spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

Au un trecut pătat cu sânge, dar și-au pus toată nădejdea în școala din Penitenciar

- Advertisement -

Nu multă lume ştie că Penitenciarul din Iaşi are în curte o şcoală gimnazială, în care sunt înscrise 89 de persoane încarcerate. În cele cinci săli de clasă ale Şcolii Gimnaziale nr. 41 predau 15 cadre didactice toate disciplinele din programa şcolară, iar orele decurg ca la o şcoală normală, cu răbdare, lecţii, teme şi note. Aici nu există absenţe nemotivate, singurele absenţe sunt făcute doar dacă elevul este bolnav sau dacă trebuie să meargă la instanţă, iar atunci sunt motivate printr-o cerere specială.

Pentru condamnaţii din Penitenciarul Iaşi, libertatea şi timpul sunt simţite altfel. Pentru ei, venirea vacanţei intersemestriale este o veste proastă. Sunt trişti când nu merg la şcoală.
„Altfel faci Mioriţa cu adulţii decât cu nişte copii“
Cel mai în vârstă elev din Penitenciarul din Iaşi are peste 50 de ani şi este în clasa a II-a. Învaţă să scrie şi să citească. Majo­ritatea celor care vor să termine şcoala gimnazială au însă peste 20 de ani şi sunt destul de motivaţi, în opinia dascălilor.
„Sunt singurii elevi nefericiţi când vine vacanţa. Prin şcoală au un contact cu lumea de afară, e o gură de aer pentru ei. Nu avem un număr stabil de elevi înscrişi, deoarece ei se transferă mereu în cursul anului din alte penitenciare ori în alte penitenciare şi-şi finalizează studiile după ce trec în alt regim de detenţie. Nu contează ce vârstă are elevul şi nici fapta. Eu nu vreau să ştiu fapta lor, în documentele noastre şcolare nu avem aşa ceva, iar pe diplomă nu e trecut nici unde e făcută şcoala“, spune cu sufletul deschis Gabriela Grigo­raş, directorul Şcolii nr. 41.
Predă deţinu­ţilor de 20 de ani şi este dascălul cu cea mai mare vechime dintre cei de aici. Predă chimia. În cancelarie le-am găsit şi pe profesoarele de română şi matematică, care ne povestesc că au elevi foarte buni.
„Scopul este ca ei să folosească diploma pentru reinserţie, nu e specificată pe ea detenţia ca să nu fie stigmatizaţi la angajare. Am un caz excepţional al unui elev care este la fel de bun şi la română şi la matema­tică. Şi în şcoala de masă de afară este greu să fii bun la ambele, mă gândesc că acest elev nu a avut ocazia să înveţe la timpul potrivit. Are în jur de 30 de ani şi este un elev cu o motivaţie internă. Se poate cultiva lectura şi la această vârstă deoarece noi aici nu avem concurenţa audiovizualului. Şcoala este o şansă de a evada din detenţie, de a cunoaşte o altă lume. La vârsta adultă studiază cu mai multă receptivitate, altfel faci Mioriţa cu adulţii decât cu nişte copii“, povesteşte Vanda Sbera, profesor de limba română de 15 ani la această şcoală.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/au-un-trecut-patat-cu-sange-dar-i-au-pus-toata-nadejdea-in-coala-din-penitenciar–119187.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.