spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Au furat la alegeri, cu soft, cu tot: opt dosare de vot multiplu în judetul Vaslui!

- Advertisement -

PRINDE HOTUL!… Desi Guvernul lãuda de mama-focului programul de control electronic al votului, înainte de europarlamentare, se pare cã acesta a fost destul de usor de „penetrat” de diversi indivizi (sã fie acestia, oare, de mânã cu serviciile?, n.r.). Ministerul de Interne anuntã, acum, la douã luni de la alegeri, cã au fost constituite 217 dosare penale, dintre care 128 privind posibile fraude la vot la alegerile din 26 mai. Opt indivizi, care nu se stie de câte ori au votat în judetul Vaslui, au acum dosare penale, însã nimeni nu stie dacã vor pãti ceva sau cine sunt acesti votanti de meserie!

„În ce priveste votul pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, în urma verificãrii sesizãrilor primite, a activitãtilor desfãsurate de cãtre structurile MAI, au fost constituite 217 dosare penale, dintre care 128 de dosare privind posibile fraude la vot: 65 de dosare privind fapta de a vota fãrã drept, 56 de dosare privind fapta de a vota de douã sau mai multe ori, patru dosare privind fapta de a vota prin introducerea în urnã a mai multor buletine de vot, trei dosare privind utilizarea unei cãrti de alegãtor sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Alte 89 de dosare privesc infractiuni circumscrise contextului electoral, cum ar fi împiedicarea prin orice mijloc a liberului exercitiu a dreptului de a alege sau de a fi ales, coruperea alegãtorilor, violarea confidentialitãtii votului. Din cele 217 dosare penale, într-un singur dosar a fost dispusã urmãrirea penalã in personam, la restul fiind vorba de urmãrire penalã in rem, adicã pentru fapte. La acest moment au fost finalizate cercetãri si au fost înaintate la Parchet cu propuneri de clasare 21 de dosare penale, rãmânând în lucru 196 de dosare penale”, anuntã conducerea MAI. Cele mai multe dosare penale rãmase în lucru sunt în Bucuresti – 31, în Giurgiu – 22, în Prahova – 12, în Harghita – 10, în Vaslui – 8 si în Arges – 6. Sefii MAI sustin cã Serviciul de Telecomunicatii Speciale a permis vizualizarea de cãtre MAI a notificãrilor privind semnalãrile de posibile fapte cu caracter penal, cum ar fi votul multiplu, votul fãrã drept sau utilizarea unui document de identitate fals sau nul.

S-a îngreunat procesul de votare, cu referendumul

„Am sesizat astfel cã în primele cinci ore de la începutul procesului de votare au fost primite astfel de sesizãri în numãr de peste 500, fapt pentru care am solicitat în scris STS atentionarea operatorilor de sistem asupra modului cum se realizeazã activitãtile specifice din sectiile de votare, deoarece scanarea de mai multe ori a documentelor de identitate si intervalele de timp diferite necesare procesãrii acestor documente pot induce ideea de înregistrare multiplã si fraudã electoralã, cât si îngreunarea desfãsurãrii proceselor electorale. Am avut o discutie cu directorul STS pe acest subiect, l-am atentionat cã vom transmite aceastã corespondentã, am agreat cã este utilã si, de asemenea, am agreat cã si dânsul va ridica aceastã problemã celorlalte institutii cu competente – AEP si BEC. Cu toate acestea, pe parcursul întregii zile de 26 mai, SIMPV a semnalat si a putut astfel vizualiza si MAI pe parcursul întregii zile a alegerilor nu mai putin de 9.282 de notificãri care au fost trimise spre verificare cãtre structurile de politie competente”, explicã sefii Ministerului de Interne. Aproape 10.000 de cazuri de posibile fraude, tratate cu indiferentã de cãtre anumite structuri, am putea spune. Se spune cã STS a pus la dispozitia MAI câteva date suplimentare cu privire la timpii necesari validãrii în SIMPV a documentelor de identitate, din care a constatat cã intervalele medii de timp necesare procesãrii de cãtre SIMPV a documentelor de identitate au fost diferite pentru alegerile europarlamentare fatã de referendumul national, pentru alegerile europarlamentare a fost dublu timpul fatã de timpul mediu de procesare pentru referendum, desi s-a folosit aceeasi infrastructurã. O altã constatare fãcutã pe baza acestor date suplimentare a fost cã pentru aproape un milion de cetãteni timpul total de procesare a documentelor de identitate a fost cuprins între jumãtate de minut si peste 8 minute.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.