spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

ASA SE FURÃ LA VASLUI! (facsimil)

- Advertisement -

Un nou scandal la Consiliul Judetean

„Asa se fraudeazã la Vaslui”. Astfel începe o scrisoare care a fãcut mare vâlvã în administratia localã, sãptãmâna trecutã, atrãgând atentia asupra unor posibile fraude în procesul de desemnare a firmelor care se vor ocupa de implementarea proiectului de 100 milioane de euro. Este al doilea scandal de amploare prin care trece cel mai mare proiect cu fonduri europene din istoria judetului Vaslui. La finele lunii aprilie, când trebuia sã se desfãsoare licitatia pentru asistenta tehnicã si managementul proiectului, o firmã din Suceava, Bloom Project Consulting SRL, a blocat procesul de licitatie, dupã ce a trimis o sesizare la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), pe motiv cã un alt competitor ar fi primit un rãspuns mai bun. CNSC s-a pronuntat, a respins solicitarea firmei din Suceava, iar licitatia a continuat. A fost desemnat si un consortiu care se va ocupa de asistenta tehnicã si managementul proiectului, asocierea SC Interdevelopment SRL Bucuresti-SC Blom România SRL Târgoviste, iar lucrurile pãreau sã continue pe fãgasul normal. De câteva zile, însã, o scrisoare semnatã de un ONG din Berezeni, trimisã la ministrul Mediului, Rovana Plumb, consilierii judeteni, conducerea CJ Vaslui, dar si cea a Aquavas, face vâlvã prin judet. În scrisoare, persoane care nu-si dau numele, dar sustin cã vorbesc în numele societãtii civile, acuzã pe fatã conducerea Consiliului Judetean de manevre de culise în vederea favorizãrii acestui consortiu. Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, este iritat de acuzele care i se aduc si spune cã va face plângere penalã, în cursul zilei de astãzi, pentru a se afla cine sunt semnatarii scrisorii si ce interes poartã în acest subiect de milioane de euro.

În aprilie, înainte de licitatia pentru desemnarea firmei care sã asigure asistenta tehnicã a proiectului, a izbucnit un scandal care a blocat proiectul de 100 milioane de euro. Sapte firme au cumpãrat în martie si aprilie caietul de sarcini al licitatiei tinutã de Aquavas, printre care si firma Bloom Project Consulting SRL Suceava. Licitatia a fost anuntatã pe SEAP în data de 19 martie a.c., iar conditia pentru câstigarea acesteia era pretul cel mai mic, conditii impuse de autoritatea contractantã. Mai toate firmele care au cumpãrat caietul de sarcini, printre care si Bloom Project Consulting, au solicitat clarificãri. Nemultumiti de rãspunsul dat unei firme din Bucuresti, competitorii din nordul tãrii blocheazã licitatia la CNSC. Oficialii Aquavas sar în sus. „Ei (firma Bloom Project Consulting SRL Suceava, n.r.) au primit rãspuns la clarificãrile solicitate si nu au avut nimic de obiectat, în schimb stopeazã licitatia pe baza contestatiei fãcute pe rãspunsul dat unei alte firme. O metodã cel putin bizarã, mai ales cã aceastã contestatie a blocat licitatia, care trebuia sã se desfãsoare pe data de 14 mai. Stiind cã urmeazã mai multe zile libere decise de Guvern la începutul lunii mai, pe 26 aprilie cei de la Bloom Project formuleazã o contestatie la CNSC si, practic, nu se mai poate tine licitatia”, acuzau cei de la Aquavas. Abia la finele lunii mai, se primeste rãspuns de la Bucuresti. Contestatia celor de la Bloom Project este respinsã, iar procedurile pentru desemnarea firmei care sã asigure asistenta tehnicã pentru managementul proiectului urmeazã pasii prevãzuti de lege.

De ce consortiul de firme a oferit doar jumãtate din pretul solicitat initial?

Este desemnat un consortiu de firme care se claseazã pe primul loc în cadrul licitatiei, asocierea SC Interdevelopment SRL Bucuresti-SC Blom România SRL Târgoviste. De aici, lucrurile se complicã. Conform celor de la „Asociatia Prietenilor Societãtii Civile”, din comuna Berezeni, asocierea în cauzã a oferit un pret suspect de mic. „Ne întrebãm cum de este posibil ca pentru un contract care în prima etapã, respectiv în etapa de solicitare si obtinere a finantãrii europene, a fost previzionatã o valoare estimatã de circa 34.220.000 lei, un operator economic sã oferteze în cadrul procedurii de atribuire o valoare curios de micã, respectiv 15.220.000 lei sau mai putin de 45% din valoarea estimatã a contractului. (…) O serie de operatori economici au depus ofertele în vederea câstigãrii acestui contract, fãrã a avea habar de relatia de prietenie ostentativã dintre Autoritatea Contractantã (Aquavas Vaslui, n.r.) si unul dintre participantii la aceastã procedurã, respectiv asocierea formatã dintre SC Interdevelopment SRL Bucuresti-SC Blom România SRL Târgoviste si implicit de postura favorabilã a acestuia în cadrul procedurii de atribuire a contractului”, acuzã semnatarii scrisorii. Se ridicã, astfel, semne de întrebare asupra modului în care acest consortiu ar fi câstigat licitatia, întrucât „acelasi operator economic care a întocmit aplicatia de finantare este unul dintre ofertanti”. Cei de la Asociatia Prietenii Societãtii Civile Berezeni sustin cã firma Interdevelopment SRL Bucuresti, împreunã cã firma Fichtner Environment SRL, ar fi sprijinit Aquavas pentru a obtine proiectul de 100 de milioane de euro, „respectiv a elaborat TOATE documentatiile aferente”. „Coroborarea valorii estimate a acestui contract, 34.220.000 lei, cu valoarea ofertatã, 15.220.000 lei reprezintã o dovadã mai mult decât elocventã cã acelasi operator economic a supradimensionat preturile în momentul întocmirii documentelor suport, tocmai pentru a induce în eroare alti potentiali ofertanti”, mai acuzã semnatarii scrisorii.

O asociatie despre care nimeni nu stie nimic

Am cãutat pe internet informatii despre acest ONG. Surprizã! O simplã cãutare a asociatiei „Prietenii Societãtii Civile”, comuna Berezeni, jud. Vaslui relevã cã nu sunt informatii despre activitatea acestei organizatii si nici despre activitãtile desfãsurate. Pare tot mai clar cã una din firmele care au participat la licitatie, posibil chiar societatea din Suceava, Bloom Project Consulting, nemultumitã de câstigãtor, sã fi apelat la un truc mai vechi, acela de a folosi o asociatie neguvernamentalã, care sã scoatã la ivealã mizeriile din jurul unor astfel de licitatii. Scrisoarea respectivã a ajuns în mâinile ministrului Mediului, Rovana Plumb, ale consilierilor judeteni si ale conducerii CJ Vaslui, ale sefilor de la Aquavas si pe cele ale partidelor politice. În mod curios, s-a lansat zvonul cã în spatele scrisorii ar fi interese ale ziarului Vremea Nouã, pentru a bloca întregul proiect, desi un astfel de material nu are nicio valoare realã si nu poate bloca desfãsurarea proiectului. Sunt suspiciuni cã în spatele scrisorii s-ar afla unii politicieni din PDL, pentru cã, la un moment dat, se afirmã, citãm, „administrarea celor douã societãti, Interdevelopment SRL si Fichtner Environment SRL, este asiguratã de cãtre dl. Mihai Cozariuc, cunoscut ca apropiat al Partidului National Liberal si membru activ în cadrul acestuia, fost angajat la Ministerul Mediului, implicat în trecut într-un dosar de coruptie privind acordarea de mitã în vederea obtinerii unor contracte finantate din fonduri europene”. Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, sustine cã se va bate pânã în pânzele albe, pentru a afla cine a semnat acest document. „Luni dimineatã, voi trimite la Parchet o plângere penalã pentru a se depista persoanele care se aflã în spatele acestei asociatii, pentru cã este inadmisibil sã te bagi în desfãsurarea unei astfel de licitatii. Este o chestiune penalã. Nu cred cã existã de fapt o astfel de asociatie, iar organele abilitate vor demonstra dacã este adevãrat sau nu. Este doar o încercare de a stopa procesul de implementare a acestui proiect de 100 milioane de euro”, spune Buzatu.

„Este confirmatã suspiciunea de fraudã”

„Nu este în acest caz un conflict de interese sau la Vaslui se poate sã sfidãm legile si principiile Uniunii Europene? Nu este oare strigãtor la cer cã acest grup infractional organizat a reusit sã pãcãleascã institutiile abilitate si a înselat Uniunea Europeanã prin supradimensionarea unor servicii care, în fapt, valoreazã mai putin, pentru ca, ulterior, sã se prezinte la licitatie cu un pret neobisnuit de mic? Suspiciunea de fraudã este confirmatã (…). Doar Interdevelopment SRL, împeunã cu SC Fichtner Environment SRL aveau acces la informatiile pe care autoritatea contractantã a refuzat sã le prezinte celorlalti ofertanti. Deci, domnilor din comisia de licitatie, ce aveti de gând sã faceti? Vreti sã fraudati, furati sau dormiti linistiti cu capul pe perna voastrã? Unde sunt mita, spaga, peschesul si ciubucul? La USL?” – fragment din scrisoarea semnatã de Asociatia „Prietenii Societãtii Civile”, comuna Berezeni, jud. Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.