DECIZIE… Se deschid sau nu școlile începând cu 8 februarie? Răspunsul la această întrebare îl vom afla astăzi, 2 februarie, după ședința pe care o va avea președintele României cu prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, ministrul Educației și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat de mai multe ori că este un susținător al deciziei de reluare a cursurilor în format fizic, aducând o serie de argumente pentru asta, dar a subliniat de fiecare dată că decizia va fi luată pe 2 februarie, în urma analizei datelor epidemiologice. De asemenea, Raed Arafat a spus săptămâna trecută că”școlile merg mai departe în ideea de redeschidere în scenariile pe care le știm. Poate vor fi cu anumite modificări, asta o să se anunțe după începutul lunii februarie”.
Redeschiderea majorității școlilor din România a fost anunțată încă de pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. În anunț, șeful statului a menționat faptul că școlile își vor începe fizic cursurile pe 8 februarie, la începutul semestrului al II-lea, dar a spus că în decizia finală se va ține cont de evoluția epidemiologică. „Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală”.
Elevii și profesorii simptomatici sau cu probleme medicale vor urmări de acasă cursurile desfășurate în școli
În cazul redeschiderii școlilor, elevii care au probleme medicale sau simptome ce pot fi asociate cu COVID-19 vor urmări de acasă cursurile desgășurate în școli. Aceeași situație este valabilă și pentru cadrele didactice, întrucât ministrul Educației a anunțat că scenariul hibrid nu va dispărea. Potrivit acestuia, sunt patru situații în care se va desfășura:”1. Elevii au contraindicații medicale, au vulnerabilități – vor face ore online; 2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități certificate, ca atare aceștia vor face ore online;3. Elevii prezintă simptome, în mod evident dacă prezinta simptome, recomandarea mea și a ministrului Sănătății și a oricui este să facă orele de acasă; 4. Profesorii care prezintă vulnerabilități sau simptome vor sta acasă și iarăși se va face predarea-învățarea online, de acasă”, a spus ministrul Cîmpeanu. În ceea ce îi privește pe profesorii cu probleme medicale, care nu pot veni la școală, „conducerea școlii este datoare să asigure un program orar în care orele acelui profesor să fie grupate într-o singură zi în care elevii să poată învăța online de acasă. Și învățătorii pot aduce adeverință de boli cronice sau de contraindicații, doar că pentru angajații din sistemul de educație , legea prevede că trebuie certificarea unui medic de medicina muncii”, a spus el.