Recomandãri de sãrbãtori
Având în vedere cazul grav de îmbolnãvire din ultimele zile, când o persoanã a decedat si alte peste 40 a fost afectate în urma consumului de carne de porc infestatã cu parazitul Trichinella spp., DSVSA Vaslui reia recomandãrile cãtre populatia judetului Vaslui în perioada premergãtoare sãrbãtorilor de iarnã.
Statisticile aratã cã cele mai multe cazuri de trichinelozã la om apar în perioada sãrbãtorilor de iarnã, când, în mod traditional, se sacrificã un numãr mare de porci crescuti în sistem gospodãresc, iar o parte dintre consumatori achizitioneazã si consumã carne de porc comercializatã clandestin, fãrã sã testeze carnea prin examen trichineloscopic punând în pericol sãnãtatea si viata tuturor celor care consumã carne neverificatã. Tãranii români cresc porci în propriile gospodãrii, în principal pentru a-si asigura consumul în familie dar si pentru copiii sau rudele de la oras. În conditiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergãtoare Crãciunului, unii români continuã sã cumpere carne proaspãtã sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuti în gospodãrie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situatii în care unii dintre crescãtorii de porci în sistem gospodãresc aleg sã vândã sau sã sacrifice animalele, evitând controlul sãnãtãtii acestora de cãtre medicii veterinari.
Începând cu data de 8 decembrie, Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui va informa publicul despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum si programul de lucru al acestora. Programul de lucru al laboratoarelor va fi extins înaintea Crãciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic cetãtenii sã aibã posibilitatea sã se adreseze chiar si în week-end cabinetelor unde se efectueazã analiza. Examinarea cãrnii provenite de la porcii sacrificati în vederea depistãrii trichinelozei este obligatorie si costã doar 9 lei! Neîndeplinirea acestei obligatii de cãtre proprietarii de animale va fi sanctionatã de cãtre inspectorii sanitari veterinari cu amenzi de pânã la 2.000 lei, dat fiind cã, în cazul îmbolnãvirii, costurile legate de tratamentul bolii este mult mai mare. „Numãrul de telefon al Call Center-ului D.S.V.S.A. Vaslui este 0235.421.121 , fax 0235.421.278 si poate fi apelat gratuit de cãtre cetãteni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor”, reaminteste dr. Petcu Traian Constantin, directorul DSVSA Vaslui.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestãri cu parazitul Trichinella spp., Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui recomandã:
NU cumpãrati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru aceastã activitate, precum si din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar-veterinar;
NU cumpãrati carne proaspãtã decât din unitãti autorizate, care, prin programul de control implementat de cãtre inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui, garanteazã cã aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asiguratã asistenta sanitarã veterinarã permanentã.
Sacrificarea porcului si consumarea acestuia în familie, fãrã controlul sanitar-veterinar al stãrii de sãnãtate a animalului si a salubritãtii cãrnii obtinute, poate avea consecinte grave. Dacã porcul este bolnav de trichinelozã, cei care au consumat carnea infestatã se vor îmbolnãvi si vor fi supusi unui tratament pentru o perioadã relativ lungã, existând posibilitatea aparitiei unor complicatii si reactii adverse.În situatia în care medicul veterinar constatã cã porcul dumneavoastrã este bolnav, nu riscati vânzarea, sacrificarea si consumul cãrnii. Veti fi despãgubit de stat la valoarea de piatã a animalului. Nu consumati carnea si nu o preparati, pânã nu obtineti de la medicul veterinar atestatul cã a fost examinatã pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilã si pentru carnea obtinutã de la porcii mistreti.