Un satean din Tiganasi convietuieste cu doua surori, cu care are in total 12 copii. Nici unul din copii nu a urmat vreo forma de invatamint si nici nu este inscris la vreun medic. Specialistii spun ca ruperea de societate a copiilor ar putea avea consecinte grave pentru ei. Parintii nu incalca insa propriu-zis nici o lege. Protectia Copilului nu poate decit sa monitorizeze situatia.
George Chirila (foto) are 12 copii cu doua femei care sint surori. Barbatul a ales un stil de viata mai putin conventional, iar copiii sai n-au mers niciodata la scoala, nu sint inscrisi la un medic de familie si nici nu beneficiaza de tehnologia lumii moderne. Neobisnuita familie spune ca viata lor este mult mai sanatoasa si fericita asa si ca nu au nevoie de tot ceea ce civilizatia moderna le poate oferi. „Ziarul de Iasi” va invita la o dezbatere pe aceasta tema. Este moral sau imoral modul in care familia Chirila a ales sa-si traiasca viata? Este legal sau ilegal faptul ca nu-si lasa copiii la scoala si prefera sa-i invete ei acasa? Autoritatile locale nu s-au implicat prea mult pina acum, insa in ultima perioada se fac presiuni asupra barbatului in incercarea de a scolariza copiii.
Fara electricitate, gaz sau apa
Nu ne-a luat mult sa gasim casa lui George Chirila. Am iesit din satul Mihail Kogalniceanu din comuna Tiganasi si pe un drum de tara am mers pina am dat de gospodaria asezata pe un virf de deal. Am fost intimpinati de un copil infofolit ca sa se protejeze de frig care a strigat-o pe mama sa. Nicoleta Moldoveanu, una din sotiile lui George Chirila, a iesit atunci din casa si ne-a spus ca barbatul ei e plecat cu treaba prin Iasi. L-a sunat insa si i-a spus cine il cauta, rugindu-ne sa-l asteptam pina se intoarce. Femeia s-a scuzat ca nu poate sa-mi tina companie, insa gospodaria e mare si are tot timpul ceva de facut. Sora ei, Mariana, era cu treaba prin casa si n-am vazut-o decit fugitiv dupa aproximativ o ora. Dupa aproape doua ore s-a intors si capul familiei. Familia mai putin traditionala este formata din George Chirila, Nicoleta si Mariana Moldoveanu, „sotiile” sale, si 12 copii, sase baieti si sase fete, cel mai mare dintre copii avind 13 ani. Un al treisprezecelea copil este pe drum, Mariana fiind insarcinata. Cei trei s-au cunoscut in Pitesti, unde Chirila a vazut-o pentru prima data pe Nicoleta. Abia dupa doi ani barbatul a luat-o de sotie „in fata lui Dumnezeu” si pe Mariana. In satul Mihail Kogalniceanu, comuna Tiganasi s-au mutat in urma cu mai bine de 13 ani.
Modul in care au ales sa-si traiasca viata i-a revoltat pe cei mai multi dintre sateni si nu de putine ori li s-a intimplat sa fie aratati cu degetul de catre cei din jur. Cei trei considera insa ca familia lor a ales calea cea mai buna pentru a-si creste copiii intr-un mediu sanatos si lipsit de interventia tehnologiei si a civilizatiei moderne. Singura interventie vizibila a lumii moderne in gospodaria Chirila este telefonul mobil pe care probabil il incarca prin sat. In casa nu exista nici curent electric, nici gaz sau apa curenta.
„Sanatatea si educatia sint drepturi sau obligatii?”
De citiva ani, familia este monitorizata de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului
Iasi care face prin asistentii sociali vizite o data la sase luni. In ultima perioada, aceste vizite s-au inmultit, la fiecare citeva saptamini, principala cauza fiind faptul ca nici unul dintre cei 12 copii nu a mers vreodata la scoala. Tatal a fost chemat la DGASPC in incercarea de a schimba aceasta situatie. Parerile lui Chirila fata de modul in care trebuie sa-si educe copiii au ramas insa neschimbate. „Ca si altii din tara asta eu imi pun intrebarea: sanatatea si educatia sint drepturi sau obligatii? Eu poate sint un virf de lance, insa sulita e lunga. Mai sint si altii care gindesc ca mine, insa nu au curaj sa spuna asta lumii intregi”, a afirmat barbatul. George Chirila e convins ca statul nu l-a ajutat cu nimic si nu e dispus sa faca compromisuri in ceea ce priveste modul sau de viata. „Pentru mine si casa mea eu am ales alta cale. Nu din cauza celor ca mine a ajuns tara asta sa aiba miliarde de euro datorie externa pentru ca eu n-am solicitat nici ajutor social, nici alocatii pentru copii. Nu am datorii, mincam ecologic, stam linistiti, nu ne streseaza nimeni si nici nu impovaram statul cu nimic”, a mai completat el.
Cit priveste educatia copiilor sai, Chirila a fost de acord doar cu invatamintul la domiciliu. De altfel, din cei 12 copii pe care ii are acum, sapte sint de virsta scolara si, conform spuselor parintilor, toti stiu sa scrie si sa citeasca. „Mai ales iarna ne ocupam de educatia copiilor, atunci e mai mult timp liber. Toti stiu sa scrie si sa citeasca. Deocamdata nu vor la scoala, n-au fost deloc pina acum, asa ca nici nu stiu cum e”, a spus Nicoleta, una din cele doua mame. De asemenea, barbatul si-a luat angajamentul de a plati si o parte din contributia pentru profesorii care vor veni sa le predea copiilor sai. „Eu am cedat mult fata de principiile mele de la inceput. Daca va fi bunavointa si din cealalta parte, atunci cred ca se poate rezolva totul pe cale amiabila”, a declarat Chirila.
Medicul de familie este Iisus
Barbatul considera ca societatea nu poate face mai mult pentru copiii sai decit a facut el prin metode mai putin conventionale. „Nu-s copii in satul asta care sa fi vazut atitea locuri ca si copiii mei. Nu sint asa izolati cum pare. Cei mai mari au mers si au vizitat multe locuri, prin toata tara, mai ales cu parintii mei. Felul romanesc de a fi e de a uniformiza si noi nu ne incadram in aceasta categorie. Familia mea, asa cum e ea, reprezinta o alternativa”, a mai spus George Chirila. Nici unul din membrii numeroasei familii nu este inscris la un medic. Barbatul sustine ca medicul sau de familie este Iisus Hristos, perceput ca o persoana vie cu care el comunica si de la care cere sfaturi. De altfel, toti copiii s-au nascut acasa, fara ajutor medical, pe post de moasa fiind chiar tatal lor care la baza este medic veterinar. „E foarte greu sa nasti asa, insa sint bucuroasa ca am nascut acasa. Am auzit de femei care au facut septicemie dupa ce au nascut in spital. Nu sint impotriva medicilor si daca ar fi o urgenta am merge la spital, insa din fericire nu a fost nevoie pina acum. Doar unul din baieti a avut nevoie de stomatolog, insa am platit si a fost foarte bine”, a mai adaugat Nicoleta. Femeia recunoaste ca a ales acest stil de viata
pentru sanatatea copiilor. „Am stat 25 de ani la bloc, stiu cum e, insa cind am pus in balanta sanatatea copiilor mei si beneficiile civilizatiei, am ales sanatatea. Prefer ca ai mei sa stea in natura si sa se hraneasca natural, nu ca altii care nu se dezlipesc de calculator
sau televizor”, a adaugat femeia. „Copiii mei au avut ocazia sa vada ce le poate oferi orasul, insa tot acasa e cel mai bine”, spune si tatal. Desi a fost de acord sa foloseasca aceleasi manuale care sint utilizate in scoala, prefera sa-si tina copiii acasa. „Pe linga cunostinte, in scoala se invata acum a fi superficial, a umbla dupa rezultate imediate, a mima. Eu nu vreau ca ai mei copii sa mimeze, eu vreau sa ia greul in piept pentru ca asa vor razbate in viata”, afirma Chirila. George Chirila e hotarit sa-si sprijine copiii care aleg sa urmeze calea trasata de el. Cei care vor alege sa-si schimbe insa stilul de viata nu vor mai beneficia de intreg sprijinul din partea parintilor.
Familia se intretine exclusiv din agricultura, dupa cum spune George Chirila. „Am 400 de oi, 40 de capre, 19 vite. Am si 14 hectare de pamint si 108 stupi. Cu toate produsele pe care le obtin merg la piata si le vind”, a precizat barbatul. Criza economica l-a atins insa si pe el. Oamenii nu mai cumpara asa cum obisnuiau, nu mai sint bani, astfel ca si vinzarea produselor merge mai greu. Un singur ajutor capata de la stat, respectiv subventia la ovine, in rest s-a descurcat fara a cere bani de la primarie sau de la alta institutie. De altfel, barbatul intentioneaza sa-si puna panouri solare in incercarea de a obtine energie
ieftina si intr-un mod ecologic. „Am fost in Germania si am vazut cum functioneaza aceste panouri si in viitor voi face si eu acest lucru. M-am gindit si la o eoliana, insa este destul de scumpa si nu este potrivita pentru gospodaria noastra”, a adaugat el.
„Din punctul de vedere al codului penal, barbatul nu incalca nici o lege”
Reprezentantii DGASPC spun ca deocamdata se discuta despre modalitatea de scolarizare a copiilor si abia in urmatoarea perioada se va lua o decizie definitiva. „In primul rind trebuie respectate drepturile copiilor. Noi putem fi de acord cu invatamintul la domiciliu, insa acest lucru va fi stabilit dupa ce copiii vor fi evaluati de catre Serviciul de Evaluare Complexa din cadrul institutiei. Oricum, o parte din copii se pot inscrie chiar si in clase mai mari. Ramine ca scoala la care vor fi inscrisi sa gaseasca cea mai buna modalitate de a educa acei copii si de a gasi eventual profesori dispusi sa faca ore la domiciliu”, a declarat Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al DGASPC. Invatamintul la domiciliu presupune deplasarea profesorilor acasa la elevi, iar acest sistem este folosit in principal in cazurile in care copilul respectiv este cu dizabilitati si nu poate merge la scoala. In acest caz insa, este vorba de copii sanatosi, pe care parintii nu vor sa-i inscrie in invatamintul de masa.
Pe de alta parte, psihologii considera ca invatamintul la domiciliu nu este suficient. „Faptul ca nu socializeaza cu alti copii ii va afecta la un moment dat. Scoala are si acest rol si faptul ca invata acasa nu-i suficient, pentru ca acei copii sint privati si de lucruri bune. Vor avea de suferit mai tirziu si nu se vor putea adapta complet la societate. De asemenea, lipsa documentelor scolare ii va obliga sa nu fie niciodata mai mult decit muncitori necalificati”, a afirmat dr. Gabriel Crumpei, psihoterapeut. In acelasi timp, specialistii spun ca pe masura ce vor inainta in virsta copiii se vor confrunta si cu o problema morala pe care acum nu o constientizeaza si anume faptul ca ei sint, in acelasi timp, si frati si verisori. „Vor fi diferiti de ceilalti copii sau tineri de virsta lor. Cel mai probabil nu se vor putea adapta intr-o societate traditionala. Pina la urma, orice se poate intimpla, fiind primul caz de acest fel de la noi e destul de dificil de prevazut cum vor reactiona copiii atunci cind vor ajunge la maturitate. Ramine de vazut cum vor trece peste aceste aspecte”, a mai declarat dr. Crumpei. De asemenea, neconventionala familie nu incalca nici o lege, conform specialistilor in domeniu. „Din punctul de vedere al codului penal, barbatul nu incalca nici o lege. Cu siguranta exista insa anumite normative care sa-l oblige sa se supuna unor reguli generale ale societatii. Autoritatile locale trebuie sa ia masuri si se poate ajunge chiar la retragerea tutelei asupra copiilor”, a declarat avocatul Ionel Nechita. De cealalta parte, reprezentantii DGASPC spun ca scoaterea copiilor dintr-o familie se face doar in cazuri extreme cind este evident ca minorii sint neglijati sau abuzati, ceea ce nu este cazul in familia Chirila.
George Chirila a aparut pentru prima oara in presa acum sase ani, cind cazul sau a aparut in paginile „Ziarului de Iasi”. La acea data, Chirila si cele doua „sotii” ale sale aveau deja 7 copii, fiind si atunci o necunoscuta pentru autoritati. Ciudata familie a lui Chirila nu avea nici atunci treaba cu primaria, medicul sau politistul, fara ca vreo autoritate sa ii aiba ceva de reprosat. El era subiect de discutii pentru sateni, cu atit mai mult cu cit nimeni nu il vedea vreodata venind la biserica sau la magazin. Satenii birfeau ca ar mai fi fi avut un copil, care insa murise, fiind ingropat in spatele casei. „De aceea nu ploua in tarina”, spuneau satenii.