Mai bine de jumãtate din probele la apa din fântâni au iesit pozitiv, indicând faptul cã vasluienii sunt expusi la îmbolnãvire, cu precãdere copiii de vârste foarte mici. Angajatii DSP Vaslui cer primarilor sã ia mãsuri.
Pornind de la cazul fetitei de sapte sãptãmâni intoxicatã de nitriti, reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui au început sã ia mãsuri si sfãtuiesc mamele sã aibã grijã ce apã folosesc. De la începutul anului si pânã în prezent, la nivelul judetului au fost înregistrate cinci cazuri de intoxicatie cu nitriti la sugari, din care un deces, ca urmare a consumului de apã infectatã. Medicii din cadrul DSP Vaslui anuntã faptul cã primãriile locale au obligatia de a lua toate mãsurile necesare refacerii calitãtii microbiologice a apei din surse publice de apã ale cãror concentratii de nitrati depãsesc limitele admise. În caz contrar, autoritãtile locale riscã sã fie sanctionate. „În acest sens, se recomandã populatiei sã consume apã din surse verificate anterior. Aceastã recomandare se adreseazã mai ales gravidelor si tinerelor mame care trebuie sã prepare laptele si hrana pentru bebelusi si copiii mici doar din surse sigure. De asemenea, încã din perioada de graviditate, femeile trebuie sã se asigure cã apa pe care o utilizeazã este corespunzãtoare.”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Nitratii din apã pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculinã. În judetul Vaslui, sursa cu cel mai mare risc de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezintã apa din fântâni. Amintim cã o fetitã de doar câteva sãptãmâni, din comuna Cretesti, a ajuns în stare gravã la Spitalul Municipal Husi, în urma unei intoxicatii cu nitriti. Responsabilii din cadrul DSP Vaslui au declansat o anchetã în acest caz. Copilul este în stare bunã acum, dar trãieste datoritã interventiei medicului de familie din zonã, care l-a resuscitat pânã la venirea ambulantei. Potrivit medicilor din cadrul DSP Vaslui, 59% din probele de apã provenite din surse publice analizate în laboratoare de specialitate nu sunt corespunzãtoare din punct de vedere chimic si bacteriologic.