CULPĂ MEDICALĂ?… O femeie în vârstă de 26 de ani, din Bălteni, a decedat miercuri după-amiază, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui din cauza unei ocluzii intestinale. Tânăra fusese internată duminică, în secția Chirurgie a unității sanitare, însă luni mama pacientei a cerut medicilor să o externeze, aceasta refuzând ca fiica ei să fie supusă intervenției chirurgicale. Reprezentanții spitalului au declarat ziarului Vremea Nouă că medicii nu s-au putut opune externării pentru că pacienta avea handicap grav, iar mama ei îi era și reprezentant legal, cu procură semnată la notar. Astfel, luni după-amiază, pacienta, deși avea ocluzie intestinală, a fost externată, iar acasă starea de sănătate i s-a agravat și mai tare. A fost readusă miercuri la spital, în stare critică, însă de această dată medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.
Medicii nu au respectat Legea pacientului!
Deși conducerea unutății sanitare a declarat că medicii nu se puteau opune externării pacientei, Legea 46/2003 privind drepturile pacienților, publicată inclusiv pe site-ul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, arată că în acest caz, cadrele medicale au greșit grav când au externat pacienta. Astfel, la articolul 15 din lege se arată că „în cazul în care pacientul necesită o intervenție medicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesar”. La articolul 17 se precizează și cum puteau medcii să refuze solicitarea mamei, ca fiica ei să fie externată. „În cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenția este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să își dea consimțământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate”.
Plătiți și dacă operează și dacă nu operează
Pentru a afla de ce au decis medicii vasluieni să externeze o pacientă care trebuia operată de urgență, trebuie să ne uităm la criteriile de performanță din spitalele românești, pentru că azi nu este nicio diferență salarială între un medic ce operează 100 de pacienți într-o lună și un medic ce operează un singur pacient. Nefiind stimulată munca, e oarecum normal ca medicii să aleagă varianta mai simplă pentru ei, aceea de a evita pe cât posibil operațiile. Din nefericire, în cazul tinerei de la Bălteni, această variantă a fost fatală. În ultimii ani, mai mulți miniștri ai Sănătății, printre care Sorina Pintea și Nelu Tătaru, au abordat acest subiect delicat, însă de fiecare dată dezbaterile s-au încheiat înainte de a începe și asta după ce medicii au amenințat cu părăsirea sistemului medical românesc dacă aceste criterii de performanță vor fi puse în practică.
Iar cautati voi ceva CanCan….dar….