- Advertisement -
Doi soţi au fost executaţi silit de către asociaţia de proprietarii fiindcă nu şi-au achitat datoriile la timp.Procesul a început în urmă cu cinci ani, iar apartmentul a fost vândut în iarna 2013.
Într-un bloc din apropiere de piaţa Cug, datoriile la întreţinere şi penalităţile reprezintă mărul discordiei între unii locatari şi cea care este administrator la trei din cele patru scări ale imobilului. Un caz a ajuns chiar pe masa judecătorilor, iar o familie formată din trei persoane a fost lunea trecută scoasă afară din apartamentul pe care îl deţinea de aproape treizeci de ani din cauza unei decizii de executare silită.
Familia în cauză a început să acumuleze datorii încă din 2003, din cauza unor probleme financiare.
“Noi nu am fost înştiinţaţi”
Necazurile au început în 2008, atunci când Gheorghe şi Mariana P. au fost acţionaţi în instanţă pentru că nu-şi plătiseră datoriile şi penalităţile aferente la administraţie. „În 2008 am fost daţi în judecată pentru neplata unor penalităţi la întreţinere de către Margareta Flociuc, cea care este administratora blocului. Atunci, penalităţile, împreună cu datoriile la întreţinere se ridicau la aproape 8.400 de lei. În 2011, instanţa ne-a scutit de suma de 2800 de lei penalităţi, fiindcă suma s-a prescris, iar noi urmam să plătim restul. Anul trecut, am discutat cu Margareta Flociuc şi am ajuns la un acord. Am făcut un tabel pe care l-au semnat 90% dintre locatarii scării, conform căruia erau de acord să plătim eşalonat sumele restante. Pe 1 iunie 2012, am semnat un acord prin care ne obligam ca până la 1 iunie 2013 să plătim întreaga sumă eşalonat”, a precizat Mariana P. Aceasta a continuat, însă, precizând că înainte de termen, a fost executată silit şi că în ianuarie a descoperit că apartamentul i-a fost vândut. „În timp, am mai achitat parte din datorii şi am depus chitanţele ca probă la dosare. Cu toate acestea, pe 25 noiembrie anul trecut, administratora a spus că nu am respectat înţelegerea, după ce pe 20 noiembrie avusese loc deja o licitaţie pentru apartamentul în care locuiam. La acea licitaţie nu s-a prezentat nimeni, însă în ianuarie, imobilul a fost vândut. Noi nu am fost înştiinţaţi de acest lucru. Iniţial, apartamentul fusese evaluat la 144.000 de lei, iar el a fost vândut pentru suma de 128.000 de lei”, a mai precizat Mariana P.
S-au adăugat alte restanţe
O femeie care locuieşte în aceeaşi scară ne-a spus ieri că situaţia celor executaţi silit este cunoscută de toţi cei din imobil. „Noi ştim de această situaţie, dar durează de ani buni. Am semnat tabelul din bunăcredinţă, dar ştiu că nu-şi plăteau datoriile”, a precizat femeia care nu a dorit ca numele să-i apară în ziar. La pol opus faţă de Mariana P., cea care este administrator spune că este imposibil ca cei doi să nu fi ştiut de vânzarea apartamentului. „Nu aveau cum să nu ştie, pentru că aşa cum a primit asociaţia de proprietari o citaţie prin care era înştiinţată de vânzarea apartamentului, aşa trebuia să primească şi ei. Oricum, pe mine m-au ameninţat că îmi bagă o sticlă de benzină pe sub uşă şi îmi dau foc. Ei mă consideră pe mine vinovată, dar eu nu am nicio vină. În prezent, mai au de plată în jur de 6000 de lei. Au mai venit în ultimele luni şi au plătit câte 800 de lei, câte 1000 de lei, câte 1600 de lei, dar tot mai au. Cu toate că i-am dat în judecată pentru datorii, din 2011 şi până în prezent, restanţele, însemnând penalităţi şi debite au crescut, pentru că s-au adăugat altele noi”, a precizat Margareta Flociuc. Ea a mai menţionat că cel mai bine ar fi fost ca Mariana şi Gheorghe P. să vândă apartamentul, să-şi achite datoriile şi să rămână şi cu ceva bani pentru a-şi putea găsi o altă locuinţă. „Am mai avut un caz de acest tip. Un bărbat din scara C avea datorii de aproape 7000 de lei. I-am spus că nu am încotro şi trebuie să-l acţionez în instanţă dacă nu plăteşte. După ce s-a sfătuit cu soţia, au vândut apartamentul. Dacă faceau aşa şi cei care au fost executaţi silit, nu se ajungea aici. Mie îmi pare rău pentru ei. Nu ştiam că au fost daţi afară din apartament”, a completat Margareta Flociuc. Mariana şi Gheorghe P. au contestat decizia instanţei potrivit căreia urmau să fie executaţi silit, însă aceasta a fost respinsă în instanţă. Astfel, debitorii au fost evacuaţi din apartament.
“Se descurcă foarte greu”
Reporterii de la « Ziarul de Iaşi » au contactat şi executorii judecătoreşti pentru a vedea ce s-a întâmplat cu cei 128.000 de lei care au fost luaţi de pe apartament. „Întrucât nu sunteţi parte din dosar, nu vă pot furniza informaţii despre acesta”, a spus Lupu-Nicolăiţa Gheorghe Cristian. L-am întrebat însă pe acesta, cum ar decurge lucrurile în cazul în care un apartament ar fi executat silit din cauza unor datorii. „Dacă ar fi vorba de o executare silită din cauza datoriilor, atunci din banii respectivi s-ar plăti datoriile şi cheltuielile aferente, iar restul sumei se împarte debitorilor”, a mai arătat executorul judecătoresc. Între timp, Mariana şi Gheorghe P., cei care au rămas fără apartament şi-au căutat o altă locuinţă. „Acum stăm în chirie şi e greu, pentru că eu lucrez la o şcoală gimnazială şi iau 600 de lei pe lună. Numai chiria este peste 200 de euro. Soţul lucrează şi el, dar de când am început să umblăm prin tribunale s-a îmbolnăvit şi se descurcă foarte greu”, a conchis Mariana P.
ziaruldeiasi.ro
- Advertisement -