spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Artã si sãnãtate la Muzeul Judetean Vaslui

- Advertisement -

Muzeul judetean Vaslui gãzduieste, în aceastã perioadã, lucrãrile a trei artisti ieseni

„Simbol sacru si profan în armonie” si „Arta de a trãi sãnãtos la români” sunt evenimentele care au avut loc, ieri, la muzeul judetean Vaslui

La Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” a avut loc, ieri, vernisajul expozitiei „Simbol sacru si profan în armonie”, în cadrul cãreia si-au expus lucrãrile artistii ieseni Demetriad Bãlãnescu, Ram – Lãcrãmioara Boz si Viorel Vasiliu. Criticii de artã spun despre Demetriad Bãlãnescu cã „s-a remarcat ca un grafician care pune accentul pe acuratetea liniei si pe rafinamentul culorii. Clarobscurul strãpuns de ocruriule si alburiule calde, definesc un creator de mare fortã cromaticã, ce are în acelasi timp un discrus compozitional remarcabil” (Constantin Tofan). „Ceramista Ram- Lãcrãmioara Boz are”, spune cunoscutul critic de artã Valentin Ciucã, „atuurile libertãtii gândirii si posibilitatea de a face din viziune un parcurs original si incitant. Trimiterile la civilizatia milenarã a lutului readuc în atentie valorile artei cucuteniene, unde utilitarul si esteticul erau asociate în chip natural, configurând o formã distinctã de prezentã în lume”. Picturile lui Viorel Vasiliu sunt descrise ca fiind o pledoarie pentru cãldurã, simplitate si firesc, o poveste cu lumini si culori.

Nu avem medicinã traditionalã

Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” a organizat un simpozion stiintific pe tema „Arta de a trãi sãnãtos la români”, avându-i ca invitati pe doctorul Alexie Spiridon, de la Spitalul Judetean de Urgentã Bacãu, care a vorbit despre medicina traditionalã româneascã, prof. Ioana – Marian Bãitanu, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacãu, alãturi de cunoscutul medic vasluian Valeriu Lupu, dr. Laurentiu Chiriac, directoul muzeului vasluian si muzeograful Marian Antoniu. Concluzia a fost cã România nu are medicinã traditionalã organizatã. Este vorba mai mult de ritualuri, decât de tehnicã, asa cum este, de exemplu, în China, unde existã scoli si centre de medicinã traditionalã. Totusi, în România, încã se mai trãieste sãnãtos, prin comparatie cu alte tãri. Populatia nu este însã educatã în privinta hranei si a sãnãtãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.