai recuperãm banii, dacã societatea intrã în insolventã? Dl. Buzatu spune cã situatia este destul de complicatã si cã se va cãuta o variantã, sã se afle cât anume s-a executat, pentru cã sunt suspiciuni cã nu s-au fãcut lucrãrile. Dar, de ce nu se stie nici acum ce strãzi s-au lucrat în Husi? Asta este întrebarea pe care ne-o punem. Probabil, Consiliul Judetean va face o expertizã, va angaja si un avocat, însã lucrurile trebuiau sã fie discutate pânã acum”, a spus unul dintre consilierii judeteni, dupã sedintã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.