spot_img
spot_img
3.9 C
Vaslui
23-ian.-2025

Asociația foștilor parlamentari atacă decizia de eliminare a pensiilor speciale la Curtea Constituțională, demnitarii vasluieni nu prea susțin demersul

- Advertisement -

DOUĂ TABERE… Foștii parlamentari nu au de gând să renunțe la pensiile speciale. Aceștia au pornit un demers de strângere de semnături pentru a ataca la Curtea Constituțională decizia luată, săptămâna trecută, de Parlamentul României. La Vaslui, dintre foștii deputați și senatori contactați de ziarul Vremea Nouă, doar Doina Silistru a declarat că și-ar pune semnătura pe acest document, pentru că pensia specială este un drept de care se bucură toți foștii parlamentari ai țărilor din Uniunea Europeană. “Decizia de a tăia aceste pensii ale parlamentarilor este mai mult decât populistă pentru că economia care se face este de doar 1,3% din totalul pensiilor speciale. A fost o decizie luată pentru a puncta la capitolul imagine și cred că populația și-a dat seama”, ne-a declarat fosta senatoare de Vaslui. Din partea fostului deputat Daniel Olteanu, demersul de a strânge semnături nu se bucură de niciun fel de sprijin. “Nu voi semna pentru că în campania electorală din 2016, unul dintre angajamentele mele a fost că voi vota pentru eliminarea pensiilor speciale. În legislatura trecută am votat de trei ori eliminarea acestor pensii, însă de fiecare dată măsura a fost declarată neconstituțională. Aș fi votat-o din nou și în această legislatură, dacă aș fi fost parlamentar”, spune fostul parlamentar ALDE.

Cel care a făcut public demersul Asociației Foștilor Parlamentari a fost Mihai Goțiu, fost senator în legislatura 2016-2020. “Știați că în România există o Asociație a Foștilor Parlamentari? Recunosc că, până mai ieri, eu habar nu aveam. Asta până când nu mi-a fost transmisă o petiție asumată de această Asociație, adresată Avocatului Poporului. Ce așteaptă acești foști parlamentari de la Avocatul Poporului? Nu e greu de ghicit: să atace la Curtea Constituțională a României (CCR), legea adoptată săptămâna trecută de Parlament, de eliminare a pensiilor «de parlamentar»“, a explicat Mihai Goțiu pe rețelele de socializare. Fostul senator a căutat apoi mai multe informații despre asociație. “Am căutat ceva mai multe informații și am aflat și eu că Asociația Foștilor Parlamentari a fost înființată în 2009 și avea (la acea dată), 9 membri, foști parlamentari FSN, PSD, PNL, PRM și PC.  Pe lângă cele două-trei știri indexate de Google cu privire la înființarea Asociației, în 2009, am mai găsit o singură referință legată de activitatea acesteia. E vorba de o mențiune despre o întâlnire cu fostul Avocat al Poporului Victor Ciorbea, de la sfârșit de august 2014, la care au mai participat și reprezentanții Asociației Funcționarilor Publici Pensionari (altă «minunăție» de asociație, înființată în anul 2010, despre a cărei activitate am găsit fix această singură mențiune!).  Și, din nou, nu e greu de ghicit care a fost obiectul acelei întâlniri: «În cadrul discuțiilor, membrii delegației au prezentat problemele pe care le întâmpină foștii parlamentari în legătură cu stabilirea drepturilor de pensie» (din comunicatul instituției Avocatului Poporului). Pensii votate, un an mai târziu de Parlament, dar abrogate, săptămâna trecută, în cadrul aceluiași for legislativ. Asta dacă nu cumva, același Avocat al Poporului și actuala majoritate de la CCR nu pun, iar, piedică”, a mai arătat Mihai Goțiu.

“Abrogarea acestui ‘drept’ aruncă în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor”

În petiția trimisă spre semnare, Asociația Foștilor Parlamentari susține că este “discriminatoriu” ca cei care aplică legea, cum ar fi magistrații, să primească pensie specială, iar parlamentarii, cei care “crează legea” să nu primească o indemnizație pentru limită de vârstă. De asemenea, Asociația susține că abrogarea acestui “drept” “aruncă în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor”. “Totodată, adoptarea acestui act legislativ aduce în discuție teoria drepturilor cîștigate, fiind un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraților”, se mai arată în petiție. Asociația Foștilor Parlamentari se plânge și că termenul de “pensie specială” vehiculat în diferite medii ale societății, este “manipulatoriu și menit a crea confuzie și repulsie” în rândul populației.

Doina Silistru, fost senator PSD Vaslui: “Măsura de a tăia pensiile parlametarilor, mai mult decât populistă”

La Vaslui, unii parlamentari vor sprijini demersul asociației, printre ei numărându-se și Doina Silistru, fost senator PSD. “Până acum nu am fost contactată pentru a semna, dar vă spun că sunt de acord cu acest demers pentru că, atât timp cât la nivelul Uniunii Europene în fiecare țară există aceste drepturi pentru foștii parlamentari, care în timpul exerctării mandatelor sunt privați de foarte multe drepturi, cred că este corect ca și în România, cei care au muncit în Parlament să primească pensie. Trebuie să ne respectăm demnitarii, chiar dacă avem și uscături printre noi. Aceste uscături sunt însă peste tot. Eu cred că mi-am făcut datoria, chiar am muncit 16 ani în Parlamentul României, nu am stat degeaba. Decizia de a tăia aceste pensii ale parlamentarilor este mai mult decât populistă pentru că economia care se face este de doar 1,3% din totalul pensiilor speciale. A fost o decizie luată pentru a puncta la capitolul imagine și cred că populația și-a dat seama. Mai cred că dacă ANAF și-ar face treaba, ar fi bani pentru toată lumea, inclusiv pentru majorarea pensiilor populației generale. Eu mă mir de ce poate să declare domnul Theodor Stolojan care are tupeul să critice creșterea pensiilor și doleanțele pensionarilor de la noi din țară, în timp ce el câștigă mii de euro pensie de la Banca Mondială și de la Parlamentul European”, a declarat fosta senatoare.

Aurel Căciulă, fost deputat PSD: “Nici vorbă să sprijin acest demers”

Coleg de partid cu Doina Silistru, fostul deputat Aurel Căciulă are un alt punct vedere. “Aceste tăieri ale pensiilor parlamentarilor aduc puțini bani la bugetul de stat. Banii mulți sunt în altă parte, dar e teama de magistrați, e teama de ofițeri superiori de informații. Măsura de a fi tăiate aceste pensii este una normală, noi am mai votat aceste tăieri, nu e pentru prima dată. În legislativul trecut s-a declarat neconstituțională măsura pentru că tăierile trebuiau votate în plenul reunit al celor două camere. În plus, atunci s-a propus tăierea tuturor pensiilor speciale, o măsură cu care Curtea Constituțională nu a fost de acord. Tăierea pensiilor speciale este o măsură bună, dar ea nu trebuie aplicată peste tot, cu aceeași unitate de măsură. Spre exemplu, unui polițist care nu a făcut o zi de teren, care toată viața lui a muncit numai la birou și s-a pensionat la 40 și ceva de ani, nu poți să-i dai pensie specială. Un militar care se duce în război și își pune viața în pericol e firesc să primească o pensie specială. Trebuie făcută o delimitare clară între cei care merită și cei care nu merită. În ceea ce mă privește, eu vin din mediul privat unde am avut grijă să cotizez la o pensie de care să mă bucur la bătrânețe. Am văzut și eu discuții pe marginea acestui subiect, de a sprijini acest demers, dar vă spun, nici vorbă să semnez așa ceva”, a declarat fostul deputat de Huși.

Daniel Olteanu, fost deputat ALDE, ar fi votat tăierea pensiilor speciale dacă ar fi fost ales, din nou, parlamentar

Un “nu” hotărât demersului a spus și fostul deputat ALDE, Daniel Olteanu. “Nu am fost contactat și nu sunt de acord cu acest demers. Nu voi semna pentru că în campania electorală din 2016, unul dintre angajamentele mele a fost că voi vota pentru eliminarea pensiilor speciale. În legislatura trecută am votat de trei ori eliminarea acestor pensii, însă de fiecare dată măsura a fost declarată neconstituțională. Aș fi votat-o din nou și în această legislatură, dacă aș fi fost parlamentar. Pe cale de consecință, dacă nu mai sunt parlamentar, asta nu înseamnă că îmi voi lua vorbele înapoi”.

“Va avea probleme de constituționalitate”

Plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului a votat pe 17 februarie pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. 357 de voturi au fost înregistrare “pentru” eliminarea pensiilor speciale, UDMR fiind singura formațiune care nu a vrut să voteze. Imediat după vot, de la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Florin Roman a afirmat că modificarea legislativă ar putea avea “mari probleme de constituționalitate”. “Astăzi au fost trei proiecte – unul singur a fost original – cel al PNL, care prevedea abrogarea capitolului 11, articolele 49 și 50, și care într-adevăr rezolvă problema pe viitor, dar lasă nerezolvată problema celor în plată. Actualul proiect – și aici vorbesc pentru românii de acasă- nu vă bucurați încă, din punctul meu de vedere va avea mari probleme de constituționalitate”, a susținut Florin Roman.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Să se spele pe cap cu ei cei care au votat aceste specimene…..Unde lucrează acest OLTEANU acum ? Banii celor mulţi cu pensii sub 2000 RON sunt în buzunarele acestor derbedei si a celor care primesc sporuri si a celor care au pensii speciale si a celor care de 30 de ani îi mint şi îi fură

    • Vezi ca ti s-a furat punctul de la sfarsitul propozitiei! Poate te rovolta si acest lucru! Te freaca grija lui Olteanu, care nu mai e parlamentar, dar nu vezi dezastrul, pe care il face Guvernul actual, in toate doameniile! Olteanu a avut un mandat de parlamentar dar ministrul Muncii, Raluca Sta-n Ciocan (fosta Tartacan actuala Turcan), cu studii la Moscova, nu are o zi muncita pe bune (din 1999 pana in 2004 a fost remorca lui draga Stolo, cel care a inceput distrugerea economiei romanesti, iar din 2004 e parlamentar). Asta nu te revolta fonfaila?

  2. Nu mai știu ce motive să inventeze cîcații.
    Ca să ai drept de pensie trebuie sa contribui fufă ce ești, cu ce mizda păsii ați contribuit voi pentru pensiile alea ?
    Pensie aveți pentru salarii care oricum și pe ălea le-ați umflat cu pompa cu tot felul de sporuri și matrapazlâcuri. Si după ce ca n-ați făcut nimic fiind plătiți împărătește tot nu va ajunge ?
    Hai jet matracucă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.