spot_img
9 C
Vaslui
17-oct.-2024
spot_img

Au apãrut primele condamnãri în dosarul mitei de la RAR Vaslui: închisoare cu suspendare pentru Sorinel Rãducanu

- Advertisement -

ACORD…Tribunalul Vaslui a dat verdictul în cazul unuia dintre inculpatii din dosarul mitei de la RAR Vaslui. Si asta dupã ce inculpatul, Sorinel Rãducanu, a ales sã uzeze de prevederile acordului de recunoastere, lucru care l-a scãpat de o eventualã condamnare cu executare. Trimis în judecatã pentru constituire de grup infractional organizat si complicitate la luare de mitã, Rãducanu primeste o pedeapsã de 2 ani si 3 luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã la fel de lungã, lucru mai putin obisnuit în practica judiciarã. De cele mai multe ori, perioada de supraveghere depãseste pedeapsa. În plus, Rãducanu a fost obligat sã presteze si 60 de zile muncã în folosul comunitãtii. Sentinta nu este definitivã si poate fi atacatã cu apel în termen de 10 zile. Rãducanu face parte din lotul angajatilor RAR Vaslui si statii ITP din Bârlad, Galati si Bãcãu retinuti, în aprilie 2021, dupã ce au fost acuzati de procurorii DNA cã luau mitã pentru atestarea inspectiilor tehince periodice care, de fapt, nu aveau loc. De retinut este si faptul cã Rãducanu nu a avut un rol decisiv în grupul infractional organizat, ci doar era unul dintre intermediarii care facilitau accesul clientilor la serviciile grupului.

Chiar dacã a fost nevoie de acordul de recunoastere, au început sã aparã si condamnãrile într-unul din dosarele de mitã care au zguduit activitatea Registrului Auto Român. Cel care a beneficiat de prevederile acordului si a scãpat de o eventualã condamnare cu executare, este Sorinel Rãducanu, unul dintre inculpatii mai putin importanti în afacerea pusã la cale de inspectorii RAR si inspectori tehnici autorizati din cadrul unor statii ITP. Mai exact, Sãndulescu face parte din lotul celor 5 inculpati, persoane fizice, carea aveau roluri stabilite în relatia cu clientii si care urmãreau sã rezolve înscrierea unei inspectii tehnice periodice fãrã prezentarea vehiculelor si pentru care percepeau câte 250 de lei dacã vehiculele erau în tarã sau 150 de euro, dacã vehiculele erau în afara tãrii. Pentru implicarea sa în aceastã masinãrie de fãcut bani, judeãctorii vasluieni au decis sã-l condamne la 2 ani si 3 luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de încercare de 2 ani si 3 luni. În plus, l-au obligat sã presteze 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii si sã plãteascã 1.200 de lei, cheltuieli de judecatã.

Povestea unor spãgi de zeci de mii de euro

Dosarul nu a fost unul deloc simplu pentru anchetatori astfel cã, pânã sã ajungã la capii retelei, procurorii DNA au avut în vizor cîtiva trepãdusi, care îsi desfãsurau activitatea în statiile ITP din Bârlad, Vaslui si Bacãu. Tot tãvãlugul a pornit în luna aprilie 2021, când sapte persoane au fost retinute pentru luare si mitã si abuz în serviciu. Inspectori de la RAR si intermediari, dar proprietari de statii Inspectie Tehnicã Periodicã, cu totii au fost acuzati cã au pus pe picioare o retea care elibera certificate ITP pentru  vehicule care nu au fost testate. Mai mult decât atât, unele autovehicule primeau undã verde sã circule pe drumurile publice, desi în momentul testãrii nici mãcar nu se aflau în România. Unul din capii retelei (Verman Ionut – n.r.), inspector ITP la o statie din Bârlad, percepea, pentru autoturismele care treceau formal prin statia lui, o taxã de 250 de lei pentru cele aflate în tarã sau de 150-250 euro, în functie de tonaj, pentru masinile aflate în strãinãtate. Pentru a nu avea niciun fel de problemã, inspectorii ITP aranjau apele si la RAR Vaslui. Pentru a combate fapte de coruptie în cadrul Registrului, conducerea RAR a înfiintat, la nivel regional, câte un departament specializat care avea ca principalã sarcinã urmãrirea modului în care se efectueazã pe plan local inspectiile tehnice. Seful acestui departament pe regiunea Moldovei a fost pus Dragos Mandache. În mod normal, el trebuia sã dea în vileag aranjamentele fãcute în statiile ITP, însã asa cum rezultã din ancheta procurorilor, Mandache era departe de a fi un incoruptibil. Anchetatorii au ajuns la el dupã ce Verman si un coleg de-al sãu de statie, au devenit din inculpati, denuntãtori, în speranta cã vor scãpa cu pedepse mai usoare în instantã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.