În scopul prevenirii unor situatii neprevãzute datoritã procesãrii, depozitãrii, transportului si valorificãrii produselor alimentare de origine animalã în alte conditii decât cele stabilite prin legislatia sanitarã veterinarã în vigoare si a tãierilor traditionale a porcilor în gospodãriile populatiei în perioada imediat urmãtoare, DSVSA Vaslui a luat câteva mãsuri.
Apropierea Sãrbãtorilor de Iarnã, când are loc traditionala sacrificare a porcului de Crãciun, a fãcut ca medicii veterinari din cadrul DSVSA Vaslui sã ia, ca în fiecare an de altfel, mãsuri speciale, care sã previnã aparitia cazurilor de trichinelozã. Aceste mãsuri sunt : inventarierea tuturor trichinilescoapelor existente în dotarea medicilor veterinari cu liberã practicã ; instruirea medicilor si a asistentilor veterinari privind efectuarea examenului trichinilescopic, prin obtinerea de atestate ; asigurarea serviciului de permanentã la sediului DSVSA din Bârlad ; la acest sediu precum si ale Centre Sanitar Veterinare ti Sigutranta Alimentelor (CSVCA) se va afisa programul de lucru si numerele de telefon ale personalului care efectueazã examenul trichinilescopic; în municipiile Vaslui si Husi la cetrele de control alimente din incinta a pietelor (program: 8 – 12, în zilele lucrãtoare, si 8 – 12, în zilele de duminicã).
Atentie la tãierea, comercializarea si consumul cãrnii de porc!
Comercializarea porcinelor din gospodãriile populatiei se va face numai în localitatea de origine, precum si asomarea înainte de sacrificare acolo unde existã posibilitatea. Proprietarii animalelor sacrificate au obligatia de a prezenta medicului veterinar cu liberã practicã crotalia auricularã a animalului pentru a putea fi scos din Baza Nationalã de Date, iar, pentru efectuarea examenului trichinilescopic, care este contracost, 30 – 40 gr din muschii pilieri diafragmatici, intercostali, maseteri sau din zona cefei. Se interzice tãierea animalelor, în scopul comercializãrii cãrnii sau produselor pentru consum public, în alte locuri decât cele autorizate sanitar veterinar. Cumpãrãtorii sã se aprovizioneze cu produse alimentare de origine animalã sau non-animalã numai din locuri autorizate, aflate sub control sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor. În cazul în care cetãtenii vor cumpãra produse din spatii improvizate sau din sistemul “stradal“, acestia se expun riscului îmbolnãvirii. DSVSA Vaslui mai anuntã cã în aceastã perioadã se vor organiza controale zilnice în locurile si domeniile/activitãtile mai sus mentionate.