spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Atenţie unde faceţi picnic: Sărbătorim 1 Mai printre căpuşe!

- Advertisement -

* Zeci de gălăţeni au ajuns deja la spital din cauza căpuşelor, dar, după minivacanţă, lucrurile ar putea sta chiar mai rău * La Gârboavele se anunţă dezinsecţie astăzi sau luni, iar în oraş lupta cu paraziţii începe săptămâna viitoare * Recomandările Direcţiei de Sănătate pentru gălăţenii care ies la picnic * Cine dă undă verde pentru dezinsecţie şi în ce condiţii?

La serviciul de Urgenţe din Spitalul Judeţean au ajuns deja aproape 30 de gălăţeni muşcaţi de căpuşe. Surse medicale din cadrul spitalului declară că, în cazul unora dintre pacienţi, insectele se fixaseră pe piele, în zone relativ intime, astfel că operaţiunea de îndepărtare a parazitului, deşi nedureroasă, nu era deloc una pe care pacienţii o aşteptau cu nerăbdare. Unii dintre ei au venit direct la spital, când au observat căpuşele fixate pe piele, alţii au încercat să şi le scoată singuri, au rupt o parte a insectei şi au ajuns, în cele din urmă, tot la spital, pentru ajutor de specialitate. Cei mai mulţi dintre pacienţi au declarat că au luat căpuşele după ce au stat în pădurea Gârboavele, potrivit surselor medicale.

Cu toate acestea, Picu Apostol Roman, directorul Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat, susţine că nu există căpuşe la Gârboavele şi că nimeni nu i-a sesizat vreun caz de om muşcat de căpuşă în zonă.

Cum ne ferim de insectele parazite?

Dr. Mariana Ioan, medicul epidemiolog al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, a făcut câteva recomandări generale persoanelor care vor ieşi la picnic, în aceste zile. „Este indicat, în primul rând, să purtăm pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mânecă lungă şi să evităm zonele cu vegetaţie înaltă. De asemenea, este necesar ca proprietarii de animale de companie să verifice dacă nu cumva acestea au fost parazitate de căpuşe. Este o cale comună de transmitere, de la animal la om. Animalele trebuie şi ele deparazitate, cu substanţele care se găsesc în magazinele de profil şi cu ajutorul medicilor veterinari. Nu e cazul să creăm o isterie în jurul acestui fenomen, ci doar să ne protejăm aşa cum trebuie”, precizează dr. Mariana Ioan. În farmacii şi supermarketuri, găsiţi spray-uri, loţiuni şi gel-uri pe care le puteţi aplica pe piele, înainte să ieşiţi la iarbă verde şi care vă vor proteja parţial împotriva căpuşelor. Preţurile variază în jurul sumei de 20 lei.

Ce a recomandat Direcţia de Sănătate primăriilor?

„Am făcut adrese către toate primăriile, cărora le-am comunicat măsurile pe care trebuie să le ia pentru evitarea înmulţirii căpuşelor. Este vorba, în principal, despre igienizarea zonelor deschise, cosirea ierbii, adunarea frunzelor şi a crengilor uscate şi depozitarea corectă a deşeurilor. Nu recomandăm stropirea excesivă cu acaricide sau alte tipuri de insecticid, dat fiind faptul că insectele dezvoltă rezistenţă la astfel de substanţe. În cazul în care, într-o anumită zonă, se confirmă îmbolnăvirea unei persoane cu boala Lyme sau cu encefalită cauzată de o muşcătură de căpuşă, laboratorul de vectori al Institutului Cantacuzino se deplasează la faţa locului şi, în urma investigaţiilor, recomandă tipul de insecticid ce urmează să fie folosit şi modul de dispersare: de la sol sau din aer”, a declarat medicul epidemiolog din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi.

La Gârboavele, se anunţă dezinsecţie cel târziu luni

Picu Apostol Roman, directorul Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat ne-a declarat că, preventiv, se va face dezinsecţie în partea pădurii Gârboavele în care vizitatorii au voie să se plimbe şi să facă picnic. „Pădurea are şi 200 ha care sunt arie protejată şi în care noi nu avem dreptul să intervenim. Dacă vreun gălăţean trece linia de demarcaţie evidentă care desparte partea deschisă a pădurii de partea protejată şi face grătar acolo, nu putem garanta nimic. În partea pădurii care este deschisă vizitatorilor vom face dezinsecţie cu atomizoare şi tunuri de fum astăzi sau luni, cel mai târziu. Am achiziţionat deja un stoc de cautrin – substanţă utilizată pentru dezinsecţie – şi vom stropi de la nivelul solului. Din avion n-ar avea aceeaşi eficienţă. În pădurea Gârboavele nu sunt căpuşe, dar, preventiv, vom interveni”, a precizat Picu Roman.

ADP luptă cu insectele de săptămâna viitoare

„Vom începe să stropim cu o substanţă care combate mai multe insecte, începând de săptămâna viitoare. Ne vom concentra asupra zonelor de la Lacul Vănători, a celor de la plaja Dunărea. De asemenea, o să stropim prin cimitire”, a precizat directorul Administraţiei Domeniului Public Galaţi, Eduard Grosu.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.