DECIZIE Emotii mari astãzi pentru fostul primar al comunei Stãnilesti, Liviu Arhip, dar si pentru alte sase persoane importante, implicate în afacerea „drumul de un milion de euro, de la Gura Vãii – Pogãnesti”. Magistratii Tribunalului Vaslui se vor pronunta, în acest dosar în care inculpatii, în opinia procurorilor DNA, au furat din fonduri europene, în jur de 230.000 de euro.
Instanta Tribunalului Vaslui a amânat cu o sãptãmânã pronuntarea, într-unul din dosarele de coruptie destul de mediatizate, instrumentate de procurorii DNA, în care figureazã ca inculpati, pe lângã fostul primar Liviu Arhip, si secretara comunei Stãnilesti, Teodora Zaharia, inginera Magdalena Striblea, Corneliu Serban, Radu Constantin Iordache, Gheorghe Drâncenau, Stefan Pruteanu. Partea vãtãmatã este reprezentatã de Agentia de Plãti si Dezvoltare Ruralã si Pescuit Bucuresti. În rechizitoriu, se spune cã prejudiciul creat de inculpati bugetului de stat este de 230.000 de euro, bani obtinuti ca urmare a falsificãrii unor documente.
S-au încurcat în acte!
Procurorii spun cã Liviu Arhip, în calitate de primar a semnat si a depus la agentia SAPARD un proces verbal de receptie si un raport de executie, ambele false, pentru a beneficia de o transã de bani dintr-un proiect de modernizare a sase kilometri din DN 24 A. Agentia SAPARD a aprobat plata cãtre Consiliul Local Stãnilesti a sumei de 862.002,57 RON, echivalentul a aproximativ 235.590,63 euro, reprezentând fonduri SAPARD si fonduri de la bugetul de stat alocate în mod nelegal. În demersul sãu, fostul primar din Stãnilesti a fost ajutat de inculpatii Striblea Mãgdãlina, inginer proiectant în cadrul SC Striblea SRL Vaslui, realizator al proiectului tehnic, care a întocmit în fals referatul privind executia lucrãrilor, în timp ce inculpatii Serban Corneliu, diriginte de santier si secretar al comisiei de receptie, Drânceanu Gheorghe, Iordachi Radu Constantin, Zaharia Teodora si Pruteanu Stefan, membri ai comisiei de receptie la terminarea lucrãrilor, au semnat procesul verbal de receptie în care s-a consemnat în mod nereal cã lucrãrile au fost finalizate”, se aratã în rechizitoriul DNA. Cei acuzati în acest dosar însã, au sperante cã magistratii nu vor fi prea aspri în decizia pe care o vor lua, bazându-se, se pare, pe o ultimã expertizã, care le-ar fi favorabilã. Mai mult decât atât, sentinta poate fi atacatã.