spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Astãzi este ziua cea mai depresivã din an!

- Advertisement -

ZIUA SINUCIDERILOR Medicii si pshihologii atrag atentia asupra faptului cã astãzi este „Blue Monday”, lunea cu cel mai mare risc suicidar din an. Concret, statisticile indicã faptul cã peste 15% din tentativele suicidare au loc într-o zi de luni, iar cea de-a treia zi de luni din an este recunoscutã pentru rata crescutã a învoirilor de la locul de muncã, ce ajunge pânã la 25% cât si pentru randamentul profesional redus. În aceastã zi de luni tentativele suicidare sunt mai numeroase si mai grave, în special din cauza asocierilor medicamentoase precum si a utilizãrii unor substante cu toxicitate ridicatã.

“Ziua de 19 ianuarie este consideratã de psihologi drept cea mai deprimantã zi din an, cu risc major suicidar, în special din cauza asocierii factorilor precipitanti si favorizanti ai tentativelor suicidare”, se aratã într-un comunicat trimis de deputatul bârlãdean dr. Tudor Ciuhodaru. Printre acestia se numãrã întoarcerea la un program de muncã ce pare mult mai solicitant dupã vacanta de sãrbãtori, acumularea conflictelor sociale si de la locul de muncã, termenele scadente de platã a datoriilor sau ratelor, impozitele de la început de an, lipsa de motivatie si faptul cã se contureazã impresia cã dorintele si planurile fãcute la sfârsit de an nu au mari sanse de a fi realizate. De asemenea, pe lista acestor factori se aflã si variatiile termice neobisnuite sau meteosensibilitatea. Pentru evitarea unor gesturi ce pot conduce chiar la sinucidere, mai ales pentru persoanele vulnerabile, se recomandã evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activitãti fizice în aer liber si consultul psihologic la cei care se remarcã modificãri comportamentale.

Proiect legislativ pentru a fi ajutati depresivii

În ceea ce priveste tentativele suicidare din aceastã zi, s-a remarcat cã ingestia de medicamente este cea care dominã aceastã patologie si cã cel mai frecvent utilizate sunt hipnoticele, sedativele si anxioliticele. „Ca noutate constatãm cresterea numãrului tentativelor de sinucidere pe fondul consumului de alcool precum si utilizarea din ce în ce mai frecventã a medicatiei cardiovasculare si oncologice, posibil legatã de disponibilitatea acestei medicatii prin prevalenta acestor boli în patologia generalã precum si a asocierilor medicamentoase, ducând la forme clinice extrem de grave. În cazul toxicelor domestice, pe primele locuri se situeazã intoxicatiile cu insectid si corozive urmate de cele cu detergenti”, mai spune Ciuhodaru. Depresia devine o boalã din ce în ce mai prezentã în rândul oamenilor, iar specialistii avertizeazã cã interrelatia sinucidere-depresie va necesita noi abordãri în preventie si terapie. Acesta este motivul pentru care deputatul Ciuhodaru spune cã a propus, printr-un proiect legislativ, introducerea asistentei psihologice în UPU si a liniilor telefonice la care sã fie asigurat suportul psihologic pentru toti cei aflati în dificultate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.