BANI Inspectoratul Scolar din Vaslui are un motiv de bucurie: Ministerul Educatiei a alocat 1.126.000 de lei pentru achitarea lucrãrilor fãcute la diverse unitãti de învãtãmânt din judet. Banii sunt destinati investitiilor fãcute la 15 unitãti scolare din judet, investitii care, la unele unitãti au fost deja finalizate.
Potrivit ordonantei publicate în Monitorul Oficial nr. 697/19.10.2010, mai multe unitãti de învãtãmânt au primit bani, cu care vor fi plãtiti constructorii. Spre exemplu, Grupul Scolar” Stefan Procopiu” din Vaslui a primit pentru reabilitare 50 mii lei, scolile din comuna Pochidia si Pogana au primit pentru reabilitare termicã câte 44 de mii lei fiecare, Scoala de Arte si Meserii din Albesti – 50 mii lei, iar Grupul Scolar Agricol Murgeni – 100 mii lei. Scoala din Munteni de Jos a primit suma de 250 mii de lei. „Nu sunt multumit cã am primit aceastã sumã de bani. Din pãcate, nu ne ajung acesti bani, pentru cã noi am solicitat Guvernului sã ni se acorde minimum 7,5 miliarde si am primit doar 2,5 miliarde. Copiii vor trebui sã învete tot sub cerul liber, întrucât clãdirea veche se dãrâmã, sobele au fost dezafectate, tavanele au cãzut, iar acoperisul este cârpit. Efectiv, nu vãd nicio solutie în conditiile în care am discutat personal cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu care a promis cã ne va ajuta sã terminãm lucrãrile la scoalã, iar dumnealui nu este singurul. Ne-am adresat tuturor autoritãtilor, doar-doar vom fi ajutati”, a declarat Dãnut Cretu, primarul comunei Munteni de Jos.
Bun si atât!
La Grupul Scolar “Stefan Procopiu”, directorul Romel Vicol, a fost încântat de veste. Desi a solicitat 370.000 lei pentru a finaliza reabilitarea liceului, Guvernul a aprobat 50.000 lei, bani ce vor servi la montarea acoperisului. “Valoarea totalã de care avem nevoie pentru reabilitare este în jur la 370 de miliarde de lei vechi. Nu ne ajung sumele acordate acum, însã, este un început. Vom încerca sã demarãm lucrãri de reabilitare la acoperisul liceului, sã schimbãm azbocimentul, care este si interzis”, a precizat Romel Vicol. Cu alte cuvinte, în unele cazuri, banii nu vor ajunge pentru o reabilitare în adevãratul sens al cuvântului, ci mai degrabã pentru “cârpeli”. Optimistã se aratã si conducerea ISJ Vaslui. “Este într-adevãr un început, sã sperãm cã vor veni si alte hotãrâri de guvern, mãcar la anul, care sã completeze aceste sume, pentru cã este realã nevoie ca investitiile începute sã fie terminate. Am vãzut cã majoritatea unitãtilor de învãtãmânt care primesc fonduri pentru reabilitare sunt din mediul rural, însã si douã institutii cum este Grupul Scolar Industrial “Stefan Procopiu” si o grãdinitã din Bârlad. Ar fi pãcat sã nu se mai suplimenteze cu fonduri, mai ales cã stiu situatiile multe din pãcate unde clãdirile în care învatã elevii stau si se dãrâmã si sunt un real pericol atât pentru elevi, cât si pentru cadrele didactice”, ne-a declarat Mihaela Cososchi, inspector scolar general în cadrul ISJ Vaslui. Cu toate cã nu se aflã pe primele locuri din tarã, Vasluiul a primit de la Guvern, peste 11 miliarde de lei vechi pentru consolidarea, reabilitarea si modernizarea unor unitãti din învãtãmânt preuniversitar. Majoritatea banilor vor fi achitati reprezentantilor firmelor de constructii care au realizat, în urmã cu luni bune, aceste investitii dar care nici pânã în prezent nu au fost plãtiti. Cei mai multi bani, adicã douã miliarde cinci sute de milioane de lei vechi vor fi atribuiti pentru Scoala din Munteni de Jos, pe locul imediat urmãtor situându-se Scoala de Arte si Meserii Banca, unde va fi trimis un miliard de lei, bani necesari pentru reabilitare.