spot_img
spot_img
3.9 C
Vaslui
23-dec.-2024

Asigurati-va casele! Vin amenzile!

- Advertisement -

5.000.000 euro este suma care s-ar putea aduna din amenzile date proprietarilor de locuinte din Iasi, luna viitoare. Persoanele care detin imobile si nu si-au facut o asigurare obligatorie vor fi amendate cu o suma intre 100 si 500 lei. Cei ce vor sa scape de sanctiuni mai au timp sa plateasca o polita pina la jumatatea lui ianuarie, insa prea putini se grabesc sa-si faca asigurarea. In judet, din cele 282.000 de locuinte numai 6.398 au fost asigurate. Politele acopera numai riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii. Despagubirile se ridica la 10.000 de euro in cazul locuintelor din chirpici si ajung la 20.000 in cazul celor din beton.

Peste 276.000 de familii din Iasi risca sa fie amendate deoarece nu au incheiat politele obligatorii de asigurare a locuintelor. Proprietarii imobilelor pot fi sanctionati cu o suma de pina la 500 de lei. Ca sa ramina cu banii in buzunare, persoanele care nu si-au platit politele mai au la dispozitie o luna pentru a se achita de aceasta sarcina.

La coada clasamentului

Termenul limita pina la care se pot asigura cele 276.495 de familii pentru a scapa de amenzi este data de 15 ianuarie 2011. Potrivit Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), in prezent, la nivelul judetului Iasi, au fost incheiate numai 6.398 polite obligatorii, desi la sfirsitul anului 2009 in baza de date a Directiei Judetene de Statistica (DJS) Iasi se aflau 282.893 de locuinte. In procente, inseamna ca doar putin peste 2% dintre locuintele existente in Iasi au fost asigurate impotriva dezastrelor naturale

.

Potrivit reprezentantilor PAID, la nivel national, Iasul se afla printre orasele codase in privinta numarului politelor incheiate. “Desi regiunea Moldovei se confrunta in fiecare an cu cele mai mari inundatii din tara, judetele din aceasta zona sint la coada clasamentului. Topul se schimba in fiecare zi, dar judetele din Ardeal sint cele mai constiincioase”, a declarat Radu Popescu, consilier in cadrul PAID.

Potrivit sursei mentionate, in prezent la nivel national au fost incheiate in total 220.000 de polite obligatorii. “La nivel national sint aproxiamtiv 8,3 milioane de locuinte aflate atit in mediul rural cit si urban”, a explicat Radu Popescu.

Potrivit PAID, din cele 6.398 de polite incheiate la Iasi, 5.030 au fost pentru imobile din mediul urban, si numai 1.368 pentru locuinte din mediul rural, in conditiile in care, potrivit DJS Iasi, ponderea numarului de imobile din judet este de 137.000 in municipii si orase si 145.000 de unitati aflate in comune. In municipiul Iasi exista aproximativ 112.000 de locuinte.

Amenzile sint aplicate de Finantele locale

Cei care nu vor incheia polite obligatorii pentru locuinte vor fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei. Iesenii vor primi amenzile prin intermediul Directiei Finantelor Publice Locale (DFPL). “Am inceput sa alcatuim o baza de date cu locuintele din judete. Pe baza acesteia vom confrunta datele introduse de catre firmele de asigurari si apoi vom trimite la primarii titularii imobilelor pentru a fi amendati. Primariile vor elibera procesele-verbale pentru amenzi pe care le vor trimite adresantilor prin intermediul compartimentelor de finante locale”, a explicat Popescu.

Acesta spune ca inca se lucreaza la baza de date. “Pina in prezent am alcatuit cam 55% din aceasta baza de date, iar Iasul a fost deja introdus in aceasta”, a completat Popescu. Unul dintre motivele pentru care proprietarii nu s-au ingramadit sa-si cumpere polita il reprezinta delasarea.

Potrivit presedintelui Asociatiilor de Proprietari din Iasi, iesenii sint constienti ca trebuie sa se asigure, dar lasa aceasta treaba pe ultima zi. “Asta este in firea romanilor. De asemenea, sint si locatari care mi-au spus ca nu au incredere in agentii care se prezinta la usile oamenilor pentru a incheia aceste asigurari

. Pentru mai multa incredere, am propus administratorilor de scari sa incheiem asigurarile prin intermediul asociatiilor. Nici aceasta idee nu s-a bucurat de prea mult interes”, a subliniat Dumitru Bucur, presedintele organizatiei.

Un alt aspect care explica numarul mic de polite incheiate il reprezinta dezinteresul firmelor de asigurari de a promova acest produs

. Pentru politele obligatorii de asigurare a locuintelor, agentii nu primesc decit foarte putin din contract. Pina acum citeva luni, cel care incheia asigurarea nu primea nimic, dar in prezent s-a acceptat ca sa primeasca totusi ceva. “Se dau cam 3 – 4 lei la un contract incheiat. totusi, incheierea acestora constituie un bun prilej de a intra in contact cu clientii pentru promovarea celorlalte produse”, a precizat Sorina Maradin, broker de asigurari.

Cit costa

polita de asigurare

Iesenii care vor sa incheie o polita pentru asigurarea obligatorie a locuintei o pot face la 13 firme de asigurari. Acestea sint Astra, Platinum Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali, Grawe Romania si Uniqa.

Pretul unei polite este de 10 euro pentru locuintele de tip B – construite din chirpici, paianta sau alte materiale nesupuse unui tratament termic si 20 de euro pentru casele de tip A, adica cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn

. In acest caz, casele din chirpici sau paianta vor primi in caz de dezastru o dauna de maximum 10.000 de euro, iar cele de tip B, maximum 20.000 de euro.

Precizam ca asistatii sociali nu trebuie sa plateasca aceste polite, deoarece fondurile pentru acoperirea acestor cheltuieli sint suportate din bugetul primariilor. De asemenea, facem precizarea ca aceste polite obligatorii sint valabile numai pentru cutremure, alunecari de teren si inundatii. Asadar, pentru incendii, furt sau alte cauze trebuie incheiata o polita de asigurare facultativa. Asigurarea este valabila numai un an.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.