spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Atentat la banii pentru înmormântare

- Advertisement -

A doua casă, un cont de 3.000 de lei în bancă, maşină cu capacitate cilindrică de peste 1.600 centimetri cubi sau mai mulţi porci ori vite sunt incompatibile cu obţinerea ajutorului pentru încălzirea locuinţei în iarna ce va urma. La nivelul municipiului Focşani beneficiau de acest ajutor aproximativ 9.000 de familii şi probabil 10% dintre acestea nu se vor mai încadra. Populaţia sărăcită prin scăderea salariilor şi a pensiilor se arată nemulţumită de aceste noi reglementări

Într-un an în care preţul gigacaloriei a crescut odată cu creşterea TVA la 24%, când cuantumul salariilor şi al pensiilor a înregistrat scăderi importante, Guvernul a decis să schimbe criteriile după care se vor acorda ajutoarele de încălzire a locuinţei prin Ordonanţă de Urgenţă.

Aproximativ 10% dintre cei care au primit până în prezent acest ajutor în anii din urmă, ar putea să nu se mai încadreze în noile criterii. La nivelul municipiului Focşani, beneficiau de acest ajutor aproximativ nouă mii de familii. Cele mai multe dintre ele be-neficiază de încălzire în sistem centralizat, respectiv 5.970 de familii, gaze naturale utilizează 1.688 şi 1.107 se încălzesc cu lemne. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Focşani nu ştiu, încă, câte familii vor rămâne fără acest ajutor şi nici procedura după care se vor depune anul acesta documentele pentru obţinerea lui. Până la această dată, este cert că persoanele care deţin maşini cu o pu-tere a motorului de peste 1.600 cm cubi nu vor mai primi ajutoare pentru încălzire. Multe dintre aceste maşini se consideră a fi de lux, chiar dacă sunt vechi de mai bine de 10 ani. Nici persoanele care deţin două imobile nu mai pot beneficia de bani de căldură, dar nici cele care au un depo-zit bancar mai mare de 3.000 de lei.

„Mincinoşii“ – amendaţi

Vor pierde ajutorul de încălzire cei care deţin case de vacanţă, piscine, saune, maşină cu capacitate cilindrică peste 1.600 centimetri cubi, remorcă, şalupă, barcă cu motor, scutere de apă, iaht, utilaje agricole, presă de ulei, moară sau gater. În plus vor fi excluşi deţinătorii de terenuri de împrejmuire a locuinţei de o mie de metri pătraţi la oraş şi peste două mii de metri pătraţi la ţară. De asemenea, cei care cresc animale şi au mai mult de trei bovine, cinci porci, douăzeci de oi sau 15 familii de albine sunt pe lista neagră. Pentru toate acestea, persoana care va solicita ajutor de încălzire va face o declaraţie pe propria răspundere că nu deţine aceste bunuri, iar primăria va face anchete sociale pentru a verifica veridicitatea declaraţiilor. Ordonanţa prevede şi sancţiuni pentru cei care au declarat că nu deţin aceste lucruri şi de fapt le au în proprietate. „Mincinoşii“ vor fi obligaţi să restituie banii primiţi şi este posibil să primească şi amendă, cuprinsă între 1.000 şi 10.000 de lei.

„Mai degrabă dăm noiun ban de pomană“

Focşănenii nu sunt mulţumiţi de noile reglementări. Sunt destui care deţin măcar unul din obiectele care sunt interzise dacă vor să obţină ajutorul de încălzire. Poate le-au moştenit sau, cine ştie, nu au mâncat îndeajuns doar pentru a-şi cumpăra, să zicem, un tractor, să are via.

Pe faţa tristă a multor pensionari vestea se aşterne ca o umbră. Poate nu au alte case decât cele în care locuiesc şi nici maşini cu capacitate cilindrică mare, dar un ban pus deo-parte pentru bătrâneţe, îl păstrează pe undeva la vreo bancă. „Care sunt bogaţi pot să fie puşi la taxe şi nici nu merită un astfel de ajutor. Mai degrabă dăm noi un ban de pomană la un om necăjit decât unul bogat. Maşină abia avem de călcat. Poate au făcut bine cu casele sau maşinile, dar cu banii din bancă… Avem şi noi acolo pus un ban pentru înmormântare. Ne e frică să-i ţinem în casă, că intră hoţii peste noi şi suntem bătrâni. Şi să fim serioşi, că înmormântarea nu costă numai treizeci de milioane“, ne-a spus Maria Ungureanu, o pensionară de 67 de ani, din Focşani. Un alt pensionar care nu a beneficiat de aceste ajutoare caracterizează aceste schimbări drept „aiurea“. „N-am beneficiat de aceste ajutoare, dar toate sunt făcute aiurea“, este de părere şi Constantin, de 73 de ani, din Focşani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.