Astazi este Ziua Internaţională a Autismului. Ocazie cu care s-au organizat manifestări în întreaga lume. La Bucureşti, de exemplu, Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria vor fi iluminate în albastru în noaptea aceasta, anunţă Realitatea Tv.
Dar dincolo de luminile aprinse, în România sunt peste 30 de mii de persoane care suferă de autism şi totodată puţine locuri unde aceşti oameni pot face terapie.
Astfel, tulburarea poate fi depistată precoce – înaintea vârstei de 3 ani, uneori în jurul vârstei de 18 luni, iar terapiile pot da rezultate foarte bune datorită profesioniștilor din acest domeniu. Problemele părinților încep chiar de la diagnosticare, pentru că medicii de familie nu cunosc semnele autismului și de cele mai multe ori spun că e răsfățat și puturos copilul”, a declarat Dana Maria Vlădescu, mămica unei fetiţe de 3 ani și 10 luni care suferă de autism şi care ne-a povestit cu ce probleme se confruntă o familie aflată în această situație, scrie Romanialibera.ro.
Şanse de recuperare
Specialiştii din domeniu confirmă acest lucru şi spun că în ceea ce privește evaluarea celor afectați de această tulburare traseul pe care îl parcurge un părinte alături de copilul său atunci când este îngrijorat și are o suspiciune legată de dezvoltarea acestuia cuprinde o serie de etape.
Psihologul Daniela Gavankar, consultant ABA și președinte al Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA), spune că medicul de familie, care uneori confirmă sau infirmă cele spuse de părinte, este cel de unde ar trebui să se obțină o trimitere către un medic specialist în specialitatea psihiatrie pediatrică. Medicul specialist pune diagnosticul și face o recomandare pentru terapie.
Este important ca acest medic să aibă experiență în tulburări de dezvoltare a copiilor și să acorde familiei timp și atenție pentru a lua în considerare toate aspectele care produc îngrijorare în familie.
Psihologul va face o evaluare psihologică și comportamentală a copilului și va recomanda programul de terapie pe care apoi îl va pune în aplicare o echipă de terapeuți. Copilul care are un diagnostic de tulburare pervazivă de dezvoltare (autism) va avea recomandare pentru terapie în fiecare zi.
Pentru a avea o șansă reală de recuperare, programul trebuie să fie coordonat de terapeuți cu experiență în acest domeniu și va depinde de numărul de ore lucrate, de vârsta la care copilul intră în program, de diagnostic (severitatea lui și tulburările asociate, acolo unde există) și de implicarea familiei în afara orelor de terapie.