LUPTE… S-au derulat scene incredibile la marginea unei pãduri din localitatea Fâstâci, comuna Cozmesti. Acolo, un angajat al unei societãti de exploatare forestierã a fost bãtut, iar utilajele forestiere au fost distruse de cãtre doi tineri din sat. Acum, cei doi agresori, în vârstã de 23 si 29 de ani, sunt cercetati sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de tâlhãrie calificatã, furt calificat si distrugere.
Cei care au probat activitatea infractionalã a celor doi tineri din Fâstâci au fost politistii Sectiei 2 Politiei Ruralã Vaslui. „În urma cercetãrilor efectuate, politistii vasluieni au stabilit cã, în noaptea de 2/3 martie a.c., bãrbatii cercetati ar fi agresat o persoanã de la exploatarea forestierã din localitatea Fâstâci, apartinând Ocolului Silvic Brodoc, si ar fi spart geamurile unor utilaje forestiere, sustrãgând un telefon mobil si douã scule electrice. Prejudiciul creat, în valoare de 1.240 de lei, a fost recuperat în totalitate. La data de 3 martie 2024, ca urmare a administrãrii probatoriului, politistii vasluieni au luat, fatã de bãrbatii cercetati, mãsura retinerii, pe o perioadã de 24 de ore, iar luni, 4 martie, au fost prezentati Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, în vederea dispunerii unei mãsuri preventive. Cercetãrile sunt continuate de cãtre politisti, sub supravegherea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, în vederea stabilirii si probãrii întregii activitãti infractionale a bãrbatilor”, a declarat purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Conflictele din pãduri forteazã înãsprirea Codului Silvic
În conditiile în care pãdurile României dispar în fiecare zi, pentru cã hotii de lemne sunt de neoprit, Ministerul Mediului a propus modificarea Codului Silvic. Noul Cod prevede pedepse mai aspre pentru furtul de lemne, care pot ajunge pânã la cinci ani de închisoare si confiscarea masinilor. Organizatiile de mediu spun cã mãsurile sunt insuficiente si nu vor opri tãierile necontrolate, pentru care tara noastrã va fi sanctionatã de Comisia Europeanã. Oficialii au propus introducerea în Codul Silvic a douã noi infractiuni.
Astfel, cei care dau date false în SUMAL, aplicatia de monitorizare a lemnului tãiat, vor fi acuzati de fals în declaratii si sanctionati cu închisoare de la unu la cinci ani.
De asemenea, o altã noutate tine de cantitatea de lemn furat de la care se considerã infractiune: 20% din cantitatea declaratã. Concret, dacã într-un transport de lemne sunt declarati doar trei metri cubi de lemn, dar în realitate sunt patru metri cubi, fapta va fi consideratã infractiune.
Infractiunile, în scãdere în judetul Vaslui
În ultimii ani, Directia Silvicã Vaslui a depus eforturi semnificative pentru a reduce cantitatea de lemn tãiat ilegal. Ca urmare a unor actiuni specifice de pazã, în anul 2022 s-a înregistrat o cantitate de 1.062 metri cubi de lemn tãiat. Practic, în urmã cu doi ani, personalul silvic a efectuat 4.346 actiuni din care 323 efectuate în colaborare cu personal din cadrul MAI. În timpul acestor actiuni au fost constatate un numãr de 178 infractiuni si 51 contraventii, aplicându-se amenzi în valoare de 55.000 lei.
Si….. cine sint ce care au!!! Furat fara acte/ intelegere?
Foarte bine ca autoritatile sunt in mana cu hotii de lemne