Vârsta de pensionare va fi majorată până la 62 de ani pentru femei şi până la 65 de ani pentru bărbaţi. Prevederile se conţin în proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii, propus pentru consultări publice de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Creşterea va fi graduală, cu şase luni anual începând de la 1 ianuarie 2017, timp de zece ani. În prezent, vârsta de pensionare pentru bărbaţi constituie 62 de ani, iar pentru femei – 57 de ani.
Autorităţile îşi justifică această măsură prin faptul că rata îmbătrânirii demografice a crescut de la 13,6 la sută în 2005, până la 16,2 la sută. Totodată, potrivit previziunilor, până în 2035, ponderea moldovenilor cu vârsta mai mare de 60 de ani va constitui 25 la sută din populaţie.
De asemenea, se propune majorarea stagiului necesar de cotizare – pentru femei de la 30 de ani până la 33 de ani, iar pentru bărbaţi de la 33 de ani până la 36 de ani. „Aceste măsuri vor contribui la o creştere semnificativă a contribuţiei lor la finanţarea sistemului de pensii”, spun autorii proiectului.
Totodată, persoanele care au contribuit în sistemul de pensionare şi au stagiul necesar pot solicita stabilirea pensiei anticipate pentru limita de vârstă cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Proiectul prevede o nouă formulă de calcul a pensiei, care va face posibilă crearea unui nou serviciu (calculatorul online), care va oferi cetăţenilor oportunitatea să-şi calculeze viitoarea pensie. Mărimea pensiei va depinde de contribuţiile achitate. Noul sistem va face ca venitul obţinut după 1999 să corespundă cu venitul care este la moment.
Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, o singură instituţie, în loc de şase, va stabili şi achita pensiile – Casa Naţională de Asigurări Sociale.