Un cutremur de pamint devastator ar putea lovi oricind Romania din zona seismica Vrancea u “exista o lupta inegala intre natura dezlantuita si omenire”, spune prefectul Ion Oprea, care adauga ca un cutremur nu poate fi evitat, de aceea trebuie sa fim pregatiti in orice moment u seful Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta sfatuieste fiecare vrincean sa aiba un plan de evacuare, sa faca exercitii in casa in caz de cutremur si sa aiba pregatit un rucsac pentru urgente u in mai si iunie vor avea loc doua aplicatii tactice de amploare pe seism la Gugesti si Marasesti.
Cutremurul devastator din Japonia a uimit si a ingrozit o lume intreaga prin prisma tragediei produse. Seismul care a maturat cea mai pregatita tara din lume in caz de cutremur a dus, printre altele, la revizuirea scarei Richter de la 8,9 la 9. Mii de morti si raniti, case transformate in darimaturi, sint citeva elemente din peisajul de dupa cel mai mare cutremur din istoria tarii asiatice. Desi departe de noi, geografic, tragedia din Japonia si-a transmis efectele psihologice si la nivelul judetului Vrancea, cea mai importanta zona seismica a Romaniei, care s-a confruntat si ea cu cutremure mari, dar nu mai mult de 7,4-7,5 grade pe scara Richter, cum a fost cazul in martie 1977. In Focsani, oficial, o singura cladire publica poarta bulina rosie, Tribunalul, insa multe imobile si inclusiv blocuri de locuinte sint subrezite, din cauza vechimii. Nu vrem sa ne gindim cum ar fi aratat harta Romaniei dupa un cataclism similar celui din Japonia, insa putem sa ne intrebam cit sintem de pregatiti sa intimpinam un astfel de eveniment major.
Prefectul Ion Oprea, seful Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Vrancea, spune ca elementul vital pentru un cutremur este ca nu poate fi evitat si ca nu putem sa previzionam intr-un anumit termen producerea lui. Ceea ce pot face autoritatile este preocuparea permanenta de a preveni in primul rind ca efectele produse de dezastre naturale sa fie cit mai mici, prima grija intr-o interventie de urgenta fiind aceea de a salva viata omului aflat in dificultate. “In continuare exista o lupta inegala intre natura dezlantuita si omenire. Noi, vrincenii, sintem situati intr-o zona seismica, cutremurele de o anumita magnitudine poate ni se par normale comparativ cu alte zone din tara, dar nu trebuie sa uitam efectele devastatoare ale cutremurului din 1940, nu trebuie sa uitam ce s-a intimplat pe 4 martie 1977, cind la nivel national s-au inregistrat 1.578 de morti si citeva mii de raniti. Toate aceste dezastre naturale nu pot decit sa ne faca sa gindim proactiv, sa ne faca sa reactionam corect in situatii critice”, ne-a spus Ion Oprea, care este si seful Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
Pentru o reducere a pagubelor materiale si a salvarii vietilor omenesti exista o serie de reguli ce trebuie urmate in timpul si dupa producerea cutremurului. In timpul producerii seismului nu trebuie, in primul rind, sa se intre in panica, sa nu se paraseasca locuinta, sa se inceteze lucrul si oamenii sa se adaposteasca intr-un loc mai sigur (sub o masa rezistenta, sub un birou, linga un perete cu structura de rezistenta). De asemenea, trebuie sa evitati scarile si liftul. O alta regula este deconectarea de la utilitati, curent electric si gaze. Daca sinteti surprinsi in trafic, este recomandat sa nu parasiti mijlocul de transport, iar pe strada trebuie sa stati departe de cladiri, de semafoare, de fire electrice. Dupa cutremur trebuie sa se respecte cu strictete masurile stabilite de autoritati, sa nu se impiedice masurile de interventie. E bine sa va informati rudele ca sinteti in siguranta, deorece autoritatile pot pierde mult timp cautindu-va. Sistemul de telefonie mobila cade dupa seism, asa ca devine o problema acuta comunicarea, asa ca e bine sa aveti un radio la dvs.
Rucsacul pentru cutremur
Si pentru ca informarea si exercitiul au un rol foarte important pentru a reactiona corect in situatii de dezastre naturale, prefectul Ion Oprea considera foarte important ca in mijlocul fiecarei familii sa existe un plan de evacuare, dar si un rucsac pregatit cu toate cele necesare in caz de nevoie. “Un cutremur ne poate lua prin surprindere si ne poate lovi in orice moment, dar e foarte important ca la nivel de familie sa existe intocmit un plan strict in cazul in care s-ar produce dezastrul. Toti cei din casa ar trebui sa-l cunoasca. Chiar este recomandat sa se faca anumite exercitii, sa ajungi sa reactionezi ca un automat, sa stii ca astea sint regulile. Exista un rucsac pentru fiecare familie, seful casei, il are undeva pus, dar fiecare stie de existenta lui si stiu si ce contine acel rucsac, fie ca vorbim de materiale sanitare, apa potabila sau alimente neperisabile. El trebuie sa existe. Singura grija pe care trebuie sa o avem e ca periodic acele alimente sa fie reimprospatate. Eu am un astfel de rucsac”, ne-a spus prefectul. Acesta a adaugat ca educatia s-a inceput prin aplicatii in scoli, iar anul trecut pompierii au ajuns si la o gradinita, pentru a-i invata pe cei mici ce trebuie sa faca daca e cutremur. “Chiar daca multora li s-a parut nepotrivit, e bine sa pornim aceasta educatie de la o virsta mult mai mica”, a completat Oprea.
Harta de risc a judetului, pina in 2013
La nivelul judetului Vrancea majoritatea aplicatiilor tactice sint canalizate pe cutremur si inundatii. Si in acest an vor avea loc citeva aplicatii mai mari, pentru a se vedea modul cum se reactioneaza in situatia producerii unui cutremur, conform unui plan aprobat anual de CJSU. Aplicatii de acest gen vor avea loc in luna mai la Gugesti, iar in iunie la Marasesti, desi initial erau cuprinse in a doua parte a anului, autoritatile s-au gindit ca e bine sa le desfasoare mai devreme. “Aici se verifica in primul rind capacitatea de interventie, timpul de reactie, iar aceste aplicatii au si menirea de a obisnui populatia, de a crea anumite reflexe, pentru a sti cum sa reactioneze corect intr-o asemenea situatie”, ne-a spus Oprea. Cit priveste tehnica de interventie, aceasta s-a mai imbunatatit, spune prefectul, pentru ca din anul 2005 s-au alocat sume consistente. Incepind de acum citiva ani sint accesibile prin POR fonduri europene pentru situatii de urgenta. “Pe Regiunea S-E la anul se va reusi ca accesind acest program sa se imbunatateasca parcul de masini si utilaje pentru interventie, e vorba despre peste 10 milioane de euro la nivel de regiune ce pot fi accesati. La anul se va trece pe achizitii, la Vrancea vom avea citeva autospeciale de ultima generatie si alte utilaje de interventie”, a spus prefectul. Unul dintre efectele importante ale unui seism este acela ca telefonia mobila cade. In acest sens, exista o masura legislativa care prevede ca operatorii de telefonie trebuie sa puna la dispozitie catre toate institutiile statului posibilitatea de a comunica in situatii de urgenta, prin intermediul unei linii securizate. De asemenea, exista un program functional care ofera posibilitatea ca in timp real sa se decupleze magistralele de utilitati in timpul unui seism important. Prefectul a mai declarat ca pina in anul 2013 se vor realiza harti de risc la nivelul fiecarui Consiliu Judetean.
“Batalia cu natura uneori devine inegala”
Un alt aspect important este acela al modificarilor in locuinte, care pot afecta serios structura de rezistenta a blocului, de pilda. “Oamenii ar trebui sa respecte regimul imobilului respectiv, sa nu mai faca modificari la apartamente fara avize. Poate deveni un dezastru daca prin aceste modificari se afecteaza structura de rezistenta a blocului. Daca se vor constata astfel de interventii am sa cer in primul rind Inspectoratului de Stat in Constructii sa fie categoric in a sanctiona asemenea lucrari. Poate ar fi necesara expertizarea imobilelor, dar este o operatiune destul de ampla si costisitoare”, a completat Ion Oprea. La intrebarea “Sintem pregatiti sau nu?”, prefectul a raspuns in stilul sau ca trebuie sa existe o implicare serioasa si o colaborare perfecta intre autoritati. Dar poate cel mai sugestiv raspuns al acestuia a fost: “Batalia cu natura uneori devine inegala. Oricit ne-am dori noi sa o supunem, nu s-a reusit, nu vom reusi si poate nici nu este de dorit sa supunem natura”.