Organizarea lucrărilor publice într-un oraş este dovada abilităţilor manageriale ale autorităţilor. De la teorie la practică e însă o cale cu atât mai lungă cu cât e mai mic respectul faţă de lege şi cetăţean. Decesul unui muncitor a dus la închiderea străzilor Oţelarilor şi Stadionului. La începutul lunii, cu traficul greu deviat pe la Inelul de Rocadă, s-a încercat un sens giratoriu. Haos de câteva ore pe care nimeni nu şi l-a asumat. Prost manageriat este şi traficul uşor. Ca să nu ocolească un cartier întreg, şoferii intră pe „sens interzis”, forţează trotuarul sau chiar şantierul, ocolesc prin parcări.
Ping-pong pe bani publici
Ordinul 411/2000 prevede că „solicitantul închiderii sau instituirii restricţiilor de circulaţie, (…) se va adresa (…) organelor competente să emită acorduri şi aprobări în acest sens”. Conform ordinului, „organele” sunt poliţia localităţii şi administratorul drumului, adică Primăria. Documentaţia, în trei exemplare, cuprinde un memoriu tehnic, scheme de semnalizare, schiţa ocolitoare, date tehnice etc. Fiind vorba şi de drumuri europene, E87 şi E584, ce trec prin oraş, documentaţia, în cinci exemplare, trebuia să ajungă şi la CNADNR…
Purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Nicoleta Manole, ne-a asigurat că există documentaţie, dar s-o căutăm la poliţie, unde a fost remisă pentru acord. Purtătoarea de cuvânt a IPJ Galaţi, Cristina Tatulici, ne-a asigurat că totul e legal, dar să facem cerere scrisă pentru acces la documentaţie.
În cuvinte e OK, dar iată faptele:
Două cereri, prin e-mail, pe 4 şi 7 mai: „Nu s-au primit!”. Fax pe 8 mai. Telefoane. La insistenţe, răspunde însuşi şeful IPJ, comisarul Dănuţ Lefter, prin e-mail: „Societatea constructoare a primit avizul poliţiei în data de 22.02.2012. În vederea consultării documentaţiei depuse pentru obţinerea avizului, vă puteţi adresa instituţiei emitente, respectiv Primăriei Municipiului Galaţi”.
Revenim la Primărie, conform îndrumării, cerând „documentaţia menţionată, dimpreună cu acordul obţinut de la poliţie”. Nicoleta Manole: „Referitor la solicitarea dvs. privind consultarea avizului (…) este necesar să vă adresaţi autorităţii emitente”.
Revenire: nu vrem doar avizul poliţiei, ci şi documentaţia în sine. Şi-l cităm pe d-l Lefter care indică Primăria drept instituţie emitentă.
Răspunsuri edificatoare
Primăria, prin d-ra Manole: „Vă readucem la cunoştinţă faptul că avizul a fost emis de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, iar verificarea legalităţii emiterii acestui aviz în baza documentaţiei înaintate de către societatea constructoare este de competenţa altor organe”.
Lucrările care se desfăşoară în oraş sunt pe bani publici. Legea atribuie dosarelor de achiziţii publice, de la cerere de oferte până la recepţie finală, caracter de informaţie publică. Planul de trafic e parte a dosarului, dă peste cap un sfert de oraş, la 6 lei litrul de combustibil. Vă daţi seama cât succes ar avea un simplu cetăţean dacă ar cere o informaţie sensibilă, cât ar fi ea de publică…
Dar răspunsurile în dispreţul legii accesului la informaţiile cu caracter public trădează adevărul. De pe 22 februarie, poliţia nu a mai dat vreun acord de modificare a traficului. Deşi a murit un om, au fost închise două străzi şi s-a încercat o nerozie la Inelul de Rocadă, edilii fac ce vor. Omis din peisaj, IPJ dă răspunsuri evazive. Poliţiştii locali sunt singurii care se chinuie să ţină în frâu, cu vorba bună sau amenda, cetăţenii înnebuniţi de haos.
Nu rămâne decât speranţa că, după ultimele ploi şi arteziene de pomină la Uzina de Apă, edililor nu le va veni ideea să dezgroape din nou canalizarea şi să închidă şi strada aceea. Nu de alta, dar credem că v-aţi lămurit cum e cu organizarea şi respectul faţă de lege şi cetăţean.
www.viata-libera.ro