spot_img
15.2 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Au murit si apoi au inviat

- Advertisement -

„Gata, a iesit!”. Si brusc se aude un respirat usurat venind din piepturile tuturor parca in aceeasi fractiune de secunda. Doar cel care e intins pe pat nu spune nimic. „Vorbeste”, in schimb, monitorul la care este conectat, aratind ca a trecut deja peste ce a fost mai rau. Dupa minute cit o eternitate in care inima pacientului a refuzat sa bata, medicii au reusit sa-l aduca inapoi printre vii. Pacientul are sanse pentru ca cineva l-a ajutat din prima secunda in care inima i s-a oprit. Mii de oameni mor insa in fiecare zi in lume pentru ca cei din jurul lor nu stiu cum sa-i ajute.

Poate fiecare dintre noi a avut la un moment dat o ruda, un cunoscut, un prieten care a cazut din picioare fara un motiv anume si care pur si simplu a incetat sa respire. Am ajutat cumva acea persoana sau am pus mina pe luminare, asteptind sa vina altii sa-l salveze? Am stiut ce trebuie sa facem ca sa nu-l lasam sa moara sau ne-am blocat? Medicii spun ca, in cazul unui stop cardio-respirator, indiferent din ce cauze apare el, pacientul nu are sanse de a-si reveni neurologic complet decit daca manevrele de resuscitare incep in primele maxim trei minute. Orice secunda care trece dupa inseamna pierderi ireparabile, paralizii definitive sau moarte. Astfel de pacienti, ce ne pot fi parintii, copii, prieteni sau necunoscuti, pot fi salvati de oricare dintre noi daca urmam citiva pasi simpli. Putem darui viata indiferent cine sintem, ce am studiat sau ce slujba avem.

„Ei, ma gindeam la o gagica probabil”, spune barbatul sugubat. Desi e intr-un pat de spital conectat la aparate
si cu zeci de cabluri atasate de el, parca nu realizeaza pericolul prin care a trecut si cit de aproape de moarte a fost. De cealalta parte, socul este inca foarte viu in memorie.

„Domnisoara, nu am iesit nici acum din spaima! Vai de mine!”, spune unul dintre cei care au ales sa nu se lase totusi invinsi de panica. Victor Ungureanu are 55 de ani si ziua de 17 iunie 2011 inseamna pentru el ziua in care a murit si a inviat. Barbatul, om necajit si cu o casa plina de copii, s-a gindit sa-si ajute rudele la prasit in cimp.

De dimineata, de cind a rasarit soarele, si-a luat sapa in spinare si s-a dus sa dea o mina de ajutor surorii sale. Toate lucrurile au fost normale pina pe la ora 8. Mai o sapa, mai o gluma, parca timpul trecea mai usor asa. Intr-o fractiune de secunda insa, fara nici cel mai mic avertisment, nea Victor a cazut din picioare. „Da’ te impiedici de mine, nea Victor? Ce faci?”, si pentru o secunda toata lumea s-a oprit din munca. N-a durat insa mult pina s-a instalat panica. „Eu eram in fata cu sapa, sotia mea era mai in spate si apoi era nea Victor. Am auzit-o cind il intreba ce-a patit de a cazut. Atunci m-am intors si l-am vazut la pamint. Mama mea s-a panicat instantaneu si a incercat sa-l ajute stropindu-l cu apa pe fata. N-a venit insa nici un raspuns de la nea Victor”, povesteste Gheorghe Hriscu, nepotul in virsta de 37 de ani al barbatului cazut.

Gheorghe si fratele sau Nelu au reusit insa sa treaca peste primele secunde de spaima si si-au dat seama ca pot face ceva sa nu-si lase unchiul sa moara. Desi cei doi au terminat armata la pompieri si jandarmi in urma cu destui ani, n-au uitat ce-au invatat atunci. In aceeasi secunda, unul dintre ei a pus mina pe telefon si a sunat la numarul unic de urgenta 112, iar celalalt a inceput sa-i faca masaj cardiac celui cazut. „Fratele meu s-a apucat de masajul cardiac chiar inainte de a apuca sa vorbim cu un medic. Am 37 de ani si abia acum am apucat sa vad un om mort. Am vazut de toate in viata, insa omul asta nu mai avea nici puls, nici nu respira. Era chiar un om mort”, a mai povestit Gheorghe, parca mai speriat acum decit a fost cind unchiul sau era cazut in cimp.

„Nici nevasta-sa nu l-a pupat atita cit l-am pupat noi in ziua aia”

Nepotii au hotarit sa nu-l mute nicaieri si au lucrat pe el exact acolo unde cazuse omul. Sora pacientului l-a stropit cu apa, i-a tras repede limba ca sa nu si-o inghita si a facut liber in jurul lui, ca baietii sa-l poata ajuta. „La inceput erau mai agitati, insa s-au linistit pe masura ce le-am explicat ce au de facut. Initial am vorbit cu o femeie, insa indicatiile pentru resuscitare le-am dat unui barbat. A inteles ce i-am spus si am colaborat foarte bine. Cei de acolo au fost calmi si au facut ce li s-a spus, ceea ce este cel mai important”, a declarat dr. Claudia Sichirliev, medicul care era de garda la serviciul de coordonare SMURD.

Oricum, dupa ce la telefon s-a spus ca este vorba despre un barbat inconstient, spre satul Vorovesti din comuna Miroslava, unde se afla familia la cimp, a plecat imediat echipajul de terapie intensiva SMURD. Medicii ajunsi la fata locului i-au gasit pe cei doi barbati facind masaj cardiac pe rind si respiratie artificiala.

„Sotia mea s-a dus si a asteptat salvarea, si noi am continuat sa-l masam. Mama deja se gindea de unde sa faca rost de bani pentru inmomintare. La telefon ne-au mai spus ce anume trebuie sa facem, ne-am mai adus si noi aminte. Nea Victor e mai pirpiriu asa, si ne-a fost mila sa-i apasam pe piept prea mult. Piriiau coastele si ne-a fost frica sa nu-i facem mai rau. La telefon ne-au zis insa ca asa trebuie. Oricum, am vazut medicii cum faceau masaj, si ei apasau mai tare. Noi am facut mai usurel, sintem mai mari de felul nostru. Oricum, fratele meu a fost mai calm si s-a apucat de masaj din prima secunda. I-am facut si respiratie artificiala. Nici nevasta-sa nu l-a pupat atita cit l-am pupat noi in ziua aia”, a mai spus, hitru, Gheorghe.

Cind si-a revenit, era vesel si habar n-avea cit de aproape a fost sa nu-si revina

Medicii SMURD au preluat barbatul dupa 15-20 de minute din momentul in care acesta cazuse, si au continuat resuscitarea timp de citeva minute. Au instalat apoi defibrilatorul si ritmul cardiac al barbatului a revenit dupa primul soc electric. Dupa ce starea sa a fost stabilizata, barbatul a fost transportat la spital, prima oprire fiind Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon”. Aici, barbatul a beneficiat de investigatii si apoi a fost internat in Clinica Medicala I a spitalului. Acolo l-am gasit eu, la citeva ore dupa ce barbatul murise si inviase. Era vesel si nu-si aducea aminte absolut nimic din ce se intimplase in acea zi. De altfel, se si uita mirat la fiica sa care-mi povestea ce a aflat si ea de la rudele care au fost de fata cind tatal ei a cazut din picioare. „Era galben la fata, avea ochii dati peste cap, nu era constient, nu sufla. Baietii au facut pe rind resuscitare, stiau cum se face. Cica tata a facut doua stopuri pina a ajuns la spital”, povesteste Ana, fata in virsta de 26 de ani a pacientului.

„Cred ca ar trebui sa le dau o bere baietilor, nu?”

Barbatul o contrazice insa. Desi recunoaste ca nu-si aduce aminte nimic din ce s-a intimplat in acea zi, Victor Ungureanu spune ca nu a cazut. Oricum, chiar daca a cazut, e doar vina nevestei care n-a vrut sa stea cu el cu o noapte inainte, spune el sugubat. Trecerea la un milimetru de moarte nu i-a afectat barbatului deloc simtul umorului. Sotia ride si ea, dar mai degraba e un ris fortat. Ea stie cit de aproape a fost sa-l piarda si ce norocos e ca si-a revenit atit de repede si atit de bine. „Nici nu m-a cunoscut cind s-a trezit. M-a luat doctorul si m-a adus linga el cind a deschis ochii, dar n-a stiut cine sint prima data”, spune Doina, sotia pacientului.

Barbatul e insa mai preocupat de nepotelul care venise sa-l vada decit de spaima prin care trecuse intreaga familie. Isi cheama mai aproape nepotul, „baietu’ lu’ bunelu'”, si-l roaga sa mai stea cu el, sa nu-l lase singur. Barbatul a aflat apoi de la fata lui ce s-a intimplat in ziua respectiva, insa tot nu si-a amintit nimic. „Aaa, de asta ma doare pe mine pieptul: a apasat ghiolbanu’. De ciuda, cred. Cred ca mi-au dat si un pumn la coaste, de ma doare asa tare”, glumeste pacientul.

Omul isi da seama insa ce mult a insemnat pentru el ce au facut nepotii sai. „Cred ca ar trebui sa le dau o bere baietilor, nu?”, spune barbatul pe un ton brusc foarte serios.

Misterul vietii de dupa moarte n-a reusit sa-l dezlege nici el insa: n-a vazut nici o lumina, nici pe Dumnezeu. Sau poate a vazut ceva, dar nu-si aduce aminte absolut nimic. E aproape mirat ca toata familia sta linga patul de spital si-l pazeste. „Jumatate de ora a fost ca si mort, si el acum vrea acasa chiar de azi. Ce panica am mai tras! Nu stiam sa fi fost bolnav vreodata, nici nu lua tratament. Abia se lasase de fumat de vreo patru luni”, mai spune fiica lui. Nepotul sau explica insa ca familia lor are o istorie destul de lunga de boli de inima. „Au mai fost bolnavi de inima la noi in familie. Sa dea Dumnezeu sa fie bine cu el! Oricum, mare noroc a avut! Mare noroc!”, a adaugat Gheorghe Hriscu.

Sanse maxime de revenire daca se face resuscitare din primele clipe

Norocul barbatului a fost insa faptul ca nepotii sai nu s-au pierdut cu firea si au inceput sa-i faca masaj chiar din primul moment in care l-au vazut cazut pe pamint. E o loterie resuscitarea, si putini sint cei care cistiga premiul cel mare. „Doar in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului «Sf. Spiridon» avem in fiecare an in jur de 100-150 de cazuri de stop cardio-respirator. Doar in aproximativ 45% din aceste cazuri se reuseste resuscitarea, in sensul ca se ajunge la circulatia spontana a singelui. Din pacate, doar in 10-15% din totalul cazurilor de resuscitati se poate vorbi si de revenirea activitatii cerebrale. Sansele ca un astfel de pacient sa-si revina total scad logaritmic cu timpul. Astfel, sanse maxime sint doar daca manevrele de resuscitare incep in primele trei-patru minute de la instalarea stopului cardio-respirator. Apoi, pe masura ce trece timpul si inima nu este stimulata deloc, creierul nu mai este oxigenat si riscul de sechele neurologice in cazul in care totusi pacientul isi revine este extrem de mare”, a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

De altfel, nu exista medic in UPU sau in SMURD care sa nu-si aduca aminte de cazurile de resuscitare in care ajutorul dat de cei care s-au aflat linga pacient si au inceput masajul cardiac din primul moment a fost crucial pentru revenirea pacientului la normal.

––

Cind vezi pe cineva cazut, ajuta-l cit poti, nu-i aprinde luminarea!

Si ieseanul Marius Viziteu este unul dintre pacientii care au o istorie similara: isi datoreaza viata in primul rind fiului sau. Fumator inrait, barbatul in virsta de 49 de ani nu stia sa aiba vreo boala. Intr-o zi, la sfirsitul lunii aprilie, barbatul umbla cu treburi prin casa, se pregatea sa plece din nou in strainatate la munca, cum mai fusese si-n alti ani. Fiul sau in virsta de 21 de ani se afla in alta camera din apartament, cu prietena sa.

Pe la amiaza, barbatul a simtit o intepatura in dreptul inimii, insa nu i-a dat importanta. Dupa citeva ore insa, o alta intepatura l-a facut sa cada din picioare. S-a lovit cu capul de perete si zgomotul facut de caderea sa l-a alertat pe baiatul care trecea intimplator prin dreptul camerei barbatului. Tinarul a sunat imediat la 112 si prietena lui a iesit in strada sa astepte ambulanta. „I s-a explicat tinarului ce are de facut. Era foarte calm si sigur pe el, l-am gasit facind masaj cardiac. Pacientul a avut mare noroc de fiul sau. Baiatul a reusit sa-i tina creierul oxigenat prin faptul ca i-a facut masaj cardiac din primul moment. Dupa aproximativ 25 de minute de stop, am reusit sa-l scoatem pe barbat. In aceeasi zi a si fost detubat”, a spus dr. Dana Chirica, medicul de garda pe ambulanta SMURD care a mers la caz in acea zi.

Pacientul nu-si aduce insa aminte de nimic, desi ar vrea sa multumeasca acum medicilor pentru ce au facut in acea zi. „Mi-a povestit sotia ce s-a intimplat atunci. Ma mai trezeam, iar inchideam ochii. Mi-a povestit ca s-au straduit foarte mult cei de la SMURD, au stat aici cam 45 de minute si nu au renuntat pina nu m-au salvat. Nu mi-i aduc aminte, insa as vrea sa merg la ei sa le multumesc personal”, a povestit Marius Viziteu.

Primul lucru pe care si-l aduce aminte este faptul ca era inconjurat de familie pe patul de spital. Fusese dus la Institutul de Boli Cardiovasculare si intrase direct in sala de operatie, unde i s-a pus un stent. Barbatul suferise un infarct miocardic si acum va fi nevoit sa ia mereu tratament. Stie insa ca doar prezenta de spirit a fiului sau i-a redat sansa la o viata normala. „Baiatul s-a speriat, dar a avut singe rece. Primele trei minute sint critice si, daca nu te ajuta nimeni, atunci greu mai scapi. Nici medicii nu-s Dumnezeu, nu pot face minuni. Bine ca am fost acasa si am avut baiatul. Daca pateam asta pe strada ar fi zis toti ca-s beat si n-ar fi facut nimeni nimic. Cind vezi pe cineva cazut, ajuta-l cit poti, nu-i aprinde luminarea! Prea multi oameni nu stiu sa acorde primul ajutor”, a mai spus barbatul intors din morti.

„Ar fi murit cu siguranta daca nu ar fi fost ajutat de cei din jur”

Printre cei norocosi s-a aflat si un tinar in virsta de 30 de ani care a avut sansa ca verisorul sau sa stie cum se acorda primul ajutor in caz de stop cardio-respirator. In urma cu aproximativ un an, cei doi impreuna cu inca un barbat se aflau la munca undeva in zona Copou. La un moment dat insa, Costel a nimerit cu un jet de apa peste un cablu neizolat. Barbatul a fost traversat instantaneu de un arc electric care a fost atit de puternic incit i-a oprit inima.

Medicii de la SMURD isi aduc aminte si acum cit de dificil a fost acel caz. „Era trafic aglomerat in acea zi si a durat aproape sapte minute pina am ajuns la barbat. Cei care erau acolo cu el au inceput sa-i faca masaj cardiac imediat. Asta l-a salvat. Cind am ajuns noi erau doi barbati care faceau masaj in acelasi timp. Nu pot sa uit, era intr-o gradina cu trandafiri rosii, ne-am si intepat toti pe acolo, dar a meritat. Tinarul era in fibrilatie ventriculara si am fost nevoiti sa-i dam doua socuri electrice ca sa-si revina. L-am urcat in ambulanta si de pe drum a inceput sa respire singur, chiar a deschis ochii”, a povestit dr. Alina Tiron, medicul SMURD care a raspuns la caz.

De altfel, faptul ca i s-a facut masaj cardiac din primul moment l-a ajutat pe barbat sa-si revina foarte repede. A stat in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva doar 24 de ore si apoi citeva zile in salon. „Daca o persoana a intrat in stop cardio-respirator din cauza ca a fost electrocutat atunci nu este nevoie decit de masaj cardiac in cel mai scurt timp. Acest tinar ar fi murit cu siguranta daca nu ar fi fost ajutat imediat de cei din jur. Masajul trebuie facut cu forta, sa se vada toracele coborind si ridicindu-se”, a mai spus dr. Tiron. La un an de la eveniment, barbatul si-a revenit complet si munceste ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic vreodata.

Sotia a venit sa le multumeasca medicilor

De obicei, pacientii care trec prin astfel de experiente nu-si aduc aminte nimic si nici nu au ocazia sa-i cunoasca pe medicii care le-au salvat viata. In rare ocazii se intimpla sa se intoarca in spital si sa-si caute salvatorii. In barbat de 40 de ani a ajuns in UPU in urma unui infarct.

Medicii au insistat cu masurile de resuscitare aproape o ora si jumatate, chiar daca barbatul devenise deja cianotic si era in coma profunda. „Era tinar si fara antecedente de boala, asa ca am insistat. A iesit totusi, noaptea si-a petrecut-o in coma, insa pina dimineata fusese deja detubat si internat in salon. Dimineata vorbea si era cooperant. Dupa doua saptamini s-a intors in UPU sotia lui ca sa ne multumeasca. Pacientul plecase din spital pe picioarele lui, complet refacut. De obicei, nu-si aduc aminte de medicii din urgenta, si poate de asta ne bucuram mai mult cind ii vedem revenind sanatosi, doar ca sa-i cunoasca pe cei care i-au ajutat sa supravietuiasca”, a declarat dr. Marcela Burlas, medic de urgenta in UPU.

––

Cum se acorda primul ajutor

Masaj cardiac: Medicii spun ca, indiferent de ceea ce a provocat stopul cardio-respirator, cel mai important lucru este sa se inceapa cit mai repede masajul cardiac, care nu trebuie intrerupt absolut deloc. „Persoana de linga pacient trebuie sa-si pastreze calmul si sa-i elibereze acestuia caile aeriene. Oricum, inainte de toate se verifica daca pacientul respira si are puls. Dupa ce i se elibereaza caile aeriene si se stabileste ca nu exista nici respiratie, nici puls, se incep compresiunile toracice, care trebuie sa fie cite o suta pe minut (aproape doua pe secunda, n.r.), la o adincime de cinci centimetri pentru cei care, din diverse motive, nu vor sau nu pot sa faca si respiratie artificiala. Ideal este ca resuscitarea sa se faca in sistemul 30 de compresiuni toracice, apoi doua respiratii artificiale, si tot asa. Palmele puse una peste alta trebuie asezate pe jumatatea inferioara a sternului, iar bratele salvatorului trebuie sa fie intinse vertical pentru a transmite greutate manevrelor pe care le face”, a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD. „In caz de stop cardio-respirator la inecat, pacientul trebuie asezat pe un plan dur, cu fata in sus si cu caile aeriene eliberate. Daca nu se suspecteaza o leziune de coloana, atunci trebuie ridicata madibula pentru a se mentine deschise caile aeriene, altfel pacientul putind sa-si inghita limba. La un inecat ar trebui scoasa apa din organism, insa, in cazul celor care nu stiu exact ce trebuie sa faca, exista riscul sa faca mai mult rau decit bine, asa ca cel mai bine este sa faca doar masaj cardiac”, a spus dr. Anda Paulet, medic de urgenta in UPU.

Respiratie artificiala: Cum se face respiratia artificiala „gura la gura” sau „gura la nas”? Salvatorul trage aer in piept si, aplicindu-si gura pe gura deschisa a accidentatului, insufla aerul din plaminii sai in cei ai victimei. In tot acest timp, narile accidentatului trebuie astupate cu ajutorul celeilalte miini, pentru a impiedica refularea aerului. In timpul manevrei se va controla eficacitatea manevrei, urmarindu-se umflarea abdomenului cu aerul insuflat. Dupa fiecare insuflare, in timp ce salvatorul inspira, se vor lasa libere gura si nasul accidentatului. In acest fel, aerul introdus in plaminii victimei este eliberat datorita elasticitatii custii toracice. Daca victima are gura inclestata, se poate recurge la respiratia „gura la nas”.

Ajutor la traume: In cazul unor traume, pacientul nu ar trebui miscat pina la venirea medicilor, existind riscul unor fracturi de coloana care, la o miscare cit de mica, pot provoca sectionarea maduvei spinarii si paralizii ireversibile sau chiar moartea. Salvatorul trebuie sa incerce si sa opreasca eventualele hemoragii prin aplicarea unui garou sau a unei compresii in functie de locul din care curge singele. Si in acest caz masajul cardiac trebuie sa inceapa imediat.

Inecat cu alimente sau apa: Daca victima a aspirat un corp strain, in prima instanta trebuie sa incerce sa tuseasca pentru a elibera caile respiratorii.

Daca nu se reuseste prin tuse, reanimatorul trece in spatele victimei, care e fie in picioare, fie in pozitie sezind, si inconjoara cu bratele toracele acesteia.

Unul din pumni va fi asezat imediat sub sternul victimei, cu cealalta mina pusa peste el, realizindu-se astfel compresii abdominale puternice, repetate, pina ce corpul strain este aruncat din git.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.