spot_img
19.5 C
Vaslui
01-nov.-2024
spot_img

Au început înscrierile în programul Digitaliada. Vor fi incluse pânã la 50 de scoli din mediul rural, dar si cel urban

- Advertisement -

ÎNSCRIERI… Vesti bune pentru scolile vasluiene care vor sã facã pasi în educatia digitalã. Fundatia Orange a deschis aplicatiile pentru unitãtile de învãtãmânt care îsi doresc sã intre în programul Digitaliada, în editia a saptea din anul scolar 2022-2023. Pânã la 50 de noi scoli gimnaziale vor fi incluse în programul de educatie digitalã si vor beneficia de cursuri si seminare de formare pentru profesori, ateliere pentru elevi si cadre didactice, precum si de resursele si cunostintele din comunitatea Digitaliada. Înscrierile se desfãsoarã pe site-ul Digitaliada, pânã pe 25 august. „În noua editie a programului, formarea cadrelor didactice pentru folosirea resurselor digitale în predare si evaluare si crearea unui cadru gratuit si deschis pentru învãtarea online – prin Platforma Digitaliada – vor rãmâne directiile prioritare. În plus, programul vizeazã extinderea suportului oferit cãtre un numãr si mai mare de scoli”, se aratã într-un comunicat al Fundatiei Orange. În Vaslui, douã scoli au fãcut, pânã acum, parte din proiectul Digitaliada: Scoala Gimnazialã „Ionel Miron” din Ivãnesti si Scoala Gimnazialã „Dimitrie Negrutiu” din Pogonesti.

Programul national Digitaliada este un catalizator pentru dezvoltarea unei comunitãti de învãtare în jurul celor 50 de scoli în care este prezent, pornind de la promovarea tehnologiei ca mijloc de a capta atentia si de a îmbunãtãti performantele elevilor. Profesorii din scolile Digitaliada care vor fi selectate în urmãtoarea editie vor beneficia gratuit de cele douã cursuri Digitaliada acreditate de Ministerul Educatiei si, în plus, de seminare nationale si regionale, respectiv ateliere, fizice sau online. O altã noutate a editiei din 2022 a programului va fi adusã de activitãtile suplimentare dedicate elevilor, cum ar fi ateliere de dezvoltare personalã si programare. „Digitaliada a reusit sã coaguleze o retea de profesori care colaboreazã foarte strâns, ceea ce este greu de realizat în România. Am adus împreunã tot mai multi profesori de diferite discipline – pe lângã matematicã si TIC, profesori de limba românã, fizicã, chimie, limbi strãine, istorie – care au, împreunã, un mare atu: au reusit sã creeze un spirit de echipã si o empatie digitalã care îi uneste”, a declarat Dana Deac, presedinte al Fundatiei Orange.

Profesorii si elevii beneficiazã de o retea de sprijin în jurul interesului comun pentru educatia de calitate

Scolile Digitaliada vor trebui sã utilizeze constant metode interactive de învãtare si continut digital educativ la clasã, iar acest lucru se reflectã direct în rezultatele scolare îmbunãtãtite si reducerea absenteismului, cresterea aspiratiilor de carierã ale elevilor, dar si dezvoltarea profesionalã a cadrelor didactice si vizibilitatea scolilor în comunitãtile locale. Ca parte din programul Digitaliada, profesorii si elevii beneficiazã de o retea de sprijin în jurul interesului comun pentru educatia de calitate. Pe lângã resursele si ghidurile de predare digitalã, disponibile gratuit pe www.digitaliada.ro, scolile Digitaliada au acces la seminare de formare pentru profesori, oportunitãti pentru schimburi de experientã, învãtare si dezvoltare, precum si suport continuu pentru folosirea resurselor puse la dispozitie prin program. „În proiectul Digitaliada am intrat fãrã retinere. Initial am crezut cã ne vom îmbunãtãti baza materialã, dar proiectul m-a contrazis. Cel mai mare beneficiu este cã ne-a deschis mintea. Sesiunile de formare din cadrul proiectului au reprezentat sansa de a colora în nuante atractive materia pe care o predau. Ne-au ajutat sã ne îmbunãtãtim cunostintele, ne-au resetat si repozitionat în raport cu competentele sistemului educational. Totodatã, au fost un bun prilej de a face schimb de experientã cu alti profesori cu o vastã experientã profesionalã, modele de urmat în fiecare scoalã”, declarã Valentina David, directoarea unei scoli care a devenit scoalã Digitaliada din 2019.

Ce trebuie sã facã unitãtile de învãtãmânt pentru a deveni scoalã Digitaliada?

Procesul de înscriere a scolilor participante se desfãsoarã pe site-ul Digitaliada, iar termenul limitã pentru completarea formularului este 25 august. Potrivit metodologiei de selectie, scoala aplicantã poate fi atât din mediul rural, cât si din mediul urban din România si va trebui sã aibã si clase de ciclu gimnazial. De asemenea, scolile trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiitii de înscriere: sã aibã cel putin un curs optional bazat pe folosirea Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru clasele 0-VIII (inclusiv interdisciplinar); sã aibã în dotare un minim de echipamente IT puse la dispozitia personalului didactic si a elevelor, spre a fi folosite la ore, împreunã cu elevii; sã dispunã de minim: 15 de tablete/laptopuri/desktopuri destinate folosirii de cãtre elevi, 1 laptop destinat folosirii de cãtre profesori, 1 videoproiector destinat folosirii de cãtre profesori – pentru a putea asigura implementarea activitãtilor programului în conditii optime. Totodatã, scoala trebuie sã aibã o conexiune bunã la Internet, iar, în cazul în care se va numãra printre cîstigãtorii competitiei, sã îsi asume urmãtoarele conditii minime privind conexiunea la internet fix din scoalã, pentru a asigura functionarea online a mai multor dispozitive: conexiune prin cablu (fibra opticã este un avantaj); bandã minimã garantatã de 5 MB si cel putin un router dedicat în sala de laborator digital (dacã existã un laborator dedicat), conectat direct la sursa de internet. Programul Digitaliada a ajuns pânã acum la peste 16.000 de elevi si a pregãtit peste 2.000 de profesori sã foloseascã si sã creeze resurse educationale digitale. De când a fost lansat în 2016, programul Digitaliada a evoluat în permanentã pentru a tine pasul cu nevoile si asteptãrile din sistemul educational. În ultimii doi ani, profund marcati de contextul sanitar si social mondial, Digitaliada a investit o bunã parte a resurselor sale spre formarea cadrelor didactice pentru folosirea resurselor digitale în predare si evaluare si crearea unui cadru gratuit si deschis pentru învãtarea online – Platforma Digitaliada.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.